Default hero image

Global uppmaning om hjälp

till Sri Lanka

De senaste veckornas monsunregn har slagit oerhört hårt mot befolkningen i Sri Lanka. Regeringen, FN och internationella hjälporganisationer ber nu gemensamt om nära 340 miljoner kronor för att kunna bistå med humanitär hjälp till över en miljon människor under det närmsta halvåret.

Skribent |

Publicerad |

2011 01 20

Uppdaterad |

2011 01 20

Global uppmaning om hjälp till Sri Lanka

Vattnet började sjunka undan den 13 januari och människor återvänder nu till sina hem. De som har ett hem kvar vill säga. Översvämningen har orsakat stora materiella skador och förstört skördar och inkomstmöjligheter. En av alla människor som drabbats är Kannakai. Hon bor i en by nära Batticaloa, som nu endast går att nå med båt.

– Vi har förlorat allt, vårt hus, våra fält, våra tillhörigheter. Vad ska vi göra, undrar hon bedrövat.

Kannakais barnbarn hjälper henne att hämta vatten från en förorenad brunn. För att kunna dricka vattnet måste de koka det, men det är svårt att hitta torr ved att elda med. I en annan by har över 1000 personer tagit skydd i en skola som finansierades av UNICEF efter tsunamin.

Se en film om översvämningen och UNICEFs insatser här nedan (på engelska):

Laddningsbild från YouTube

Här finns egentligen en YouTube-video.

För att visa den behöver du tillåta marknadsföring i dina cookie-inställningar.

Ändra cookie-inställningar

Stor utmaning för hjälporganisationerna

Situationen i Sri Lanka är en enorm utmaning för UNICEF och andra hjälporganisationer. Läkare rapporterar om mag- och luftvägssjukdomar. UNICEF befarar att undernäringen bland små barn kommer att öka.

Myndigheterna bedömer att över 1 055 000 människor är drabbade av översvämningen. Runt 367 000 har tvingats bort från sina hem, 27 har dött och 12 saknas. Värst är läget i städerna Batticaloa och Ampara. 

Vad gör UNICEF?

UNICEF kommer att leda hjälpinsatserna inom områdena utbildning, hälsa och näring, samt vatten och sanitet. Flera av UNICEFs första hjälpsändningar har redan nått fram. Sändningarna innehåller rent vatten, vattenreningstabletter, mobila toaletter, presenningar, sovmattor, hinkar, tvålar, tandkräm, handdukar, klor för desinficering och kastruller för matlagning. Men det mesta av arbetet återstår. Det kommer att ta många år att bygga upp Sri Lanka.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Pojke Rafah - 2023 - cropped
Gaza

Akut brist på mat och snabb spridning av smittsamma sjukdomar hotar hundratusentals barns liv i norra Gaza, enligt en ny rapport.

pojkar - matkö Gaza 2023 - cropped
Gaza

En miljon barn i Gaza upplever en akut hungerkris, och mest sårbara är barn under fem år som riskerar svår och livshotande undernäring. Det enda som på allvar kan hindra tusentals fler barn från att dö är en omedelbar vapenvila.  

Syskonpar - Syrien 2023 - cropped
Jordbävning

Ett år har gått sedan två förödande jordbävningar och många efterskalv drabbade sydöstra Turkiet och Syrien. Sedan dess har vi jobbat med att nå så många som möjligt i området. Men nu kommer vintern och behovet av hjälp är fortsatt enormt.