Barn som ritar - Rumänien 2022

Teckningar ritade av barn

blir våra nya gåvokort

I sökandet efter nya motiv till våra gåvokort bad vi barnen om hjälp. Under sommaren arrangerade UNICEF Sverige en aktivitet där barn från hela Sverige fick skicka in teckningar till oss. Våra gåvokort är en viktig del i vårt insamlingsarbete för barn i världen. Därför känns det särskilt roligt att vi med våra gåvokort får chansen att lyfta fram vad barn själva har gjort.

Skribent |

Publicerad |

2023 10 20

Uppdaterad |

2023 10 20

Teckningar ritade av barn blir våra nya gåvokort

Vi bad barnen rita något som visar en plats eller situation där de mår som allra bäst. Något som såklart kan vara olika för olika personer. Vi fick in flera fantastiska bidrag och urvalet var därför svårt. Men till slut valde vi ut fyra teckningar som kommer att bli våra nya gåvokort som  lanseras idag. Tidigare i höst hade vi glädjen att träffa de fyra barnen bakom teckningarna. Vi var såklart nyfikna på vilka de är och vilka tankar de haft kring sina teckningar och motiv.  

Vi på UNICEF Sverige vill säga stort tack till alla som deltagit i denna aktivitet och särskilt stort tack till Benjamin, Edith, Lova och Albin för era bidrag!

Nedan kan du läsa en kortfattad sammanfattning av våra samtal med Benjamin, Edith, Albin och Lova:  

Benjamin 10 år

Benjamin - duo collage
©UNICEF/Werklund

Om hans utvalda teckning: 
"Jag och min bror, som är nästan som min tvilling, ritade tillsammans. Han är bara ett år äldre än jag och vi gör det mesta tillsammans. Vi skickade totalt in fyra teckningar och det tog oss två hela dagar att rita dem! Med några pauser förstås. Jag har ritat en pojke som älskar sin skola. På teckningen står det 'I love school', för jag tror att alla skolor är bra, även om jag inte vet hur det är i andra länder."

Hans tankar om skolan: 
"För ett år sedan flyttade vi från stan, närmare skog och grönområden och då bytte jag skola. Jag har verkligen många kompisar här och vi ses och leker ofta. På rasterna brukar vi bli arton personer från olika klasser, gå in i skogen bredvid skolan och bygga på vår gemensamma koja. Lastpallar är perfekta som golv och väggar! Jag älskar också slöjd och ser fram emot varje skoldag, som börjar med en cykeltur dit. Min mamma är lärare och min pappa studerar just nu för att bli förskollärare."

Edith 10 år 

Edith - duo collage
© UNICEF/Werklund

Om hennes utvalda teckning:
"Alla mina teckningar var färgglada med regnbågar och glada ansikten. På en ritade jag olika små gubbar som representerar oss människor med alla våra olikheter. Teckningen på solen som valdes ut till gåvokort gillar jag också, den är fin och gör mig glad."

Något annat du gillar, förutom att rita?
"Skolan, helt klart. Det är det bästa jag vet! Men jag älskar också akrobatik, jag går på det med hela min familj. Vi är fem, jag mina två systrar och mamma och pappa. En gång på en träning gjorde jag mig illa och blev rädd, men min tränare peppade mig att fortsätta. Hon är bestämd och lite sträng men samtidigt snäll. Jag klarade det och det kändes jätteskönt, nu är jag inte rädd längre. Jag och min tvilling Tora går också och dansar hiphop med en ny kompis från skolan."

Alvin 7 år

Alvin - duo collage
© UNICEF/Werklund

Om hans utvalda teckning:
"Jag ritade saker som jag gillar: regnbåge, hjärtan och stjärnor. Den blev fin, jag är nöjd. Framförallt så ritade jag den för att jag ville vara med och göra något för andra. Jag funderar mycket över orättvisor, som varför kriget i Ukraina startade. Jag skulle önska att allt var som vanligt och att kriget skulle sluta."

Hans drömmar för framtiden: 
"Jag vill dela ut pengar till de som behöver det. Kanske köra runt i en liten bil världen runt, jag skulle behöva mycket pengar så det måste kanske tryckas nya. Jag drömmer också om att använda små kakdrönare för att hjälpa sjuksköterskor så att de kan få hjälp att hjälpa andra."

Lova 14 år

Lova - duo collage
© UNICEF/Werklund

Om hennes utvalda teckning: 
“I somras fick jag äntligen chansen att träffa min kusin som är lika gammal som jag. Vi bor långt från varandra så vi ses inte så ofta, man kan inte åka dit över en helg eller så. Men även fast vi längtat efter varandra så kom det en dag när vi inte hade så mycket att göra. Då tipsade min moster om UNICEFs sommarlovsaktivitet. När jag hörde temat "något som gör mig glad", visste jag direkt: "Jag ska teckna en innebandyklubba!”.

Varför tror du träning får dig att må bra? 
“Jag har spelat i ett innebandylag i några år nu. På planen kan jag verkligen vara i nuet, jag kopplar bort allt som inte händer precis där och då. Det är ganska jobbigt att vara tonåring och ha press kring allt från betyg, kompisar, sociala medier och mer. I min familj har vi kommit överens om att försöka hålla oss borta från sociala medier, vi lägger mer tid på träning och saker som får oss att må bra. På planen känner jag mig fri. Och i vårt lag är vi som en familj, alla är oftast snälla mot varandra. 

Kopiera länk