Default hero image

UNICEF vädjar om mer pengar

till barnen i Pakistan

Vattnet stiger och mer regn är på väg. Mammor flyr sina hem med småbarn klängande på ryggen. Törstiga barn tvingas dricka förorenat vatten. En femtedel av landet ligger redan nu under vatten och för varje minut ökar risken för en ännu värre katastrof. UNICEFs högsta chef, Anthony Lake, vädjar nu om mer pengar snabbt för att kunna rädda barns liv.

Skribent |

Publicerad |

2010 08 19

Uppdaterad |

2010 08 19

UNICEF vädjar om mer pengar till barnen i Pakistan

De häftiga monsunregnen och översvämningarna har orsakat en av de största humanitära katastroferna någonsin. Hela byar har svepts bort och mer än 900 000 brunnar har skadats eller förstörts. Enligt FN har 15,4 miljoner människor drabbats och nästan hälften av dem är barn.

– Situationen för landets allra mest fattiga och utsatta invånare är mycket allvarlig. Och allra värst är det nu för barnen som är de mest sårbara. 3,5 miljoner barn är i akut behov av hjälp för att överleva och om inte omvärlden reagerar omedelbart riskerar de att dö av diarréer, kolera, dysenteri och andra vattenburna sjukdomar som sprids snabbt på grund av förorenat vatten, säger Anthony Lake, UNICEFs högsta chef.

Insatserna räcker inte till

Arbetet med att hjälpa familjer och barn pågår febrilt. UNICEF förser dagligen cirka 1,5 miljoner drabbade med rent vatten och återförenar barn med sina familjer. Tillsammans med WHO och WFP vaccinerar man tusentals barn i och delar ut näringstillskott till de allra minsta. Men dessa insatser räcker inte på långa vägar för att kunna tillgodose ens de mest akuta behoven.

Ännu större tragedi hotar

I takt med att vattenmassorna stiger och fler människor tvingas fly, ökar risken för en ännu större tragedi. Enligt Anthony Lake har behovet av mer pengar snabbt aldrig varit större.

– När väl de allra mest akuta behoven har tillgodosetts kommer det att behövas ett stabilt långvarigt stöd för att bygga upp skolor, återställa infrastruktur och säkra barns trygghet. Men först och främst måste vi rädda liv, säger han och uppmanar omvärlden att hjälpa till att skydda Pakistans barn och se till att översvämningarna som förstört deras hem inte också förstör deras framtid.

UNICEF Sverige har samlat in tre miljoner kronor

I Sverige gick insamlingen ganska trögt i starten, men nu har människor börjat inse omfattningen av katastrofen och pengar strömmar in snabbare. Via sms, webb, brev, och samarbetspartners har UNICEF Sverige hittills samlat in tre miljoner kronor till barnen i Pakistan och hoppas att svenska folket ska fortsätta att generöst öppna sina plånböcker.

– Vi är mycket tacksamma för alla bidrag, men ännu mer pengar behövs snabbt. Det gäller nu att se till att de barn som överlevt inte dör, säger Per Westberg, vice generalsekreterare för UNICEF Sverige. Det kommer att krävas enorma hjälpinsatser i Pakistan framöver och därför är det oerhört viktigt att alla ställer upp och fortsätter hjälpa barnen.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Barn i Rafah - 2024 - cropped desktop
Gaza

UNICEF kräver en omedelbar vapenvila, att mer nödhjälp släpps in för att förhindra en svältkatastrof och att gisslan släpps fri.

Barn i regnigt Rafah - Gaza 2024 - cropped
Gaza

Senast i maj kommer massvält råda i norra Gaza visar en ny analys från IPC, Integrated Food Security Phase Classification. För att förhindra svältkatastrofen krävs en omedelbar humanitär vapenvila och att nödhjälp släpps in i enorm skala.

Flicka - Rafah city - januari 2024 - cropped
Gaza

Det är oförlåtligt att världen tillåter att barn svälter ihjäl. UNICEF och andra organisationer måste få komma in med mer nödhjälp. För barnens skull krävs en omedelbar humanitär vapenvila.