Barnhälsa
Varje dag dör ungefär 13 400 barn under fem år runt om i världen. Nästan hälften dör redan under sin första månad i livet. De flesta dör av orsaker som går att förhindra. Undernäring och brist på rent vatten och sanitet försvårar situationen.
Tre månader har gått sedan Haiti skakades av den värsta jordbävningen i landet på 200 år. Tack vare massiva hjälpinsatser har en allvarlig kris för de drygt en miljon barn som direkt drabbats av katastrofen kunnat avvärjas. Men fortfarande återstår ofantligt mycket att göra. Det konstateras i den rapport om de tre första månadernas insatser som idag presenteras av UNICEF.
I dag inleds den stora givarkonferensen för Haiti i New York, där regeringsrepresentanter och experter samlas tillsammans med företrädare för organisationer och FN-organ för att planera inför återuppbyggnaden av det hårt drabbade landet. UNICEF finns på plats för att sätta fokus på barnens behov och föra fram deras åsikter.
UNICEFs akuta hjälpinsatser når nu barnen, men många stora utmaningar återstår. Behoven är enorma i ett land som så katastrofalt slagits i spillror.
Barnadödligheten fortsätteratt minska. Men fortfarande är det 8,8 miljoner barn om året som dör innan dehinner fylla fem år. Den senaste siffran för barnadödligheteni världen, som baseras på år 2008, visar att 65 barn av 1000 (som föttslevande) dör före sin femte födelsedag. Detta kan jämföras med 1990 då 90 barnav 1000 dog.
Nigeria är det afrikanska land där flest barn dör av sjukdomar som är enkla att bota. UNICEFs generalsekreterare Ann M. Veneman är på plats under landets första Barnhälsavecka. Hon uppmanar landets ledare att satsa mer på barnen.
I slutet av förra veckan träffade 14 deltagare från ungdomskonferensen UNICEF Junior 8 (J8) världens mäktigaste politiska ledare under G8-mötet i Italien. Ungdomarnas budskap till statsledarna var bland annat att de måste sätta hårdare press på länder som inte tar klimatförändringarna på allvar – och på dåliga lärare.
Det har gått fyra år sedan tsunamin. I ett slag förändrades miljoner människors liv. Omkring 225 000 människor dog och minst en tredjedel av dem var barn. Tusentals barn blev föräldralösa. 1,5 miljoner människor förlorade sina hem.
Över 2000 barn dör varje dag av olyckor och varje år kommer tiotals miljoner in på sjukhus med skador som ofta leder till livslånga handikapp, det visar en ny rapport från UNICEF och Världshälsoorganisationen (WHO) som släpps idag.
Nio av tio nyfödda som föds av mammor med hiv/aids blir inte testade. Om dessa bebisar hade fått behandling i tid hade deras chanser att överleva sin tvåårsdag ökat med 75 procent. Det visar en ny FN-rapport som släpps idag.
Den senaste veckan har antalet fall av kolera och mässling ökat bland människor på flykt i Norra Kivuprovinsen. Risken är stor att sjukdomsspridningen eskalerar till epidemier.
Tusentals hemlösa barn och ungdomar lider av ångest och mardrömmar efter den kraftiga jordbävningen i Peru den 15 augusti. Förutom att ge dem tak över huvudet, sjukvård, mat och rent vatten prioriterar UNICEF akuta insatser för att hjälpa barnen bearbeta sina traumatiska upplevelser.
Idag lever ungefär 160 000 barn i Zimbabwe med hiv. Många av dem har dessutom blivit föräldralösa till följd av hivepidemin. Som svar på krisen har UNICEF utökat stödet till barn som förlorat en eller båda sina föräldrar i aids — från att nå 50 000 utsatta barn till att nå en halv miljon.
Det har gått ett år sedan kriget bröt ut i södra Libanon. Barnen har fortfarande svårt att återhämta sig. Orsaken är fortsatt politisk instabilitet i området, vilket leder till hot mot säkerheten i hela landet.
Var 30:e sekund dör ett barn i Afrika av malaria. Detta trots att malaria är en sjukdom som går att förhindra. 25 procent av alla dödsfall bland barn under fem år kan förhindras med hjälp av myggnät som impregnerats med insektsmedel.
UNICEFs globala aidskampanj "Unite for Children. Unite Against Aids.", som inleddes år 2005, har bland annat ökat tillgången till behandling för hiv-smittade gravida kvinnor. Det framgår av UNICEFs första rapport ett år in i den fem år långa kampanjen.
Ikväll kl. 21.00 sänder TV4 den första delen i dokumentärserien _Liza — i aidskatastrofens spår_. I samarbete med UNICEF har Liza rest runt i Ryssland (del 1) och Kambodja (del 2) och träffat barn som är drabbade av hiv och aids.
Jodbrist, som kan leda till allvarliga utvecklingsstörningar hos barn, är nu helt utrotat i Armenien.
ELLEs chefredaktör Kristina Adolfsson reste tillsammans med UNICEF till Kambodja och Thailand och besökte projekt där barn och kvinnor får grunden till ett bättre liv. Här kan du läsa Catrin Lindströms, som arbetar på UNICEF Sverige, berättelse om ett av de barn de träffade i Thailand.
En landstäckande barnhälsokampanj drog igång i Ghana den första november för att rädda livet på 20 000 barn under nästa år. Steg 1: att dela ut över två miljoner impregnerade myggnät.
Barnadödligheten är hög i Ghana, men med hjälp av särskilda mammagrupper har denna negativa utveckling kunnat brytas. I mammagrupperna får kvinnorna lära sig om barnhälsovård genom musik och sång.
UNICEF och etiopiska regeringen genom för en rekordsatsning på malariamediciner och myggnät för att skydda hela landets befolkning mot malaria. Malaria är den enskilt största dödsorsaken i Etiopien.
Författaren, journalisten och UNICEF-ambassadören Liza Marklund gör en kort tv-serie om barn som lever med hiv och aids för TV4. I juli var hon i Kambodja för att spela in den första av två dokumentärer.
Varje år skadas tio miljoner barn i Kina till följd av trafikolyckor eller olyckor i hemmet. 100 000 skadas så allvarligt att de dör. UNICEF har startat ett pilotprojekt där barn och familjer ska lära sig om säkerhet.