Barnhälsa
Varje dag dör ungefär 13 400 barn under fem år runt om i världen. Nästan hälften dör redan under sin första månad i livet. De flesta dör av orsaker som går att förhindra. Undernäring och brist på rent vatten och sanitet försvårar situationen.
Hårt arbete för att stoppa spridningen av malaria i Rwanda har gett fantastiska resultat. I de värst drabbade områdena har antalet barn som dör i sjukdomen minskat med hälften sedan 2010 – mycket tack vare massutdelning av gratis myggnät.
Runt om i världen pågår tysta katastrofer där barn är i akut behov av hjälp. UNICEF lyfter nu en rad bortglömda länder och vädjar om nära nio miljarder kronor för att rädda barns liv.
Antalet kolerafall ökar i södra Somalia och utgör ett dödligt hot för redan undernärda barn. UNICEF och WHO trappar nu upp insatserna på bred front för att förhindra spridningen.
Imorgon bildas Republiken Sydsudan. Födelsen av en ny nation är en tid som borde präglas av hopp och optimism. Men Sydsudan står inför enorma utmaningar och är en av världens farligaste platser att födas på.
Varje dag smittas 2 500 unga runt om i världen av hiv. Störst risk för att smittas löper flickor och unga kvinnor. Det visar en ny rapport som bland andra UNICEF och UNAIDS står bakom. Rapporten tar även upp en rad insatser som krävs för att minska smittospridningen däribland användandet av kondom.
Internationella aidsdagen initierades av FN 1988 för att uppmärksamma den globala hiv-epidemin och offren den skördat.33,4 miljoner människor lever idag med hiv eller utvecklad aids.
Antalet hivpositiva människor minskar, allt fler barn under 15 år får tillgång till behandling och allt fler spädbarn får idag en tidig diagnos. Framstegen visar att det finns hopp om att kunna utrota aids inom loppet av en generation – om omvärlden ökar insatserna för de allra mest utsatta grupperna. Det framkommer i en ny FN-rapport som presenteras idag den 1 december på Internationella aidsdagen.
Det har gjorts stora framsteg i kampen mot hiv och aids i världen, bland annat när det gäller att förhindra överföring av hiv från mor till barn. Men fortfarande smittas 1 000 barn varje dag och globalt får bara 28 procent av de hivpositiva barnen den behandling som är nödvändig. Det framkommer i en rapport som nyligen publicerats av UNICEF, WHO och UNAIDS.
Nyasiffror från UNICEF, som presenteras i en rapport idag, visar attbarnadödligheten sjunkit med en tredjedel mellan 1990 och 2009. Menfortfarande dör 22 000 små barn varje dag av sjukdomar som går attförebygga –och världens länder måste öka sina insatser för att uppnå millenniemålen.
Nu börjar sjukdomar spridas i de översvämningsdrabbade områdena. UNICEF har fått rapporter om flera hundratusen fall av akut diarré, hudinfektion och allvarlig luftvägsinfektion. Hotet om en andra dödsvåg på grund av epidemier kan snart bli verklighet och det är bråttom att rädda de 8,5 miljoner barn som överlevt från att dö.
90 procent av alla barn som drabbats av hiv och aids lever i Afrika söder om Sahara. Ett gigantiskt problem är att hiv-positiva mammor för över viruset till sina bebisar. Men med rätt bromsmediciner går det att förhindra, det vet Malekna i Lesotho. UNICEF har samlat de nödvändiga medicinerna i ett mamma-baby-paket som levereras till gravida kvinnor i Zambia, Kamerun, Kenya och Lesotho.
Fler barn och ungdomar i Östeuropa och Centralasien blir smittade med hiv. Orsakerna varierar, men en sak har de gemensamt, skammen, som hindrar dem från att söka hjälp. Idag släpper UNICEF en rapport för att öka medvetenheten om hur dessa barn diskrimineras och för att visa hur vi kan stötta dem.
Våren och försommaren i Kirgizistan kantades av politiskt kaos och etniskt våld mellan uzbeker och kirgizer, framförallt i Osj och Jalal-Abad. Under de senaste veckorna har återvändandet börjat, men städerna ligger ännu delvis i ruiner. UNICEF finns på plats och arbetar för att människor snabbt ska kunna återgå till en normal vardag. Bland annat med hjälp av nya fritidshem och lärocentrum.
UNICEF trappar nu upp kampen mot malaria i Afrika. Trots att detta idag är en sjukdom som lätt kan förhindras med impregnerade myggnät, dör fortfarande hundratusentals barn varje år i sjukdomen. Söder om Sahara så många som två barn under fem år, varje minut.
Risken att få malaria i Somalia har minskat rejält från 2005 till 2009 – det visar ny forskning som gjorts på uppdrag av UNICEF i Somalia. Effektiv distribution av insektsnät och ökade möjligheter att få rätt diagnos och behandling är några av anledningarna till framstegen.