Julkulan_unicef_se_1920x1080.jpg

Årets julkula är

signerad Eva Eriksson

Idag, den 26 oktober, lanseras årets julkula på unicefbutiken.se. För trettonde året i rad har UNICEF Sverige tagit fram en handmålad julkula i glas med motiv skapat av en svensk illustratör. Vi är väldigt glada och stolta över att Eva Eriksson i år har bidragit med en av sina illustrationer. 

Skribent |

Publicerad |

2023 10 26

Uppdaterad |

2023 10 26

Årets julkula är signerad Eva Eriksson

Du har säkert någon gång läst en bok om Max, kanske den om Max kaka eller den om Max bil, eller så har du virvlat runt i böckerna om den vilda bebin. Eller kanske stiftat bekantskap med en viss Lilla syster kanin. Då har du också sett Evas bilder. I år har hon exklusivt för UNICEF illustrerat årets julkula med gårdstomten Vrese från boken Jul i Stora Skogen.

Från och med idag, den 26 oktober, kan du köpa årets julkula på unicefbutiken.se.

– Jag blev jätteglad när jag fick frågan om att göra en julkula. Självklart vill man vara med och hjälpa så gott man kan för viktiga ändamål och UNICEF är en väldigt bra organisation som gör mycket gott, säger Eva Eriksson.

Motivet som pryder årets kula föreställer gårdstomten Vrese och kaniner från boken “Jul i Stora Skogen” (Raben & Sjögren 2012). Boken är skriven av Ulf Stark (1944-2017). Gårdstomten Vrese, till skillnad från de flesta barn, räknar inte ner dagarna till jul. Han bor i en hundkoja där han helst sitter ensam och njuter av tystnaden. Men djuren i Stora Skogen, de väntar på tomten vare sig han vill eller inte.

– Jag tror Ulf också hade tyckt att det var toppen med en julkula för alla barn. Så synd att han inte får se den.

UNICEF julkula 2023 illustration Eva Eriksson copy
Illustration: Eva Eriksson

Sedan Eva debuterade som barnboksillustratör 1977 har hon gjort en mängd böcker som etsat sig fast i mångas hjärtan. Hon har vid upprepade tillfällen samarbetat med ALMA-pristagaren Barbro Lindgren, däribland Max böckerna och vilda bebin. Hon hade även ett långt samarbete med Ulf Nilsson (1948-2021). Tillsammans skapade de bland annat böckerna om Lilla syster kanin och bilderboksklassikern Älskade lilla gris. Eva har också bidragit med sina illustrationer till Viveca Lärns böcker om Eddie, Margareta Strömstedts böcker om Majken. Och många, många fler. Numera har hon pensionerat sig men hon har  tillsammans med sin dotter (och tillika illustratören) Lisa Moroni, på senare år skrivit de populära böckerna om Julia. En karaktär som bygger på Evas eget barnbarn.

– Det är otroligt kul att det är flera generationer som har läst alla dessa böcker vid det här laget. Det anande man ju inte när man satt där och ritade att det skulle bli så. Det är så svårt att föreställa sig att andra människor har ett förhållande till mina bilder, berättar Eva med ett leende.

När Eva återvände till boken Jul i Stora Skogen så hittade hon ingen bild som var precis som hon ville för en julkula, så illustrationen är framtaget exklusivt för UNICEF. Bilden kommer också att finnas på särskilt framtagna gåvokort i UNICEFs gåvoshop.

UNICEFs julkulor har med åren blivit mycket populära. De säljs i begränsad upplaga och brukar ha en snabb åtgång. Förutom att skänka glädje här hemma gör kulorna också skillnad utanför landets gränser då allt överskott går till vårt arbete för barns rättigheter runt om i världen. 

Köp din julkula på Unicefbutiken.se.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Barn som ritar - Rumänien 2022
Sverige

I sökandet efter nya motiv till våra gåvokort bad vi barnen om hjälp. Under sommaren arrangerade UNICEF Sverige en aktivitet där barn från hela Sverige fick skicka in teckningar till oss. Våra gåvokort är en viktig del i vårt insamlingsarbete för barn i världen. Därför känns det särskilt roligt att vi med våra gåvokort får chansen att lyfta fram vad barn själva har gjort.

UN0443251 (1).jpg
Sverige

Nu när midsommar och sommaren närmar sig vill jag passa på att tacka dig för ditt stöd till UNICEF. För att du tillsammans med oss står på barnens sida.

UN0733510.jpg
Almedalen

UNICEF Sverige är på plats i Almedalen 2023 för att möta makthavare, diskutera med andra barnrättsorganisationer och sätta barns rättigheter i fokus för den politiska debatten. Vi arrangerar och deltar i olika seminarier under veckan. Är du på plats? Här är UNICEF Sveriges program under Almedalsveckan.