UNICEF
Ambassadörer

Ambassadörerna för barnens talan

Alltsedan komikern och skådespelaren Danny Kaye utsågs till goodwillambassadör 1953 har UNICEF rekryterat kända personer för att på ideell basis göra insatser för barn. Syftet är att inspirera andra, både artister och allmänheten, att göra insatser för barnens rättigheter – inte bara genom att samla in pengar, utan också genom att föra fram frågorna och bilda opinion.

Internationella ambassadörer

Det finns idag cirka 30 internationella UNICEF-ambassadörer. Däribland Orlando Bloom, Millie Bobby Brown, Susan Sarandon och Mia Farrow. Förutom de internationella ambassadörerna finns det dessutom nästan 200 nationella UNICEF-ambassadörer från olika länder.

Svenska ambassadörer

I Sverige har vi åtta UNICEF-ambassadörer – Lill Lindfors, Eva Röse, Mark Levengood, Morgan Alling, Victor och Maja Nilsson Lindelöf, Daniel Riley och Asabea Britton. Deras uppgift är att föra barnens talan i olika sammanhang runt om i landet och att sprida kunskap om UNICEFs arbete för världens alla barn.

Läs mer om våra ambassadörer här nedan.

Relaterade artiklar

Angelique_Pernilla_1X4A8592 copy1.jpg
Sverige

2023 tilldelades sångerskan Angelique Kidjo Polarpriset. Angelique, ursprungligen från Benin, är sedan många år tillbaka ambassadör för UNICEF, och i samband med prisutdelningen besökte hon UNICEF Sveriges kontor. Vi passade på att göra en intervju med världsstjärnan om hennes engagemang för UNICEF och barns rättigheter.

Ambassadörsträffen_Unicef_2023-37.jpg
Sverige

UNICEF Sverige välkomnar barnmorskan, folkbildaren och influencern Asabea Britton samt fotografen, Youtube- och TikTok-profilen Daniel Riley som nya ambassadörer. Uppdraget går ut på att inspirera fler att ansluta sig till kampen för alla barn.

image-from-ios.jpg
Barnkonventionens dag

Idag, på barnkonventionens dag, är vi stolta och glada över att kunna presentera skådespelaren Morgan Alling som ny ambassadör för UNICEF Sverige.