Ekonomi

Under 2023 gick 85 procent av våra intäkter till UNICEFs arbete för barn i världen över. Runt 543 miljoner kronor gick till UNICEFs arbete för barn i världen, långsiktigt och i katastrofer och drygt 34 miljoner kronor gick till UNICEFs arbete för barn i Sverige.

Pojke med UNICEF leverans - Afghanistan 2023

682 000 000 SEK

Så mycket pengar samlade vi in under 2023. Men vad händer med pengarna, hur fördelas de och vart tar de vägen?

Så fördelas pengarna

Vi jobbar utifrån ett rättighets­perspektiv som innebär att alla barn har rätt att överleva, utvecklas och nå sin fulla potential. Vi prioriterar de mest utsatta barnen, så att de får det stöd de har rätt till.

Catherine Russell

De mest utsatta barnen får hjälp först.

Catherine Russell, Executive Director på UNICEF

Fördelningsfaktorer:

  1. BNI per capita – landets ekonomiska välstånd i sin helhet.

  2. Barnpopulation – andelen av landets befolkning som är barn.

  3. Barnadödligheten – andelen barn som dör innan fem års ålder.

Det betyder att:

Låginkomstländer med ung befolkning och hög barnadödlighet får proportionerligt mer pengar än medelinkomstländer där befolkningens genomsnittliga ålder är högre och där färre barn dör innan de fyllt fem år.

Katastrofläge?

När en katastrof sker omfördelas resurserna utifrån de omedelbara behov som uppstår. Som till exempel brist på rent vatten och mat, bristande sanitet, skydd för barn som förlorat sitt hem och barn som kommit ifrån sina familjer.

Vad händer med din 100 lapp?*

*Fördelningen baseras på 2023 års resultat.

Vem är det som ger?

UNICEF är FN:s barnfond, men vi får inget ekonomiskt stöd från FN. Vårt arbete finansieras uteslutande av frivilliga bidrag från privatpersoner och företag.

Den största andelen pengar kommer från generösa privatpersoner som är månadsgivare, handlar i gåvoshopen, skänker pengar vid katastrofer eller ger andra gåvor. Resten av pengarna kommer från företag och stiftelser.

Tack vare alla som ger och är med och kämpar för barns rättigheter kan vi fortsätta arbetet för att skapa en bättre värld för alla barn.

omslag - arsredovisning 2023

UNICEF Sverige 2023

Årsredovisning med verksamhetsberättelse UNICEF Sverige 2023. Utgiven 2024.

| 3MB

Läs våra tidigare rapporter

Transparens och kontroll = trygghet

UNICEF Sverige är en ideell förening utan vinstintresse. Vi jobbar alltid för att den största delen av pengarna ska gå till barnen, genom att hålla våra kostnader så låga som möjligt. Men vissa kostnader är nödvändiga för att kunna värva fler givare och kontrollera att pengarna används på rätt sätt.

Svensk Insamlingskontroll

UNICEF Sverige har ett 90-konto, vilket inne­bär att vi granskas av Svensk Insamlingskontroll. För att få ha ett 90-konto måste minst 75 procent av de insamlade pengarna gå till ända­målet och orga­nisa­tionen måste ha en redo­visning som granskas av en auktori­serad revisor.

Giva Sverige

Giva Sverige är en bransch­­organisa­tion som bland annat arbetar för att stoppa oseriös insamlings­­verk­samhet. Giva Sverige har tagit fram en kvalitets­kod och har styrande rikt­linjer för insamling som alla medlems­­orga­nisa­tioner är skyldiga att följa.

Pernilla Baralt  Foto Dahlstrand.JPG

Löner och arvoden

UNICEF Sveriges styrelse anställer general­­sekre­teraren och beslutar om lönen. Lönen är 115 500 kronor per månad. Styrelsens ordförande och ledamöter arbetar ideellt för UNICEF Sverige och får ingen ersättning för sitt arbete.

Relaterade artiklar

Barn-myanmar-2021

Hur går det till när insamlade pengar omvandlas till akut nödhjälp och insatser som bygger en långsiktig förändring? Och hur stor del går till löner och administration? Pernilla Baralt, UNICEF Sveriges generalsekreterare, svarar på frågor om vad som händer med pengarna som samlas in till UNICEF.