Barnkonventionens dag - barn talar vid podium - cropped desktop

Barns rättigheter

är hotade

I år fyller barnkonventionen 35 år. Stora framsteg har gjorts de senaste decennierna men nu har utvecklingen stannat av eller till och med backat. Respekten för barns rättigheter måste återupprättas.

Skribent |

Publicerad |

2024 11 20

Uppdaterad |

2024 11 22

Barnkonventionens dag 2024 – UNICEF kräver handling

Idag den 20 november är det barnkonventionens dag och i år fyller barnkonventionen 35 år. Under dessa år har stora framsteg gjorts. Flera länder har en lagstiftning som skyddar barn från våld. Barnadödligheten har halverats sedan år 2000. Allt fler barn får gå i skolan. Vaccinationstäckningen har ökat. Fler barn har tillgång till rent vatten.   

I vissa avseenden fortsätter den positiva utvecklingen. Men på andra områden har den stannat av eller till och med backat. Barns mänskliga rättigheter är under större hot än på mycket länge.  

Fler barn dödas 

Allt fler barn dödas, skadas eller utsätts för övergrepp i krig och konflikter. Trots att barn ska skyddas enligt humanitär rätt. I vissa krig är det i princip normaliserat att döda och skada barn. Det kan vi aldrig acceptera.  

Den minskande respekten för barns rättigheter och akut brist på investeringar i barn får redan idag allvarliga konsekvenser. Utan en förändring riskerar framtida generationer att betala ett ännu högre pris. 

Framtiden avgörs nu – ny rapport 

Idag på barnkonventionens dag släpper UNICEF rapporten The State of the World’s Children 2024 som förutspår hur världen kan komma att se ut för de barn som växer upp år 2050 och framåt.   

Rapporten fokuserar på tre megatrender som kommer få enorm påverkan på barns liv: klimatkrisen, demografiska förändringar och banbrytande teknologier.

Klimatkrisen hotar barns utveckling, hälsa och framtidsmöjligheter. Nästan hälften av alla barn i världen – omkring 1 miljard – lever nu i länder med hög risk för klimat- och miljöfaror. Omkring åtta gånger så många barn kommer utsättas för extrema värmeböljor 2050 än 2000. 

Demografiska förändringar gör att en mindre andel barn i framtiden kommer att bo i höginkomstländer och en större andel i låginkomstländer, som redan idag kämpar för att tillgodose många barns grundläggande behov. Vissa regioner i världen kommer att brottas med en alltmer åldrande befolkning medan andra regioner möter utmaningar i en stor ung befolkning.

Banbrytande teknologier, inklusive artificiell intelligens (AI), påverkar redan barns liv och kan ha stora positiva effekter. Men samtidigt riskerar utvecklingen att öka klyftorna i världen. Idag är över 95 procent av befolkningen i höginkomstländer anslutna till internet, jämfört med närmare 26 procent i låginkomstländer. Den digitala utvecklingen innebär också ökade risker för att barn ska utsättas för övergrepp, utnyttjande och trakasserier.  

Framtiden avgörs nu. Rapporten visar hur kritiskt det är att dagens beslutsfattare, politiker, näringsliv och den offentliga sektorn investerar och fattar de beslut som krävs för att barn i framtiden ska få sina rättigheter tillgodosedda. 

UNICEF Sverige vill se kraftiga investeringar i:  

  • Klimatanpassning, särskilt i de länder där barn nu och i framtiden är som mest utsatta för klimatkrisens effekter.  

  • Utbildning och sociala skyddsnät särskilt i länder som har, eller kommer att ha, en stor ung befolkning.  

  • Digital jämlikhet och teknik utformad för att främja alla barns lika rätt till utveckling.  

Läs mer i rapporten här nedan:

SOWC-2024-omslag

The State of the World's Children

The Future of Childhood in a Changing World. Utgiven 2024.

| 17MB

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Barn i solnedgång (siluett) - Gaza 2024 - cropped desktop
Israel

UNICEF välkomnar avtalet om vapenvila i Gaza och hoppas att det innebär slutet på detta krig där så många barn och unga har dödats och skadats. Vi uppmanar till en varaktig politisk lösning som prioriterar barns rättigheter och välmående.

Barn i famn - Gaza & Egypten 2024 - cropped desktop
Gaza

Det nya året har inneburit mer död och lidande för barnen i Gaza. UNICEF gör allt vi kan för att nå fram till barnen i nöd - men en vapenvila krävs.

Digitalt lärande - barn på flykt - Rumänien 2023
Sverige

UNICEF Sverige, Bris, Prinsparets Stiftelse samt organisationer från Norge och Danmark bildar nordiskt nätverk.