Vietnam

Vietnam är ett av de 190 länder där UNICEF finns på plats och arbetar, tillsammans med och på uppdrag av landets regering, för att skydda barns rättigheter enligt barnkonventionen.

Trung-och-Nhi-575x382.jpg
Vietnam

Igår släpptes UNICEFs årliga rapport The State of the World’s Children som i år fokuserar på barn med funktionsnedsättning. Rapporten visar bland annat att de löper högre risk än andra barn att gå miste om skolgång, omsorg, sjukvård och näring. Alldeles för många barn med funktionsnedsättning diskrimineras och görs osynliga i samhället, trots att de har samma rättigheter som alla andra barn.

UNICEF_Melker-Dahlstrand-575x383.jpg

Da Nang är ett av de områden i Vietnam där barn fortfarande föds med allvarliga funktionsnedsättningar på grund av de kemiska stridsmedel som användes och förvarades här under Vietnamkriget. Inför Humorgalan 2013 reste musikproducenten Anders Bagge till Da Nang där han träffade några av de barn som drabbats hårdast.

frivilligresa-2011-575x382.jpg
Vietnam

För elfte året i rad åkte frivilliga från UNICEF-grupper ut på en fältresa för att se vad pengarna de samlar in används till och för att få inspiration till arbetet på hemmaplan. I år gick resan till Vietnam och med på resan var Malin Tellberg Westermark från Sundsvall, Helena Enfors från Göteborg, Agneta Hammerin från Kalmar och Peter Brundin från Luleå. Här berättar ett par av de frivilliga om upplevelserna i Vietnam.

UNICEF_Estey_projekt-575x383.jpg
Vietnam

Befolkningen i Vietnam består av 54 folkgrupper med olika språk. Trots det har all skolundervisning i landet hittills varit på vietnamesiska. Det ska vi ändra på. Med stöd av IKEA och i samarbete med den vietnamesiska regeringen har UNICEF startat ett projekt där etniska minoriteter får undervisning på sitt eget modersmål.

Unicef Logo Swedish
Stelkramp

Hälsomyndigheten i Vietnam har i samarbete med UNICEF och Världshälsoorganisationen (WHO) lyckats utrota stelkramp hos landets nyfödda och gravida kvinnor. Stelkramp dödar varje år tiotusentals nyfödda, de flesta i u-länder. Sjukdomen kallas ofta ”den tysta döden” eftersom de flesta dör i avlägsna och fattiga samhällen där både födslar och dödsfall förblir oregistrerade.