Om UNICEF Sverige

Som en av 33 nationalkommittéer runt om i världen är vårt uppdrag att samla in pengar, påverka svenska beslutsfattare och informera och utbilda om barns rättigheter.

UNICEF
Om UNICEF Sverige

Vi är en idéell förening och en nationalkommitté för UNICEF

Förutom fältkontor med långsiktiga utvecklingsprogram och katastrofberedskap i 156 länder och territorier, finns UNICEF även representerat i de rika länderna, genom så kallade nationalkommittéer. Totalt finns 33 sådana kommittéer och en av dessa är UNICEF Sverige som är en ideell förening. UNICEF Sverige bildades 1954.

Vårt uppdrag i Sverige

Nationalkommittéerna står för 1/3 av UNICEFs totala intäkter och har flera viktiga uppgifter:

 • Samla in pengar till det internationella utvecklingsarbetet. Våra insatser för barnen är helt beroende av frivilliga bidrag från privatpersoner, företag, organisationer och regeringar.

 • Påverka beslutsfattare och bilda opinion för att skapa förändring i till exempel lagstiftning och väcka debatt i barnrättsfrågor.

 • Informera och utbilda om barns situation, barnkonventionen och UNICEFs arbete för barns rättigheter.

Organisation och ledning

UNICEF Sverige är en ideell förening. På vårt kansli i Stockholm arbetar cirka 70 personer. Generalsekreterare är Pernilla Baralt.

Pernilla Baralt, generalsekreterare. Pernilla har varit generalsekreterare för UNICEF Sverige sedan 2019. Innan dess var hon statssekreterare till barn-, äldre- och jämställdhetsministern där hon bland annat hade ansvar för propositionen att göra barnkonventionen till lag och för Sveriges bidrag till det globala partnerskapet mot våld mot barn. Hon har även haft ledande positioner inom EU-kommissionen i Bryssel och i Stockholm. Pernilla har även varit chef för tankesmedjan Global Utmaning. Hon har läst statsvetenskap, internationell rätt och internationella relationer, och har examen från Göteborgs universitet och från Institut des Études Politiques i Strasbourg.

I ledningsgruppen ingår utöver generalsekreterare även:

Caroline Karlsson, CFO. Caroline har studerat ekonomi vid Linköpings universitet och har en civilekonomexamen. Caroline har erfarenhet inom business control, management consulting med fokus på ekonomifunktionen och har tidigare jobbat som CFO inom retail.

Malin Gullberg Söderbäck, HR-chef. Malin har läst Personal, arbete och organisation på Stockholms universitet och har sin huvudinriktning inom organisationspsykologi. Malin har tidigare arbetat som HR-chef på Cap Gemini/Ernst & Young, Gudrun Sjödén, Lantmännen och Stadsmissionen.

Daniel Larsson, CDO/chef DIT. Daniel har en lång bakgrund inom digital utveckling, marknadsföring och strategiarbete. Han har tidigare arbetat som chef för digital utveckling och chef för digitala kanaler på Coop Sverige. Perioden innan UNICEF Sverige arbetade han som chef för digitala kanaler hos researrangören Apollo. Daniel är utbildad inom kommunikation, ledarskap och användbarhet på bland annat Berghs School of Communication och Mgruppen.

Petra Nerde, COO. Petra har studerat internationell marknadsföring vid Mälardalens Högskola och Institut Commercial de Nancy och har en master i marknadsföring från University of Westminster i London. Petra har tidigare bland annat jobbat som marknadschef inom resebranschen (British Airways, MSC Cruises och Travelocity Nordic) och kommunikationschef/ansvarig inom IT och telekom (IBM och Glocalnet).

Jessica Zimmerman, Insamlingschef Privatpersoner. Jessica har mångårig erfarenhet av insamling, marknadsföring och verksamhetsutveckling från både näringsliv och ideell sektor. Hon kommer närmast från Plan International där hon hade en rad ledande roller, bland annat marknads- och insamlingschef. Hon har även erfarenhet från näringslivet, primärt medie- och reklambranschen (Viaplay/MTG och Aftonbladet). Jessica har en akademisk utbildning i marknadsföring och ledarskap från IHR, Stockholms Universitet samt en fil. kand i medie- och kommunikationsvetenskap från Uppsala Universitet.

