Nu är den äntligen här, årets handmålade julkula i glas. I år med ett motiv skapat av en av svensk litteraturs allra största, nämligen Barbro Lindgren. Vi är oerhört glada över att i år få sätta självaste Loranga, Masarin och Dartanjang på årets julkula.
Skribent |
UNICEF Sverige
Publicerad |
2024 11 11
Uppdaterad |
2024 11 12
En riktig klassiker på årets julkula
Loranga, Masarin och Dartanjang gjorde entré redan 1969 och har sedan dess älskats av flera generationer läsare. Berättelsen om Loranga, hans son Masarin och hans pappa Dartanjang är fylld av galenskaper, hungriga tigrar och garagebad. Garagebaden möjliggörs av att familjens giraff, som bor på sophögen, ätit upp garagetaket. Boken är fri från pekpinnar och uppmuntrar till lek och framplockandet av allas inre barn.
Karaktärerna i boken bygger i själva verket på Barbros egen familj, de båda sönerna har bakats ihop till en karaktär och Loranga var hon gift med.
– Loranga, han var ju sån där. Han kände ju igen sig själv helt och hållet och det var ju rätt så kul. Han hade nog inte någonting emot det, berättar Barbro skrattande på telefon från hemmet på Öland. Det är klart att en del i boken är ju påhittat men det är mycket jag tog utifrån min familj för jag knycker ju alltid ur verkligheten jag hittar ju aldrig på någonting, så är det.
Många böcker har det blivit sedan debuten 1965, närmare 100 stycken. De har översatts till en stor mängd språk.
– Jag får mängder med brev från både barn och vuxna som berättar om böcker som betytt mycket för dem, särskilt när de har haft det svårt och kanske gått igenom samma saker som jag har skrivit om. Då känns det bra tycker jag om man har kunnat ge dem tröst och hopp igen, säger Barbro.
Att kunna bidra för barns rättigheter genom att sätta Loranga och hans familj på årets julkula var en självklarhet.
– Det som händer i världen nu är så fruktansvärt, den är helt upp och nervänd, jag trodde aldrig det skulle bli så här. Det är så många som far illa och fler lär det bli. Här gäller det att hjälpa så mycket som det bara går, säger Barbro.
Något som hon brinner lite extra för är alla barns rätt att få gå i skolan. Särskilt flickor.
– Jag är väldigt barnslig fortfarande. Det sitter kvar och det är bra för då har jag lätt att sätta mig in i hur barnen har det och då vill jag ju att de ska ha det så bra som möjligt.
Relaterade artiklar
UNICEF finns på plats i över 400 kriser och katastrofer. Vi behöver 2025 närmare 10 miljarder US-dollar för att kunna nå 109 miljoner barn i behov av humanitär hjälp.
UNICEF Sverige beklagar de felaktiga uppgifter som nämnts i Kaliber, men vill understryka att klimatförändringarna och dess konsekvenser utgör ett allvarligt hot mot barns hälsa och välbefinnande.
2024 års utmärkelse Årets UNICEF-hjälte tilldelas Frostaskolans elevråd. Frostaskolan är en kommunal F-9 skola i skånska Hörby. Skolans elevråd har under många år varit väldigt aktivt och jobbar för att lyfta alla elevers röst. Ett arbete UNICEF Sverige nu vill uppmärksamma.