Unicef-hjalte-gruppbild2023

Här är årets

UNICEF-hjälte

Utmärkelsen Årets UNICEF-hjälte går till ungdomarna i Bulltofta IF i Malmö, idrottsföreningen som ger barn möjlighet att prova på sportaktiviteter utan kostnad. Nu hyllar UNICEF Sverige föreningen för dess viktiga insatser för barn.

Skribent |

Publicerad |

2023 11 20

Uppdaterad |

2023 11 20

Ungdomar från Bulltofta IF hyllas för sina insatser för andra barn

Den 20 november, på Barnkonventionens dag, delades utmärkelsen Årets UNICEF-hjälte ut till ungdomar från idrottsföreningen Bulltofta IF från Kirseberg i Malmö. Det speciella med föreningen är att den drivs av barn, för barn, och både ledare och medlemmar är mellan 11 och 17 år. Flera av ungdomarna var på plats i Stockholm hos UNICEF Sverige för att ta emot priset.  

Juryns motivering: 
För ert imponerande jobb som ledare och förebilder, där ni genom er idrottsförening skapar en rolig och stöttande atmosfär. Ni gör inte bara skillnad genom att få andra barn och unga att röra på sig utan är också med och bygger framtidens ledare, samhällsmedborgare och bra kompisar! Hatten av för Bulltofta IF - ni är fantastiska!  

Stämningen var hög när ungdomarna från Bulltofta IF tog emot utmärkelsen. Stolthet blandat med en känsla av overklighet genomsyrade svaren när de skulle beskriva sina känslor för dagen. Samtidigt vet de att det de gör är viktigt.  

– Vi bor i ett utsatt område. Det är en rättighet att få röra sig och träna, säger Mia Eriksson, 14 år. 

Zain Ali, 13 år, fyller i:

– Viktigast är att det är kostnadsfritt. Barn har inte råd att betala flera tusen för att idrotta.  

För Zain är Ali Salah, som startade föreningen 2019, dessutom en viktig förebild. 

– Ali fångade upp mig när jag var yngre och fick mig på rätt bana. Jag var på väg åt ett håll som inte var bra. Jag blev medlem och några år senare blev jag en av ledarna. 

AretsUnicefhjalte-2023-1
© UNICEF Sverige/Melker Dahlstrand

Och det är inte bara idrott i föreningen. Bulltofta IF ordnar disko och alla möjliga aktiviteter. Ibland bakar man. På söndagarna finns det läxhjälp i lokalerna där äldre ungdomar hjälper de yngre. Ibland är det uppemot 30–40 barn som gör sina läxor där. Föreningen är som en andra familj, är en återkommande beskrivning. 

– Jag lägger all tid jag har på föreningen, precis som vi alla, säger Astrid Åberg, 13 år, som också är ordförande. Vi tar ansvar och egna initiativ.  

Insaf Al Kurdi, 16 år, håller med: 

– Jag är där så mycket jag kan, det är mitt andra hem. Jag är så stolt, vi har verkligen lyckats med detta. 

Att vara en bra ledare och en förebild är viktigt för ungdomarna. Genom föreningen har de dessutom utvecklats mycket själva. Elias Johansson, 13 år: 

– Man utvecklas jättemycket som person. Vi är inbjudande och snälla, och vi välkomnar alla barn till föreningen. 

– Vi finns här och vill hjälpa dem så att barnen känner sig sedda och hörda, säger Zaklin Ferhatovic, 17 år. Det är viktigt att man lyssnar på dem.  

UNICEFs generalsekreterare Pernilla Baralt: 

– Det är fantastiskt att se ungdomarnas engagemang och driv för andra barns rätt att utöva sport och aktiviteter, att få vara med. Och det känns extra högtidligt att dela ut detta pris på Barnkonventionens dag. Jag hoppas att Bulltofta IF kan inspirera fler, även vuxna, att lyssna mer på och att inkludera barn och unga. 

Under prisceremonin fick ungdomarna en videohälsning från Victor Nilsson Lindelöf, ambassadör för UNICEF Sverige och lagkapten i det svenska herrlandslaget i fotboll samt proffs i Manchester United. 

unicefhjaltar-duo1
© UNICEF Sverige/Melker Dahlstrand

Årets UNICEF-hjälte utses för första året i år och juryn bestod av Pernilla Baralt, generalsekreterare, Lotta Sylwander, programchef och Jakob Kakembo Andersson, kommunikationschef. Syftet med utmärkelsen är att hylla och uppmärksamma barns fantastiska insatser och gärningar för andra barn.  

Bulltofta IF startades 2019 av Ali Salah, som då var 24 år, och drivs av unga för unga. Hela verksamheten är kostnadsfri. Syftet är att skapa unga förebilder och skapa förutsättningar för barn genom rörelseglädje. Föreningen finansieras med projektmedel från Malmö stad, Skolidrottsförbundet, RF SISU och flera privata aktörer.  

Prisstatyetten är framtagen med maneter i UNICEFs cyanblå färg, särskilt för detta pris. Den är skapad av Martin Ehrensvärd på Stockholms glasbruk på Skansen. 

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Syskontrio - Izium Ukraina - 2023 - cropped desktop
Ukraina

Två år har gått sedan Ryssland inledde ett fullskaligt krig mot Ukraina. Miljontals barn och familjer är på flykt, traumatiserade och i behov av humanitär hjälp. För barnen, som har förlorat flera år av skolgång, står livet och framtiden på spel.

Pojke Rafah - 2023 - cropped
Gaza

Akut brist på mat och snabb spridning av smittsamma sjukdomar hotar hundratusentals barns liv i norra Gaza, enligt en ny rapport.

pojkar - matkö Gaza 2023 - cropped
Gaza

En miljon barn i Gaza upplever en akut hungerkris, och mest sårbara är barn under fem år som riskerar svår och livshotande undernäring. Det enda som på allvar kan hindra tusentals fler barn från att dö är en omedelbar vapenvila.