Ambassadörsträffen_Unicef_2023-37.jpg

Två nya ambassadörer

för UNICEF Sverige

UNICEF Sverige välkomnar barnmorskan, folkbildaren och influencern Asabea Britton samt fotografen, Youtube- och TikTok-profilen Daniel Riley som nya ambassadörer. Uppdraget går ut på att inspirera fler att ansluta sig till kampen för alla barn.

Skribent |

Publicerad |

2023 01 27

Uppdaterad |

2023 01 27

Asabea Britton och Daniel Riley blir ambassadörer för UNICEF Sverige

Barnmorskan, folkbildaren och influencern Asabea Britton tar plats tillsammans med fotografen, Youtube- och TikTok-profilen Daniel Riley bland UNICEF Sveriges ambassadörer. Uppdraget är att inspirera fler att ansluta sig till kampen för alla barn. Detta i en tid då behoven är större än någonsin. 

UNICEF inledde 2023 med att konstatera att fler barn än någonsin tidigare i modern tid är i behov av humanitär hjälp för sin överlevnad och utveckling. Framförallt är det klimatkrisen, krig och konflikter och effekterna av pandemin som driver på barns ökande behov av stöd och utveckling, både i akuta situationer och långsiktigt. Utnämningen av Asabea och Daniel är en viktig pusselbit i UNICEF Sveriges arbete att kraftsamla, mobilisera resurser och inspirera till handling.

– När det är som svårast för barn behövs UNICEF som mest. Vi skalar nu upp vårt arbete över hela världen för att säkra barns rättigheter och bidra till att fler barn får rent vatten, mat, sjukvård, utbildning och skydd mot våld och övergrepp - liksom att säkra barns rätt till delaktighet och att få göra sin röst hörd. Att få välkomna Asabea och Daniel som ambassadörer känns fantastiskt. De har båda ett stort personligt engagemang för barns rättigheter och en förmåga att involvera och berätta om barns behov på ett sätt som både fängslar och inspirerar, säger Pernilla Baralt, UNICEF Sveriges generalsekreterare.

Ambassadörsträffen Unicef 2023-09
Daniel Riley, tillsammans med Sebastian Tadros, under torsdagens ambassadörsträff hos UNICEF Sverige.Foto: Tove Gustafsson

Både Asabea och Daniel har under flera år stöttat UNICEFs arbete på olika sätt, Asabea i sin roll som folkbildare och med perspektivet att själv arbeta som barnmorska i Sverige.

– Efter att ha sett UNICEFs arbete på nära håll och lärt känna några av deras oerhört drivna medarbetare så känns det som en enormt stor ära att få möjlighet att vara UNICEF-ambassadör. Något jag verkligen tagit med mig är vikten av att UNICEF finns där de behövs mest, och att de bedriver ett långsiktigt och noga genomtänkt arbete. Med mitt ambassadörskap hoppas jag kunna visa fler det arbete UNICEF gör och lyfta vikten av långsiktighet, inte minst kring mina hjärtefrågor, säger Asabea Britton.  

Daniel har dokumenterat UNICEFs arbete i över tio länder, däribland Bolivia, Nepal, Pakistan och Sydsudan.

– Jag har rest med UNICEF i nästan 10 års tid. Det finns inget viktigare. Om jag länge och väl försöker sitta och tänka så kan jag inte komma på något viktigare än att stötta det arbete som UNICEF gör. Just nu när vi sitter här så finns det barn som desperat behöver hjälp, en situation de själva inte fått vara med och påverka. Men vi har den möjligheten och då känns det bara helt orimligt att inte ta den, säger Daniel Riley.

Övriga svenska UNICEF-ambassadörer är Lill Lindfors, Jenny Strömstedt, Eva Röse, Mark Levengood, Morgan Alling, Victor Nilsson Lindelöf och Maja Nilsson Lindelöf. Internationellt hamnar de i samma sällskap som kända profiler som Millie Bobby Brown, Orlando Bloom, David Beckham och Katy Perry. Att vara UNICEF-ambassadör är ett ideellt uppdrag.

Ambassadörsträffen Unicef 2023-61
Asabea Britton med Pernilla Baralt, generalsekreterare för UNICEF Sverige, under ambassadörsträffen.Foto: Tove Gustafsson

Om Asabea Britton

Asabea Britton är barnmorska, influencer och folkbildare. Hon håller förlossningsförberedande kurser tillsammans med sin syster Opokua Britton och arbetar med kunskapsökning och opinionsbildning via sociala medier. 2022 debuterade Asabea som författare med två utgivna böcker, en barnbok om hur barn blir till och hur de föds med titeln "Hur blev jag till och hur kom jag ut?" samt en förlossnings- och postpartum-förberedande bok med titeln "Föda" som hon skrivit tillsammans med sin syster. Med sin syster har hon också podcasten "Okrystat" där de bland annat talar om frågor rörande graviditet och förlossning. 

Om Daniel Riley

Daniel Riley är kreatör och en av landets mest välrenommerade filmare och fotografer. Intresset för stilla och rörligt innehåll började redan som 12-åring, en passion som ledde till utnämningen ”Årets Fotograf” 2015. De senaste 15 åren har Daniel arbetat som professionell fotograf för världsartister, några av världens största företag och organisationer. Sedan 2018 är han närvarande på sociala medier under namnet ”KaptenRiley” där hans underhållande, utbildande och fängslande innehåll lockat till sig nära en halv miljon följare. Daniel har sedan nästan 10 år tillbaka dokumenterat UNICEFs arbete i fält i över 10 länder, som Bolivia, Sydsudan och Nepal. Att berätta historier som berör, utbildar och påverkar människor är ledstjärnan i hans arbete.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Flicka - guatemala 2024
Barnadödlighet

Barnadödligheten i världen sjunker, visar en rapport från UNICEF. Men trots framstegen dog 4,9 miljoner barn under 2022 innan de fyllde fem år. Majoriteten dog av orsaker som hade kunnat förhindras.

Hand-Vietnam-2023
Psykisk ohälsa

Psykisk ohälsa drabbar nästan 20 procent av unga idag och självmord är den fjärde vanligaste dödsorsaken bland 15-19-åringar. Det är en av vår tids största kriser, som pågår här och nu, i alla delar av världen och i alla samhällsskikt. Vid 15 års ålder har ungefär hälften av all psykisk sjukdom under livet redan brutit ut. Det betyder att tidig upptäckt och tidiga insatser är mycket viktiga och kan göra stor skillnad.

Flicka - guatemala 2021
En kväll för alla barn

Krig. Torka. Hungersnöd. Jordbävningar. 2023 är ett svårt år för barnen i världen. Inte sedan andra världskriget har fler barn varit i behov av vår hjälp för att överleva. UNICEF finns på plats där barnen behöver oss – och vi stannar kvar. För vi vet att förändring är möjlig. Men vi kan bara göra det tillsammans med dig.