Default hero image

UNICEF hjälper 500 000

föräldralösa barn i Zimbabwe

Idag lever ungefär 160 000 barn i Zimbabwe med hiv. Många av dem har dessutom blivit föräldralösa till följd av hivepidemin. Som svar på krisen har UNICEF utökat stödet till barn som förlorat en eller båda sina föräldrar i aids — från att nå 50 000 utsatta barn till att nå en halv miljon.

Skribent |

Publicerad |

2007 07 23

Uppdaterad |

2007 07 23

UNICEF hjälper 500 000 föräldralösa barn i Zimbabwe

Klockan är strax innan sex på morgonen. Luften är kylig när Lillian, 13 år, öser vatten från brunnen. På en och en halv timme ska hon bära hem vattnet, samla ved, göra en brasa, laga mat till sin familj och slutligen gå en kilometer till skolan — då hinner hon i tid till första lektionen.

Lillians pappa dog av aids för tre år sedan och mamman lämnade familjen bara några dagar efter hans död.
— Pappa började hosta och åkte till sjukhuset, där sa läkaren att han hade tuberkulos. När pappa dog stack mamma. Jag vaknade upp en morgon och såg att hon också var borta, då grät jag, säger Lillian.

Farmor tar hand om barnen

Lillian tog med sina syskon och gick till farmor. Där bodde redan sex andra barnbarn. Plötsligt hade farmodern nio kusiner att ta hand om.

— Alla mina barn är döda, säger 80-åriga Gogo Mwale.
— Var ska jag få pengar ifrån, för att kunna ta hand om mina barnbarn? Det är hårda tider nu, det är fruktansvärda tider?

Lillians liv speglar många andra flickors liv. Och hennes farmors plåga speglar många andra mor- och farföräldrars. Bara i Zimbabwe beräknas mellan 1, 1 och 1, 6 miljoner barn ha förlorat sina föräldrar i hiv och aids.

— Farmor tar hand om oss. Hon ger oss mat och gör filtar av gamla kläder. Hon älskar oss för mycket… Samtidigt säger hon att hennes kropp inte orkar mycket längre till, berättar Lillian.

UNICEF ökar stödet till barnen

Sex av sju vuxna hivpositiva i Zimbabwe har inte tillgång till antiretrovirala mediciner. För barn som lever med hiv är det ännu värre — endast en av 16 får de mediciner som skulle kunna förlänga deras liv och hålla dem friska.

UNICEF i Zimbabwe ökar nu sin programverksamhet för utsatta barn som har förlorat en eller båda sina föräldrar i aids — från att nå 50 000 utsatta barn till att nå en halv miljon. Det utvidgade stödet har varit möjligt tack vare bistånd från Storbritannien, Sverige, Nya Zeeland, Tyskland och Australien.

— I Zimbabwe kan fortfarande 95 procent av de föräldralösa barnen leva med sina släktingar. Storfamiljerna ger en enorm trygghet till barnen. Men vi får inte glömma bort de hårda villkor som de här barnen lever under och att vi alla har ett ansvar för att göra något åt deras lidande, säger Dr. Festo Kavishe, UNICEFs chef i Zimbabwe.

Stödet går under år 2007 till följande insatser:

  • Större tillgång till mat, hälsovård, vatten och sanitet

  • Hjälpa föräldralösa barn att hitta fosterfamiljer bland släkten eller i hembyn

  • Mobilisera och stödja initiativ på bynivå som hjälper de föräldralösa barnen

  • Att stärka kapaciteten hos fosterfamiljerna så att barnen får bra skydd och omsorg

  • Få fler föräldralösa och särskilt utsatta barn att börja i grundskolan

  • Skolmåltider

  • Skydda föräldralösa barn mot övergrepp, våld och exploatering

  • Ökad registrering av nyfödda barn för att barnen ska kunna få hälsovård och gå i skolan

Stöd kampen mot aids »

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Flicka - guatemala 2024
Barnadödlighet

Barnadödligheten i världen sjunker, visar en rapport från UNICEF. Men trots framstegen dog 4,9 miljoner barn under 2022 innan de fyllde fem år. Majoriteten dog av orsaker som hade kunnat förhindras.

Hand-Vietnam-2023
Psykisk ohälsa

Psykisk ohälsa drabbar nästan 20 procent av unga idag och självmord är den fjärde vanligaste dödsorsaken bland 15-19-åringar. Det är en av vår tids största kriser, som pågår här och nu, i alla delar av världen och i alla samhällsskikt. Vid 15 års ålder har ungefär hälften av all psykisk sjukdom under livet redan brutit ut. Det betyder att tidig upptäckt och tidiga insatser är mycket viktiga och kan göra stor skillnad.

Flicka - guatemala 2021
En kväll för alla barn

Krig. Torka. Hungersnöd. Jordbävningar. 2023 är ett svårt år för barnen i världen. Inte sedan andra världskriget har fler barn varit i behov av vår hjälp för att överleva. UNICEF finns på plats där barnen behöver oss – och vi stannar kvar. För vi vet att förändring är möjlig. Men vi kan bara göra det tillsammans med dig.