Default hero image

Risk för epidemier

i Kongo-Kinshasa

Den senaste veckan har antalet fall av kolera och mässling ökat bland människor på flykt i Norra Kivuprovinsen. Risken är stor att sjukdomsspridningen eskalerar till epidemier.

Skribent |

Publicerad |

2008 11 11

Uppdaterad |

2008 11 11

Risk för epidemier i Kongo-Kinshasa

Striderna fortsätter i Norra Kivuprovinsen mellan regeringens arme och Laurent Nkundas rebellgrupp. Igår morse uttalade Nkunda på nytt sitt hot om att inta huvudstaden och störta regeringen, om inte Kongo-Kinshasas president Joseph Kabila går med på förhandlingar.

Samtidigt som säkerhetsläget förvärras växer den humanitära krisen. Det är omöjligt för hjälporganisationer att nå alla 1 miljon flyktingar i regionen. Jaya Murthy, som arbetar för UNICEF i staden Goma, berättar att flera områden är blockerade.

- Läget är mycket allvarligt. För att förhindra och lindra potentiella katastrofer som sjukdomsepidemier och undernäring behöver vi få komma in även i dessa områden, säger Jaya Murthy.

Den senaste veckan har antalet fall av kolera och mässling ökat bland människor på flykt i Norra Kivuprovinsen. Risken är stor att sjukdomsspridningen eskalerar till epidemier.

För att förebygga fortsatt spridning av kolera, som är en vattenburen sjukdom, arbetar nu UNICEF för fullt med att förbättra vatten- och sanitetsförhållanden.

Rent vatten hämmar epidemi

Varje dag kommer flera lastbilar med rent vatten till flyktinglägren och i Kibati byggs 240 nya latriner. UNICEF delar också ut vätskeersättning och mediciner till barn som redan har blivit sjuka.

- Vi har tillräckligt med rent vatten för att täcka behoven i flyktinglägren och det hjälper till att förhindra en epidemi, säger Jaya Murthy.

Hjälp UNICEF att rädda liv i Kongo-Kinshasa, lämna ditt bidrag här.

För att hämma fortsatt spridning av mässling genomför UNICEF tillsammans med samarbetspartners en omfattande vaccinationskampanj i Norra Kivuprovinsen. Hittills har 22 000 barn fått vaccinet och inom de närmsta dagarna beräknas ytterligare 66 000 barn vara vaccinerade.

Över 5 miljoner människor tros ha dött som ett resultat av konflikten i Kongo-Kinshasa sedan den började 1996. De flesta har dött av svält och av sjukdomar som lätt kan förebyggas. På grund av detta har UNICEF en av sina största fältverksamheter i Kongo-Kinshasa.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Flicka - guatemala 2024
Barnadödlighet

Barnadödligheten i världen sjunker, visar en rapport från UNICEF. Men trots framstegen dog 4,9 miljoner barn under 2022 innan de fyllde fem år. Majoriteten dog av orsaker som hade kunnat förhindras.

Hand-Vietnam-2023
Psykisk ohälsa

Psykisk ohälsa drabbar nästan 20 procent av unga idag och självmord är den fjärde vanligaste dödsorsaken bland 15-19-åringar. Det är en av vår tids största kriser, som pågår här och nu, i alla delar av världen och i alla samhällsskikt. Vid 15 års ålder har ungefär hälften av all psykisk sjukdom under livet redan brutit ut. Det betyder att tidig upptäckt och tidiga insatser är mycket viktiga och kan göra stor skillnad.

Flicka - guatemala 2021
En kväll för alla barn

Krig. Torka. Hungersnöd. Jordbävningar. 2023 är ett svårt år för barnen i världen. Inte sedan andra världskriget har fler barn varit i behov av vår hjälp för att överleva. UNICEF finns på plats där barnen behöver oss – och vi stannar kvar. För vi vet att förändring är möjlig. Men vi kan bara göra det tillsammans med dig.