Pakistanblogglek.jpg

Skribent |

Publicerad |

2011 01 27

Uppdaterad |

2011 01 27

Lek trots krig och elände, rent vatten till 3 miljoner översvämningsdrabbade och vi vaccinerar barn på resande fot - en vecka med goda nyheter

Viktigt att få vara barn trots krig och elände

Somalia

är ett av de farligaste länderna för barn att leva i. Där växer en hel generation upp i skuggan av en väpnad konflikt – men trots det farliga osäkra läget finns vi på plats för att hjälpa barnen. För att skydda dem mot våld och övergrepp samarbetar vi med lokala organisationer och invånare i byar och städer. Vi bygger upp så kallade ”Childfriendly spaces” – säkra barnvänliga områden – dit barn är välkomna att leka, lära och träffa vuxna som lyssnar och stöttar. De barn som drabbats av svåra upplevelser får hjälp att komma över sina trauman. Mellan januari och maj fick över 54 000 barn terapi, både enskilt och i grupp genom till exempel rollspel, musik och bild.

Pakistanblogglek.jpg
Barn i Pakistan spelar spel

På plats i alla katastrofer

I Haiti och Pakistan

och i alla andra katastrofområden världen över har vi under året hjälpt miljontals barn att överleva. Eftersom UNICEF arbetar i 155 länder finns vi oftast på plats redan innan en katastrof inträffar. Vår uppgift är att prioritera barnen, som är de allra mest sårbara. De måste snabbt få sjukvård, mat och tak över huvudet. Rent dricksvatten och tvål måste fram för att undvika epidemier och det är bråttom att få koll på de minsta spädbarnens näringsintag. Samtidigt ordnar vi andra livsviktiga saker – som att öppna tältskolor, vaccinera barn mot mässling och leta upp och hjälpa de ensamma barn som kommit ifrån sin familj.

Haitiblogg.jpg
Exempel Haiti: Tack vare vårt intensiva arbete med att sätta upp tältskolor, bygga upp raserade skolor, utbilda lärare och förse alla med skolmaterial, var över 700 000 elever tillbaka i skolan under höstterminen.
Pakistanblogg.jpg
Exempel Pakistan. Under hösten har vi kämpat dygnet runt för att fylla vattentankar och reparera brunnar och vattenledningar. Hinkar, dunkar, vattenreningstabletter med mera har delats ut och nu får cirka tre miljoner översvämningsdrabbade rent vatten var

Vaccin till barn på resande fot

Indien.

I distriktet Uttar Pradesh lever fem procent av befolkningen sitt liv på resande fot i jakt på jobb och försörjning. Barnen missar därför ofta de reguljära vaccinationerna. För att stoppa polioepidemin i det här området gäller det att nå ut med vaccin till varenda ett av alla de här barnen som bor bara några veckor eller månader i taget på samma plats. När barnen inte kan komma till oss, kommer vi till barnen. I april genomförde vi en särskild vaccinationskampanj med mobila hälsoteam som sökte upp barnen i deras tillfälliga bostäder. Även i svårtillgängliga områden tar vi oss alltid ända fram.

Indienblogg.jpg
Mobila hälsoteam söker upp barnen
Kopiera länk

Relaterade artiklar

Pojke Rafah - 2023 - cropped
Gaza

Akut brist på mat och snabb spridning av smittsamma sjukdomar hotar hundratusentals barns liv i norra Gaza, enligt en ny rapport.

pojkar - matkö Gaza 2023 - cropped
Gaza

En miljon barn i Gaza upplever en akut hungerkris, och mest sårbara är barn under fem år som riskerar svår och livshotande undernäring. Det enda som på allvar kan hindra tusentals fler barn från att dö är en omedelbar vapenvila.  

Syskonpar - Syrien 2023 - cropped
Jordbävning

Ett år har gått sedan två förödande jordbävningar och många efterskalv drabbade sydöstra Turkiet och Syrien. Sedan dess har vi jobbat med att nå så många som möjligt i området. Men nu kommer vintern och behovet av hjälp är fortsatt enormt.