Default hero image

Liza Marklund möter

barnen i aidsepidemin

Ikväll kl. 21.00 sänder TV4 den första delen i dokumentärserien _Liza — i aidskatastrofens spår_. I samarbete med UNICEF har Liza rest runt i Ryssland (del 1) och Kambodja (del 2) och träffat barn som är drabbade av hiv och aids.

Skribent |

Publicerad |

2007 01 05

Uppdaterad |

2007 01 05

Liza Marklund möter barnen i aidsepidemin

Aidsepidemin har under 25 år utvecklats till ett av vår tids största hot mot mänskligheten, och mot utvecklingen i fattiga länder. Barnen drabbas hårdast. De förlorar omsorgstagare och vuxna förebilder när föräldrar och lärare dör. I en skrämmande och otrygg tillvaro tvingas de att ta en vuxens ansvar för sig själva och sina syskon.

Barnen har glömts bort

I takt med att fler kvinnor blir smittade föds också alltfler barn som hivpositiva. De flesta dör redan innan de uppnår två års ålder. Aids berövar barn på deras rättigheter, och världens makthavare har blundat länge nog för detta faktum.

Liza Marklund är författare, journalist och djupt engagerad i barns och kvinnors rättigheter. Eftersom Liza också är UNICEF-ambassadör reste hon till Ryssland och Kambodja, tillsammans med UNICEF och ett filmteam, för att ge barnen i aidsepidemin ett ansikte. I dokumentärerna möter vi bland andra hivpositiva tonåringar som lever på gatan i S:t Petersburg, där vart tredje gatubarn är smittat, och aidssjuka barn på ett sjukhus i Phnom Penh, som fått hjälp i sista minuten.

Situationen akut, men inte hopplös

Den omskakande dokumentärserien Liza — i aidskatastrofens spår visar dels hur akut problemet är och dels vad som kan göras och redan görs för att förbättra livet för de drabbade barnen och ungdomarna.

Ikväll, måndag den 8 januari, kl. 21.00 sänds dokumentären om barnen i Ryssland i TV4. Den andra delen, från Kambodja, sänds nästa måndag i TV4. I anslutning till programmen har UNICEF en insamling.

Missa inte detta.

Vill du hjälpa barn med aids samtidigt som du är en viktig del av arbetet för att rädda och hjälpa ALLA barn som har det svårt?
Bli Världsförälder här »

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Flicka - guatemala 2024
Barnadödlighet

Barnadödligheten i världen sjunker, visar en rapport från UNICEF. Men trots framstegen dog 4,9 miljoner barn under 2022 innan de fyllde fem år. Majoriteten dog av orsaker som hade kunnat förhindras.

Hand-Vietnam-2023
Psykisk ohälsa

Psykisk ohälsa drabbar nästan 20 procent av unga idag och självmord är den fjärde vanligaste dödsorsaken bland 15-19-åringar. Det är en av vår tids största kriser, som pågår här och nu, i alla delar av världen och i alla samhällsskikt. Vid 15 års ålder har ungefär hälften av all psykisk sjukdom under livet redan brutit ut. Det betyder att tidig upptäckt och tidiga insatser är mycket viktiga och kan göra stor skillnad.

Flicka - guatemala 2021
En kväll för alla barn

Krig. Torka. Hungersnöd. Jordbävningar. 2023 är ett svårt år för barnen i världen. Inte sedan andra världskriget har fler barn varit i behov av vår hjälp för att överleva. UNICEF finns på plats där barnen behöver oss – och vi stannar kvar. För vi vet att förändring är möjlig. Men vi kan bara göra det tillsammans med dig.