Katastrofinsatser
Vi är alltid redo när en katastrof slår till. UNICEFs uppgift är att se till att barnen prioriteras och vi spelar alltid en viktig roll när det gäller att koordinera och leda katastrofinsatserna.
Ett utbrott av epidemier och en befarad undernäringskris har stoppats – och förberedelserna för det nya skolåret är klara. Över 700 000 elever välkomnas nu till tältskolor som står redo med lärare och skolmaterial. Men fortfarande bor 1,3 miljoner människor i tillfälliga läger och UNICEF fokuserar på att hjälpa dem bort därifrån.
Över 10 miljoner barn har drabbats av översvämningarna i Pakistan och 2,8 miljoner av dem är yngre än fem år. Arbetet med att hjälpa familjer och barn pågår febrilt, men insatserna räcker inte. Barnen är fortfarande i desperat behov av mat, vatten, näring, vaccin och hälsovård för att överleva. Nu ber UNICEF om ännu mer pengar till barnen.
Vattnet stiger och mer regn är på väg. Mammor flyr sina hem med småbarn klängande på ryggen. Törstiga barn tvingas dricka förorenat vatten. En femtedel av landet ligger redan nu under vatten och för varje minut ökar risken för en ännu värre katastrof. UNICEFs högsta chef, Anthony Lake, vädjar nu om mer pengar snabbt för att kunna rädda barns liv.
FN uppmanade igår världens länder att bidra med 460 miljoner dollar, cirka 3,2 miljarder kronor, för att hjälpa de miljontals människor i Pakistan som drabbats av översvämningarna i landet. Pengarna ska gå till akuta humanitära hjälpinsatser under de närmaste tre månaderna.
Det häftiga regnovädret förväntas fortsätta under de kommande dagarna och situationen blir allt värre. Av de cirka 14 miljoner människor som hittills drabbats är 6 miljoner barn och siffran stiger för varje dag. UNICEF ser till att kvinnor och barn prioriteras. Förödelsen är enorm och mer pengar behövs.
Katastrofhjälpen har börjat komma fram i Pakistan i de områden där vattnet sjunkit undan. UNICEF har de senaste dagarna undersökt vilka skador som uppstått på grund av översvämningen och var insatserna behövs mest. Viktigast just nu är att se till att människor har tillgång till rent vatten och att förhindra spridning av vattenburna epidemier.
UNICEF sänder katastrofhjälp till miljontals människor som drabbats av svåra översvämningar i nordvästra Pakistan. Översvämningarna sägs vara de värsta i regionen på 80 år och har hittills drabbat nära 4 miljoner, av vilka 1,4 miljoner är barn.
Jordbävningen på Haiti drabbade landets mest befolkningstäta område, tog urskillningslöst livet av över 220 000 människor, skadade 300 000 personer och gjorde över 2 miljoner hemlösa. Idag publicerar UNICEF en rapport om hjälparbetet under de första sex månaderna efter katastrofen och konstaterar att den humanitära krissituationen är långt ifrån över.
Undernäringen har ökat kraftigt i Niger det senaste året. Nära hälften av befolkningen, över 7 miljoner människor, lider nu av matbrist. Situationen för barnen är alarmerande. UNICEFs hjälpinsatser når redan hundratusentals barn och mammor, men mer hjälp kommer att behövas under de närmsta månaderna.
UNICEF Sverige har samlat in drygt 23 miljoner kronor till det jordbävningsdrabbade Haiti. Detta är ett väldigt bra resultat, men behoven är enorma och ännu mera pengar behövs för att kunna bygga upp landet och ge barnen en bättre framtid.
UNICEF och andra FN-organ är redo att hjälpa Chile i efterdyningarna av den kraftiga jordbävning som drabbade landet tidigt i lördags morse. Vanligtvis brukar landets regering hantera katastrofer på egen hand och FN har inte någon förutbestämd roll i detta arbete – men nu har landet bett om extern hjälp.
När en månad gått sedan jordbävningen drabbade Haiti har svenska folket gett 22 miljoner kronor till UNICEFs arbete för barnen. Hjälpen har strömmat in från hela världen, men behovet av resurser är långt ifrån tillgodosett. Det kommer att ta år att bygga upp landet.
Nästan 40 procent av befolkningen i Haiti är under 14 år och hundratusentals av dem riskerar nu att drabbas av en andra katastrof – livshotande undernäring, dödliga sjukdomar, övergrepp och psykiskt trauma. Barn är extremt sårbara och det är UNICEFS uppgift att skydda och hjälpa dem.
Högsta prioritet är att hitta och skydda alla de tusentals barn i Haiti som lever ensamma och övergivna efter jordbävningen. UNICEF söker febrilt igenom katastrofområdet och besöker de tillfälliga lägren och sjukhusen.
När en katastrof inträffar kan UNICEF redan inom 48 timmar packa och flyga in livsavgörande förnödenheter från sitt stora centrallager i Köpenhamn. Här packas nu varje dag tonvis med katastrofhjälp till barnen i Haiti.
Det kraftfulla efterskalv som drabbade Haiti igår orsakade inga större skador och hjälparbetet fortsätter enligt planerna. Logistiken fungerar allt bättre och UNICEF utökar nu insatserna för de drabbade barnen och deras familjer.
Barnen drabbas alltid värst i katastrofer och i Haiti där hälften av befolkningen är under 18 år är det extra viktigt att prioritera barnen. I alla katastrofer har UNICEF en nyckelroll när det gäller att koordinera och leda insatserna.
UNICEF ansvarar för att kartlägga och skydda alla de ensamma barn som efter jordbävningen kommit ifrån sin familj. Identifiering och registrering pågår nu för fullt och man upprättar också trygga zoner för barnen.
Redan första dagen efter jordbävningen delade UNICEF ut förnödenheter från sina lokala lager och nu när logistiken fungerar bättre distribueras sakta men säkert alla de ton med tusentals kartonger som flugits in.
Trots att FNs högkvarter i Port-au-Prince och UNICEFs fältkontor är förstörda, har personalen på plats försett de jordbävningsdrabbade med förnödenheter från UNICEFs lokala katastroflager på Haiti. Nu är det dags att distribuera de extra hjälpsändningar som anlänt till flygplatsen.