2024 års utmärkelse Årets UNICEF-hjälte tilldelas Frostaskolans elevråd. Frostaskolan är en kommunal F-9 skola i skånska Hörby. Skolans elevråd har under många år varit väldigt aktivt och jobbar för att lyfta alla elevers röst. Ett arbete UNICEF Sverige nu vill uppmärksamma.
Skribent |
UNICEF Sverige
Publicerad |
2024 12 02
Uppdaterad |
2024 12 02
Elevråd från skånska Hörby knep titeln för sitt demokratiska arbete
På Barnkonventionens dag delades årets UNICEF-hjälte ut under högtidliga former på Junibacken i Stockholm. Samma kväll firades också att barnkonventionen fyllde 35 år. På plats för att dela ut priset var Astrid Åberg, ordförande i Bulltofta IF, som tillsammans med övriga i sin förening utsågs till årets UNICEF-hjältar 2023.
Tillsammans med UNICEF Sveriges generalsekreterare Pernilla Baralt och UNICEF-ambassadören Morgan Alling har Astrid Åberg också utgjort jury för att utse årets hjältar.
Enligt elevrådets styrelse har Frostaskolas elever länge varit bra på att ha koll på sina rättigheter.
– De vet att de har rätt att ta plats, att bli sedda och hörda. Elevrådet har alltid haft mycket att säga till om något som delvis beror på att skolledningen låter oss att ta plats men framförallt är det för att vi kräver att bli lyssnade på och att få vara delaktiga.
Genom att driva en kiosk på skolan får elevrådet in medel till sin verksamhet. De får också bidrag genom Sveriges elevråd där de är medlemmar. För inkomsterna ser elevrådet till att köpa in saker som ska göra livet i skolan ännu bättre för eleverna. Bland annat har de köpt in RedLockers så att alla ska ha tillgång till gratis mensskydd. De har anordnat tema-dagar på skolan med såväl tema pride som jultröjor. De samarbetar också med skolans elevhälsoteam för att förbättra elevhälsan på skolan. En del av pengarna har gått till att stötta olika organisationer.
Planerna för vad som ska göras under 2025 är i full gång. Och att det är ett givande arbete råder inga som helst tvivel om.
– Det roligaste med att jobba i elevrådet är allting man kan göra för de andra på skolan, att man kan hjälpa folk, konstaterar Enya Ivarsson som var en av styrelsemedlemmarna som kom upp till Stockholm för att ta emot utmärkelsen.
På plats var också Arvid Hansson, Emma Ekblad och elevrådets ordförande Haidarah Hatif. För Haidarah var det andra gången han var i Stockholm.
– Mitt första besök i Stockholm minns jag inte utan det var när jag kom till Sverige som flykting. Då var jag bara fem år.
Men kvällen när han och kompisarna fick ta emot årets UNICEF-hjälte är en kväll han kommer minnas länge.
– Det var jättekul att känna att vi är så uppskattade för det arbete vi gör.
Relaterade artiklar
UNICEF Sverige beklagar de felaktiga uppgifter som nämnts i Kaliber, men vill understryka att klimatförändringarna och dess konsekvenser utgör ett allvarligt hot mot barns hälsa och välbefinnande.
Ständig skräck, kalla hem och brist på rent vatten. Den kommande vintern riskerar att bli den värsta hittills för barnen i Ukraina. UNICEF finns på plats och arbetar för att hundratusentals barn ska få vatten, värme och sjukvård under den kalla vintern.
I år fyller barnkonventionen 35 år. Stora framsteg har gjorts de senaste decennierna men nu har utvecklingen stannat av eller till och med backat. Respekten för barns rättigheter måste återupprättas.