Gertrude Clement, 17 år från Tanzania, brinner för barns rättigheter och miljöfrågor. Hon är UNICEF-utbildad radiojournalist och miljöaktivist, och har redan talat inför FN:s generalförsamling.
Sju skolor i Stockholms län placerar sig, tillsammans med skolor från Uppsala, Göteborg och Lund, på tio-i-topplistan när resultatet för vårens Operation Dagsverke räknats samman. Tillsammans samlade alla elever in över 2,7 miljoner kronor till rent vatten i Tanzanias skolor.
Denna vecka är Operation Dagsverkes mest intensiva, med många roliga uppdrag som svenska skolelever utför runtom i landet. Pengarna går i år till att fler skolor i Tanzania ska få rent vatten och toaletter. För en månad sedan hade vi besök av två elever från Tanzania, som gav svenska skolelever perspektiv på sin vardag.
Mer än 100 000 människor har flytt våldsamma strider i Burundi. Majoriteten är kvinnor och barn. Antalet flyktingar till Tanzania, Rwanda och Demokratiska republiken Kongo väntas öka allt mer. UNICEF är på plats och ser bland annat till att barnen får vård, näring och rent vatten.
Årets Operation Dagsverke har nu dragit igång, och under veckan kämpar tusentals elever runtom i Sverige för att fler barn i Tanzania ska få tillgång till rent vatten i sina skolor.
Nästan 2,5 miljarder människor i världen saknar toaletter. Det är mer än hälften av alla människor i låginkomstländerna. I dessa länder saknar ofta skolorna vatten, toaletten är bara ett hål i marken och eleverna har ingen möjlighet att tvätta sina händer. Det arbetar UNICEF för att ändra på.
Igår var det finbesök på gymnasieskolan Södra Latin i Stockholm. UNICEF-ambassadören Mark Levengood, två elever från Tanzania och representanter för UNICEF mötte en grupp från skolans elevkår. Tillsammans laddade de inför årets Operation Dagsverke på ett något annorlunda sätt. De drack toalettvatten.
Igår lanserades årets Operation Dagsverke genom att hockeyspelare från Brynäs IF drack toalettvatten tillsammans med elever på Sörbyskolan i Gävle. NHL-proffsen Nicklas Bäckström och Jakob Silfverberg var också med genom filmade hälsningar och peppade Sveriges skolelever att engagera sig.
En ny undersökning visar att 7 av 10 elever i Sverige inte går på skoltoaletten för att det är för äckligt. Det är ohållbart. Nu måste eleverna engageras för att skapa förändring. Ett sätt kan vara att jämföra sin egen situation med en elev i Tanzania.
Ett hål i marken, inga dörrar och ingen möjlighet att tvätta händerna. Det är en vanlig skoltoalett i Tanzania. Nästa år ska svenska skolelever ändra på det. UNICEF Sverige reste i förra veckan till Tanzania för att dokumentera hur Operation Dagsverke 2015 ska se till att fler elever klarar skolan tack vare rena toaletter.