Sierra-Leone.UNI83837blogg.jpg

Skribent |

Publicerad |

2011 01 20

Uppdaterad |

2011 01 20

Det finns hopp, det finns lösningar - en vecka med goda nyheter

Varje dag världen över kämpar UNICEF för att barns rättigheter ska respekteras. Tack vare alla människor som bidrar med pengar och engagemang kan vi hjälpa miljontals barn att överleva och utvecklas. Bara på ett år hinner vi göra massor. Bebisar vaccineras mot dödliga sjukdomar. Allt fler flickor får möjlighet att gå i skolan. Barnsoldater befrias. Familjer återförenas efter katastrofer. Med start idag och under en vecka framöver visar vi varje dag goda exempel från 2010. De första två hittar du nedan. Läs och bli glad.

Gratis hälsovård och medicin till mammor och barn

Sierra-Leone.UNI83837blogg.jpg
Foto: UNICEF/Asselin

Sierra Leone. UNICEF för ständigt samtal med regeringar över hela världen för att viktiga beslut ska gynna barnen. Det ger resultat. Som till exempel i Sierra Leone där landets president, Ernest Bai Koroma, har infört en ny hälsovårdspolicy som innebär att gravida kvinnor, ammande mammor och barn under fem år får kostnadsfri medicin och behandling på alla allmänna hälsoinrättningar i landet. Bara under år 2010 har omkring 1,2 miljoner mammor och barn kunnat dra nytta av den nya policyn och fått hjälp att överleva graviditeter, svåra förlossningar och farliga sjukdomar.

Se en film om arbetet för fri sjukvård i Sierra Leone:

3000 barnsoldater frigivna

Nepal.05367blogg.jpg
UNICEF/Sudan Mulmi

Nepal. Den över tio år långa konflikten mellan den nepalesiska regeringen och maoistgerillan upphörde år 2006 och sedan dess har tusentals barnsoldater frigetts i Nepal. Den 7 januari 2010 var det dags för de sista 3 000 barnen att lämna militärförläggningar runt om i landet. UNICEF ansvarar för barnens rehabilitering och återanpassning. De står alla under vårt beskydd och får utbildning och hjälp att starta ett nytt liv i frihet. Frigivningen ger hopp om en ny era när freden äntligen ska få fäste i landet.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Hand-Vietnam-2023
Psykisk ohälsa

Psykisk ohälsa drabbar nästan 20 procent av unga idag och självmord är den fjärde vanligaste dödsorsaken bland 15-19-åringar. Det är en av vår tids största kriser, som pågår här och nu, i alla delar av världen och i alla samhällsskikt. Vid 15 års ålder har ungefär hälften av all psykisk sjukdom under livet redan brutit ut. Det betyder att tidig upptäckt och tidiga insatser är mycket viktiga och kan göra stor skillnad.

© UNICEF_UN0643861_Willocq_retusch.jpg
En kväll för alla barn

Krig. Torka. Hungersnöd. Jordbävningar. 2023 är ett svårt år för barnen i världen. Inte sedan andra världskriget har fler barn varit i behov av vår hjälp för att överleva. UNICEF finns på plats där barnen behöver oss – och vi stannar kvar. För vi vet att förändring är möjlig. Men vi kan bara göra det tillsammans med dig.

un0691097.jpeg

Under 2023 kommer fler barn i världen än någonsin tidigare i modern historia att vara i behov av humanitär hjälp för sin överlevnad och utveckling. Det visar UNICEFs globala rapport ”Humanitarian Action for Children” som släpps idag 5 december. Framförallt är det klimatkrisen, krig och konflikter och effekterna av pandemin som driver på barns ökande behov av hjälp.