UNICEFÄmne
Barnkonventionens dag

Barnkonventionens dag

Barn som upplever våld i hemmet drabbas både fysiskt och psykiskt. UNICEF arbetar för att alla länder och stater ska skydda barn mot våld i enlighet med barnkonventionens artikel 19.

Unicef Logo Swedish
Barnkonventionens dag

Trots att barnkonventionen varit lag i Sverige i mer än två år finns fortfarande uppenbara brister i hur barns rättigheter efterlevs. Idag den 20 november är det Barnkonventionens dag och det är därför särskild anledning att uppmärksamma dessa brister. Det är dags för regeringen att förverkliga barns rättigheter i hela samhället, särskilt för barn i utsatta situationer, det skriver 22 organisationer som arbetar med barns rättigheter.

UN0733510.jpg
Barnkonventionens dag

På söndag den 20 november är det barnkonventionens dag, ett tillfälle att uppmärksamma barns rättigheter lite extra. UNICEF har en viktig roll i att barnkonventionen respekteras och efterlevs, i Sverige och globalt. För att det ska bli möjligt måste barn få göra sina röster hörda, de behöver respekteras och involveras i beslut som rör deras liv. I år är det viktigare än någonsin.

gothia_towers_svenska_massan_landscape.jpg
Barnkonventionens dag

Den 20 november är det barnkonventionens dag, ett tillfälle att uppmärksamma barns rättigheter extra. Vi och våra partners gör det bland annat genom att lysa upp svenska landmärken och byggnader i UNICEFs blå färg. Tillsammans sätter vi barn och ungas rätt till delaktighet och inflytande i fokus.

img_9857.jpg
Barnkonventionens dag

UNICEF Sverige spelar en viktig roll i att göra barnkonventionen till verklighet för alla barn. Vi har metoder och modeller som gör det enklare att konkret tillämpa barnkonventionen, till exempel Barnrättskommun, rättighetsbaserad skola och vår handbok för socialtjänstens dagliga arbete. Vi vill i vårt arbete främja samverkan och partnerskap. Vi behöver både regeringar, kommuner, näringslivet och civilsamhället för att barns rättigheter ska kunna förverkligas.

image-from-ios.jpg
Barnkonventionens dag

Idag, på barnkonventionens dag, är vi stolta och glada över att kunna presentera skådespelaren Morgan Alling som ny ambassadör för UNICEF Sverige.

Unicef Logo Swedish
Barnkonventionens dag

Idag är det världens viktigaste dag, nämligen barnkonventionens dag! Den 13:e juni röstade Sveriges riksdag igenom att den ska bli svensk lag – ett stort och viktigt steg för att alla barn i Sverige ska få sina rättigheter tillgodosedda. Vi kommer att fortsätta kämpa för barns rättigheter varje dag, året om. Är du med oss?

Brynäs-barnkonventionens-dag-575x323.jpg
Barnkonventionens dag

I måndags var det barnkonventionens dag och det firades under tisdagen i Gävle genom att Brynäs IF och UNICEF samlade över 2 200 barn i Gavlerinken, för att fira alla barns rättigheter.

Unicef Logo Swedish
Barnkonventionens dag

På söndag är det barnkonventionens dag. Det firades redan igår i Gävle där Brynäs IF, UNICEF och Mattecentrum samlade över 2 100 elever för att fokusera på alla barns rättigheter. Och barnens åsikter har verkligen fått stå i centrum, något som nu kommer synas både på Brynässpelarnas tröjor och på sargen i Gavlerinken.

syrien-flyktingar-un0395-575x382.jpg
Barnkonventionens dag

Gäller en konvention om mänskliga rättigheter i alla lägen, oavsett omständigheter? Idag på barnkonventionens dag skriver UNICEF Sveriges generalsekreterare Véronique Lönnerblad och vår programchef Christina Heilborn en debattartikel för att påminna om att mänskliga rättigheter även gäller i kristider.

asselin4-575x383.jpg
Barnkonventionens dag

Den 20 november är det 25 år sedan barnkonventionen antogs av FN. Men vad har hänt sedan dess, har världen blivit en bättre plats för barn? En ny UNICEF-rapport visar att svaret är onekligen ja – men inte för alla barn.

Unicef Logo Swedish
Barnkonventionens dag

Idag är det 23 år sedan barnkonventionen antogs av FN. Barnkonventionen innehåller bestämmelser om mänskliga rättigheter för barn. I Sverige har vi valt att fokusera på områden där barn är särskilt utsatta och Sverige inte lever upp till barnkonventionens bestämmelser.

Unicef Logo Swedish
Barnkonventionens dag

Barnkonventionens dag den 20 november uppmärksammas av UNICEF Sverige med bland annat ett rundabordssamtal om barnpornografi på Internet och vad man kan göra för att stärka lagen.