UNICEFÄmne
Kirgizistan

Kirgizistan

Kirgizistan är ett av de 190 länder där UNICEF finns på plats och arbetar, tillsammans med och på uppdrag av landets regering, för att skydda barns rättigheter enligt barnkonventionen.

VF-2015-575x383.jpg

Lena Nelson är en av UNICEFs alla Världsföräldrar. Inför Humorgalan 2015 reste hon och dottern Malin till Kirgizistan och mötte barn som lever med funktionsnedsättningar. Många av barnen lämnas bort och bor på barnhem.

Unicef Logo Swedish
Kirgizistan

Våren och försommaren i Kirgizistan kantades av politiskt kaos och etniskt våld mellan uzbeker och kirgizer, framförallt i Osj och Jalal-Abad. Under de senaste veckorna har återvändandet börjat, men städerna ligger ännu delvis i ruiner. UNICEF finns på plats och arbetar för att människor snabbt ska kunna återgå till en normal vardag. Bland annat med hjälp av nya fritidshem och lärocentrum.

Unicef Logo Swedish
Kirgizistan

Regeringen i Kirgizistan har rapporterat att 75 000 flyktingar under de senaste dagarna har börjat återvända från de tillfälliga lägren i Uzbekistan. 90 procent av dessa är kvinnor och barn som förlorat sina hem.