Default hero image

Första hjälpsändningen framme

i Sri Lanka

De värsta monsunregnen på över 50 år har tvingat över 300 000 människor att lämna sina hem. Hittills rapporteras 23 människor ha dött på grund av översvämningen och 36 ha blivit skadade. UNICEFs första hjälpsändning kom fram igår.

Skribent |

Publicerad |

2011 01 14

Uppdaterad |

2011 01 14

Första hjälpsändningen framme i Sri Lanka

Värst är läget i östra och centrala delarna av landet. Totalt är över 1 miljon människor drabbade, minst en tredjedel av dem är barn. I vissa områden är vattennivån två meter högre än normalt och den fortsätter att stiga. Människor som tar sig fram genom vattenmassorna riskerar att bli attackerade av krokodiler och ormar, då marken har förvandlats till en sjö.

– Under mina 37 år i Batticaloa har jag aldrig upplevt något liknande. 90 procent av den lokala befolkningen har drabbats. Folk söker skydd i byggnader med flera våningar så att de kan komma upp från marknivån, säger Kirupairajah Gowriswaran, som arbetar med hälsa och näring för UNICEF i regionen.

Skolor används för att ta skydd

Även UNICEFs lokala kontor är översvämmat och medarbetare på plats ser sina hem förstöras av vattnet. Skolorna i området används av människor som flyr vattenmassorna. Skolundervisningen har upphört.

UNICEF har gjort en första utvärdering av hjälpbehoven i regionen. Sju av UNICEFs lastbilar har nått fram till Ampara och Batticaloa. Hjälpen riktar sig till de familjer som har tvingats lämna sina hem och nu bor i tillfälliga läger eller hemma hos släktingar och vänner.

Rent dricksvatten och filtar

I den första sändningen finns 50 vattentankar som innehåller 1000 liter var, vattenreningstabletter till 2 miljoner liter, 7000 presenningar, 7000 sovmattor, 3000 hinkar, 30 000 tvålar, klor för desinficering och kastruller för matlagning.

– Det är viktigt att barn och familjer får rent dricksvatten och kan upprätthålla en någorlunda hygien, säger Reza Hossaini, UNICEFs chef på Sri Lanka.

Befolkningen i regionen har redan utstått många prövningar. Området plågas sedan länge av väpnade konflikter och drabbades även hårt av tsunamin. De två senaste veckornas regn har dessutom förstört risskörden, vilket kommer orsaka matbrist under en lång tid framöver.

UNICEF samarbetar med övriga FN-organ och regeringen för att effektivisera planerade hjälpsändningar. Eftersom de flesta vägar är avskurna kommer båtar att användas för att transportera biståndet.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Pojke Rafah - 2023 - cropped
Gaza

Akut brist på mat och snabb spridning av smittsamma sjukdomar hotar hundratusentals barns liv i norra Gaza, enligt en ny rapport.

pojkar - matkö Gaza 2023 - cropped
Gaza

En miljon barn i Gaza upplever en akut hungerkris, och mest sårbara är barn under fem år som riskerar svår och livshotande undernäring. Det enda som på allvar kan hindra tusentals fler barn från att dö är en omedelbar vapenvila.  

Syskonpar - Syrien 2023 - cropped
Jordbävning

Ett år har gått sedan två förödande jordbävningar och många efterskalv drabbade sydöstra Turkiet och Syrien. Sedan dess har vi jobbat med att nå så många som möjligt i området. Men nu kommer vintern och behovet av hjälp är fortsatt enormt.