Lotta Sylwander, Chef för program och påverkan. Lotta har över 30 års erfarenhet av utvecklingsarbete, vilket har inkluderat chefsroller inom Sida och UNICEF internationellt. Hon är ursprungligen utbildad socialantropolog vid Stockholms Universitet och kommer närmast från tjänsten som Verksföreträdare i Jämställdhet på Sida. Under sina tidigare uppdrag hos bland annat UNDP, UNICEF och Sida har Lotta fått gedigen erfarenhet från Afrika med fokus på södra och östra Afrika, samt Asien med lång erfarenhet av humanitärt arbete.

Annika Bränning, Chef för företagssamarbeten och filantropi. Annika har en civilekonomexamen från internationella ekonomiprogrammet vid Göteborgs Universitet. Annika har en bakgrund från näringslivet där hon bland annat arbetat med försäljning och kommunikation i olika roller på Vattenfall. Hon kommer närmast från rollen som Internationell Sponsorchef på Vattenfall. Annika har arbetat med företag och filantropi-samarbeten i en ledande roll i drygt åtta år.

Therése Quiding är kommunikationschef.

UNICEF Sveriges styrelse väljs av vårt högsta beslutande organ, årsstämman, som består av representanter ur våra medlemsorganisationer.

Vill du veta mer om hur vi arbetar läs gärna vår årsredovisning och våra stadgar.

Våra medlems­organisationer

UNICEF Sverige har 19 medlemsorganisationer. Medlemmarna är stödjande riksorganisationer. Högsta beslutande organ är årsstämman där representanter för medlemsorganisationerna har rösträtt och bland annat utser styrelsen.

Våra medlemsorganisationer 2023

 • Adoptionscentrum

 • Junis – IOGT-NTOs Juniorförbund

 • Kristdemokratiska Kvinnoförbundet

 • Lekfrämjandet IPA Barns rätt till lek

 • LO

 • Sveriges Lärare

 • MyRight

 • RFSL Ungdom

 • Riksidrottsförbundet

 • Svenska Bandyförbundet

 • Svenska Fotbollsförbundet

 • Svenska OMEP

 • Sveriges Elevråd

 • Sveriges Olympiska Kommitté

 • Sveriges Skolledare

 • S-kvinnor

 • Unizon

 • Vårdförbundet

 • Youth 2030 Movement

Andra FN-organ

Utöver UNICEF ingår ett antal andra organisationer i FN-familjen. I Sverige verkar FN:s flyktingorgan UNHCR, Svenska UNESCO-rådet, FN:s utvecklingprogram UNDP, UN Women, FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation FAO, World Maritime University WMU samt Svenska FN-förbundet.

Relaterade artiklar

Julkulan_unicef_se_1920x1080.jpg

Idag, den 26 oktober, lanseras årets julkula på unicefbutiken.se. För trettonde året i rad har UNICEF Sverige tagit fram en handmålad julkula i glas med motiv skapat av en svensk illustratör. Vi är väldigt glada och stolta över att Eva Eriksson i år har bidragit med en av sina illustrationer. 

Barn som ritar - Rumänien 2022
Sverige

I sökandet efter nya motiv till våra gåvokort bad vi barnen om hjälp. Under sommaren arrangerade UNICEF Sverige en aktivitet där barn från hela Sverige fick skicka in teckningar till oss. Våra gåvokort är en viktig del i vårt insamlingsarbete för barn i världen. Därför känns det särskilt roligt att vi med våra gåvokort får chansen att lyfta fram vad barn själva har gjort.

UN0443251 (1).jpg
Sverige

Nu när midsommar och sommaren närmar sig vill jag passa på att tacka dig för ditt stöd till UNICEF. För att du tillsammans med oss står på barnens sida.