Default hero image

Viktigt att förhindra farliga

epidemier i Pakistan

Katastrofhjälpen har börjat komma fram i Pakistan i de områden där vattnet sjunkit undan. UNICEF har de senaste dagarna undersökt vilka skador som uppstått på grund av översvämningen och var insatserna behövs mest. Viktigast just nu är att se till att människor har tillgång till rent vatten och att förhindra spridning av vattenburna epidemier.

Skribent |

Publicerad |

2010 08 04

Uppdaterad |

2010 08 04

Viktigt att förhindra farliga epidemier i Pakistan

Nära 4 miljoner människor är drabbade och minst 1,4 miljoner av de drabbade är barn. Situationen är värst i Peshawar, som är provinshuvudstad i Khyber Pakhtunkhwa, nordvästra Pakistan.

– Barnen väcktes av att vatten strömmade in i deras hus. De sprang ut mitt i natten utan skor och tillhörigheter. Den enda varning familjerna fick var från moskéerna i byarna, berättar Dr. Rafiq som arbetar för UNICEF i Pakistan.

Oro för vattenburna sjukdomar

Vattenburna sjukdomar kan vara dödliga för små barn. UNICEF samarbetar därför med andra hjälporganisationer för att förhindra spridning av kolera, diarré och andra sjukdomar som sprids snabbt när människor inte har tillgång till rent vatten.

UNICEF har delat ut hygien-kit till 4775 familjer och kört 28 vattentankers med rent vatten till drabbade områden. Vi har reparerat över 76 brunnar som används av ungefär 565 000 människor och bidragit till 24 katastrofkliniker med kapacitet att hjälpa omkring 1 miljon människor. 

Översvämningen förstörde stora arealer jordbruksland och matpriserna började direkt stiga. UNICEF har därför delat ut högenergikex till tusentals barn.

Svårt nå fram till alla

Dr. Rafiq kommunicerar med isolerade familjer via komradio, eftersom det inte finns någon mottagning för mobiltelefoner i byarna. 

– Jag informerar om att de i första hand ska använda dricksvatten från vattentankar som är placerade några våningar upp i huset och som inte har blivit nedsmutsade av flodvatten. Om de inte har det kan de samla rent regnvatten. Om de måste dricka vatten från floden ska de först använda vattenreningstabletter, säger Dr. Rafiq.

Det största problemet för tillfället är att det ännu inte går att nå människor i områden där alla broar och vägar förstörts. 

– Hittills har vi inte sett någon sjukdomsepidemi. Jag hoppas vid Gud att det inte pågår en där vi ännu inte har kommit fram, säger Dr. Rafiq.

Mycket arbete återstår

Väderprognosen förutspår dessvärre nya kraftiga skyfall nästa vecka. Regeringen har utfärdat varning för ytterligare översvämningar på många håll i landet.

När vattnet väl sjunkit undan och folk har någonstans att bo kommer det att ta tid innan skolorna är verksamma igen. 444 skolor har rapporterats vara förstörda hittills.

UNICEF kommer att samarbeta med våra partners för att barnen ska kunna komma tillbaka till skolan så snabbt som möjligt. Men många barn kan få vänta länge på att ha en skola att gå till och att livet känns tryggt igen.

– Vi kommer att känna effekterna av den här katastrofen under många år framöver, säger Dr. Rafiq.

UNICEF är helt beroende av frivilliga bidrag. Hjälp oss att rädda liv och att bygga upp för framtiden. Ge ett bidrag här eller skänk 50 kronor genom att SMS:a LIV till 72 900!

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Barn i Rafah - 2024 - cropped desktop
Gaza

UNICEF kräver en omedelbar vapenvila, att mer nödhjälp släpps in för att förhindra en svältkatastrof och att gisslan släpps fri.

Barn i regnigt Rafah - Gaza 2024 - cropped
Gaza

Senast i maj kommer massvält råda i norra Gaza visar en ny analys från IPC, Integrated Food Security Phase Classification. För att förhindra svältkatastrofen krävs en omedelbar humanitär vapenvila och att nödhjälp släpps in i enorm skala.

Flicka - Rafah city - januari 2024 - cropped
Gaza

Det är oförlåtligt att världen tillåter att barn svälter ihjäl. UNICEF och andra organisationer måste få komma in med mer nödhjälp. För barnens skull krävs en omedelbar humanitär vapenvila.