Default hero image

Våren och försommaren i Kirgizistan kantades av politiskt kaos och etniskt våld mellan uzbeker och kirgizer, framförallt i Osj och Jalal-Abad. Under de senaste veckorna har återvändandet börjat, men städerna ligger ännu delvis i ruiner. UNICEF finns på plats och arbetar för att människor snabbt ska kunna återgå till en normal vardag. Bland annat med hjälp av nya fritidshem och lärocentrum.

Skribent |

Publicerad |

2010 07 07

Uppdaterad |

2010 07 07

Familjer i Kirgizistan får stöd att börja om på nytt

När man tittar ner mot staden från kullen som dominerar Osj är det först svårt att föreställa sig att en våldsvåg svepte över staden i mitten av juni. Men skärper man blicken syns de utbrända kvarteren där människor fick fly hals över huvud från sina hem och ingen längre kan bo.

På en av de förkolnade rester av vad som brukade vara en bostadsgata full med barn försöker familjen Khatamjon bygga upp en vardag igen. Pappan hade en liten butik. Nu använder han sina kunskaper om inventering för att hjälpa till som samordnare av katastrofhjälp till sina grannar. Han sitter vid ett pyttelitet bord med en miniräknare framför sig. Stolen och bordet var ungefär det enda som fanns kvar i det utblåsta skalet av ett gammalt bostadshus. 

– Vi går hit på dagarna, men på nätterna bor vi fortfarande hos släktingar. Det går inte sova här nu. Det finns varken el eller gas i närheten.

Otrygg miljö för barn

Hans tre söner vet inte vart de ska ta vägen på dagarna. Många av deras kompisar bor hos släktingar och skolan har stängt för sommarlov. Muzaffar, 14 år, önskar att han kunde hitta ett ställe att gå till. Han säger att allt vore bättre än att spendera dagarna i ruinerna av sin gamla gata.

Trots de stora utmaningar som kvarstår i Osj finns det ljusglimtar. Kirgizen Aytiev Saeed berättar om hur han hjälpte till att föra uzbekiska gästarbetare över gränsen, för att skydda dem från våldet.

– Jag brukade jobba ihop med uzbeker, vi kom bra överens, så det är klart jag hjälper dem, säger han. 

Många uzbeker som flydde i juni har bedömt att Osj är tillräckligt säkert nu och har också börjat återvända.

Vad gör UNICEF?

För att göra Osj mer barnvänligt planerar UNICEF tillsammans med utbildningsdepartementet att starta fritidsgårdar i 20 av stans skolor.

Fritidsgårdarna kommer ge barnen en plats för lek och umgänge, och en struktur på dagarna innan skolstarten den 1 september.

I hopp om att snabba på försoningsprocessen mellan olika etniska grupper planerar UNICEF med samarbetspartners även att öppna barnvänliga lärocentrum runt om i staden. Man hoppas att satsningen ska bidra till att stans familjer hämtar hem sina barn, som skickades till släktingar och vänner när våldsamheterna bröt ut, så att de kan känna sig trygga i hemstaden igen.

Temperaturen i södra Kirgizistan ligger ofta över 30 grader under sommarmånaderna. Då är det extra kritiskt att människor har vatten. Som i alla katastrofsituationer arbetar UNICEF intensivt för att distribuera rent dricksvatten, toaletter och hygieninrättningar.

UNICEF samarbetar även med lokala organisationer för att förbättra verksamheten på vårdcentraler och sjukhus.

– Den grundläggande sjukvården har inte fungerat som den ska efter krisen. Nu jobbar vi för att allt ska komma igång igen. Vi ska till exempel se till att barnen får sina vaccinationer, säger UNICEFs Damira Abakirova som jobbar med hälsa och näring.

Läs tidigare artiklar om krisen i Kirgizistan:

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Flicka - guatemala 2024
Barnadödlighet

Barnadödligheten i världen sjunker, visar en rapport från UNICEF. Men trots framstegen dog 4,9 miljoner barn under 2022 innan de fyllde fem år. Majoriteten dog av orsaker som hade kunnat förhindras.

Hand-Vietnam-2023
Psykisk ohälsa

Psykisk ohälsa drabbar nästan 20 procent av unga idag och självmord är den fjärde vanligaste dödsorsaken bland 15-19-åringar. Det är en av vår tids största kriser, som pågår här och nu, i alla delar av världen och i alla samhällsskikt. Vid 15 års ålder har ungefär hälften av all psykisk sjukdom under livet redan brutit ut. Det betyder att tidig upptäckt och tidiga insatser är mycket viktiga och kan göra stor skillnad.

Flicka - guatemala 2021
En kväll för alla barn

Krig. Torka. Hungersnöd. Jordbävningar. 2023 är ett svårt år för barnen i världen. Inte sedan andra världskriget har fler barn varit i behov av vår hjälp för att överleva. UNICEF finns på plats där barnen behöver oss – och vi stannar kvar. För vi vet att förändring är möjlig. Men vi kan bara göra det tillsammans med dig.