Författaren, journalisten och UNICEF-ambassadören Liza Marklund gör en kort tv-serie om barn som lever med hiv och aids för TV4. I juli var hon i Kambodja för att spela in den första av två dokumentärer.
Skribent |
UNICEF Sverige
Publicerad |
2006 07 28
Uppdaterad |
2006 07 28
Liza Marklund filmar med UNICEF i Kambodja
Under inspelningen mötte Liza Marklund flickor och pojkar som bor i skuggan av det världsberömda tempelområdet Angkor och som kämpar mot sjukdomen med små medel.
“ “
Globalt sett dör varje minut ett barn av en aids-relaterad sjukdom. Men hiv och aids drabbar barnen även indirekt. När föräldrar, lärare och andra äldre förebilder dör i förtid är det vanligt att de tvingas ta en vuxens ansvar och därmed går miste om sin barndom.
Lösningen heter information
Kambodja är procentuellt sett det land i Asien som har flest hiv-infekterade. Ändå är landet ett positivt exempel. Ökningen har stannat av och siffrorna har lyckligtvis sjunkit; från 3 % infekterade 1997 till 1,9 % i den senaste mätningen. Liza Marklund säger att det är möjligt att stoppa hiv-epidemin, men hon betonar att epidemin inte kommer att stoppa sig själv.
“ “
Rika världen skyldig att hjälpa
Liza Marklund har tidigare gjort ett tv-inslag för UNICEF till TV4s program ”Världens humorkväll” om barn och aids i Malawi. Då kom idén om att göra längre dokumentärer om detta gigantiska globala problem. Resan till Kambodja har gjort Liza Marklund ännu mer övertygad om att de drabbade barnen behöver allt stöd de kan få.
“ “
Den en timma långa dokumentären om situationen i Kambodja kommer att följas av en lika lång dokumentärfilm från en annan världsdel. Vilket land den andra delen kommer att skildra är ännu oklart. Båda filmerna kommer att visas i början av 2007.
*UNICEFs arbete är helt beroende av frivilliga bidrag. Vill du skänka pengar till UNICEFs arbete för barn världen över? Skänk en gåva här » *
Relaterade artiklar
Barnadödligheten i världen sjunker, visar en rapport från UNICEF. Men trots framstegen dog 4,9 miljoner barn under 2022 innan de fyllde fem år. Majoriteten dog av orsaker som hade kunnat förhindras.
Psykisk ohälsa drabbar nästan 20 procent av unga idag och självmord är den fjärde vanligaste dödsorsaken bland 15-19-åringar. Det är en av vår tids största kriser, som pågår här och nu, i alla delar av världen och i alla samhällsskikt. Vid 15 års ålder har ungefär hälften av all psykisk sjukdom under livet redan brutit ut. Det betyder att tidig upptäckt och tidiga insatser är mycket viktiga och kan göra stor skillnad.
Krig. Torka. Hungersnöd. Jordbävningar. 2023 är ett svårt år för barnen i världen. Inte sedan andra världskriget har fler barn varit i behov av vår hjälp för att överleva. UNICEF finns på plats där barnen behöver oss – och vi stannar kvar. För vi vet att förändring är möjlig. Men vi kan bara göra det tillsammans med dig.