bloggAlbino_JohanBavman_4-81_04.jpg

Albino - i

skuggan av solen

Skribent |

Publicerad |

2011 01 28

Uppdaterad |

2011 01 28

Albino - i skuggan av solen

Varje år utses UNICEF Photo of the Year och 2009 vann en svensk kille, Johan Bävman med sin bildserie Albino - i skuggan av solen. Bildserien om albinos vardag i Tanzania och den brutala verklighet den skildrar har väckt stor uppmärksamhet, förutom UNICEF Photo of the Year Award 2009  erövrade Johan silverplatsen i World Press Photo 2009. Landskrona Museum visar just nu Johans prisade bildserie, för dig som inte har möjlighet att se den live, visar vi här upp ett antal av Johans bilder, tillsammans med en berättelse frånUNICEF Photo of the Years sajt.

Dödlig vidskepelse

Selina tittar glatt på sin vän Mwanaidi som spelar. Selina lider av en hudpigmentsjukdom och hennes kropp producerar nästan inget melanin alls. Hon är en av ca. 150.000 albinos i Tanzania.Selina känner sig trygg i sitt klassrum på Mintindo Primary School i norra Tanzania. Här behöver hon inte frukta för sitt liv på grund av hennes bleka hud och vita hår. Den bleka huden är anledningen till att många afrikanska albinos jagas och dödas. Det finns nämligen en lokal vidskepelse om att deras kroppsdelar bringar lycka och rikedom och  botar de sjuka.

bloggAlbino_JohanBavman_4-81_04.jpg
Foto: Johan Bävman
bloggAlbino_JohanBavman_5-82_03.jpg
Foto: Johan Bävman
bloggAlbino_JohanBavman_8-85_03.jpg
Foto: Johan Bävman
bloggAlbino_JohanBavman_2-79_04.jpg
Foto: Johan Bävman

Spöken och trolldom

Tron på spöken och trolldom är djupt rotad i Tanzanias kultur, särskilt på landsbygden. Och för tre år sedan såg landet en kraftig ökning av brott mot albinos (texten är från 2009 red. amn.). Ofta blir de överfallna med grov brutalitet, i vissa fall har kroppsdelar huggits av och de angripna lämnats att förblöda. Enligt officiella källor har mer än 40 albiner mördats i Tanzania. Regeringen och myndigheterna har tagit krafttag mot förövarna och det verkar nu som om våldet mot Tanzanias albinos avtar.

bloggAlbino_JohanBavman_6-83_03.jpg
Foto: Johan Bävman
bloggAlbino_JohanBavman_10-78_03.jpg
Foto: Johan Bävman
bloggAlbino_JohanBavman_7-84_03.jpg
Foto: Johan Bävman

Behov av skydd

Johan Bävman har följt flera albinos i samhällets utkant. På grund av den ljusa hudfärgen blir de ofta uttittade, förlöjligade och utstötta och de kallas "zeru zeru" - barn till djävulen.Albinos behöver skydd - mot angripare men även mot solens strålar som är särskilt starka i Afrika. Många människor med albinism, som Saidi Tamin, lider av hudcancer och hans kropp är täckta med sår och tumörer. På grund av hans tillstånd, kan han inte längre arbeta. Tillsammans med sin 13-årige son Ally, lever han nu på allmosor.

bloggAlbino_JohanBavman_3-80_04.jpg
Foto: Johan Bävman
bloggAlbino_JohanBavman_9-86_03.jpg
Foto: Johan Bävman

Läs mer om Johan och utställningen i hd.ses artikelBrända av solen

!

Johan-Bavman.jpg
Johan Bävman
Kopiera länk

Relaterade artiklar

Hand-Vietnam-2023
Psykisk ohälsa

Psykisk ohälsa drabbar nästan 20 procent av unga idag och självmord är den fjärde vanligaste dödsorsaken bland 15-19-åringar. Det är en av vår tids största kriser, som pågår här och nu, i alla delar av världen och i alla samhällsskikt. Vid 15 års ålder har ungefär hälften av all psykisk sjukdom under livet redan brutit ut. Det betyder att tidig upptäckt och tidiga insatser är mycket viktiga och kan göra stor skillnad.

© UNICEF_UN0643861_Willocq_retusch.jpg
En kväll för alla barn

Krig. Torka. Hungersnöd. Jordbävningar. 2023 är ett svårt år för barnen i världen. Inte sedan andra världskriget har fler barn varit i behov av vår hjälp för att överleva. UNICEF finns på plats där barnen behöver oss – och vi stannar kvar. För vi vet att förändring är möjlig. Men vi kan bara göra det tillsammans med dig.

un0691097.jpeg

Under 2023 kommer fler barn i världen än någonsin tidigare i modern historia att vara i behov av humanitär hjälp för sin överlevnad och utveckling. Det visar UNICEFs globala rapport ”Humanitarian Action for Children” som släpps idag 5 december. Framförallt är det klimatkrisen, krig och konflikter och effekterna av pandemin som driver på barns ökande behov av hjälp.