Daniel-Toole-480.jpg

UNICEFs sydasaienchef Daniel Tool, har besökt ett av de värst översvämningsdrabbade områdena i Pakistan och vi har fått ta del av hans dagbok mellan den  15 och 20 augusti.

Daniel som har arbetat med katastrofer i mer än 15 år säger själv att han aldrig har upplevt en så omfattande katastrof tidigare - varken till omfånget eller till antalet drabbade människor.

Idag publicerar vi de tre första dagarna i hans dagbok:

Pakistan, August 2010

15 augusti - dag ett

Hela dagen i Islamabad gick åt till att gå igenom det nuvarande läget.  Omfattningen av katastrofen är overklig - och på något sätt fortfarande inte riktigt förstådd utanför Pakistan.  Det är en akut katastrof som långsamt växer och blir allt värre.Översvämningarna breder ut sig över landet med ett omfång som saknar jämförelse i historien.På kvällen deltog jag  vid FN: s generalsekreterares "debriefing". Han var synbart chockad och uttryckte att omfattningen av förstörelsen är enorm.

16 augusti- dag två

Jag reste tidigt på morgonen till Peshawar, huvudstaden i Khyber-Pakhtunkhwa provinsen. Områdena längs motorvägen var  översvämmade och fälten med grödor låg under vatten. I Charsaddah och Nowshera-distriktet fann vi en massiv förstörelse.  I  stort sett allt var täckt av lera.  Tusentals människor sov i provisoriska tält på vägen och det var överallt brist på mat och vatten.UNICEFs  nödlager låg helt under vattnet  och  nödutrustning till ett värde av 1,2 miljoner har gått förlorad! Jag talade med en äldre kvinna som har förlorat allt förutom det  hon kunde bära.Inte många har förolyckats trots  vattnets snabba framfört, men förstörelsen är massiv.

17 augusti - dag tre

På tredje dagen reste jag tillbaka i Islamabad och deltog i ett FN-möte för att diskutera den totala omfattningen av katastrofen.Den inledande vädjan om hjälp grundade sig på att uppskattningsvis 3 miljoner människor var akut behov. Det är nu klart att denna siffra är alldeles för blyg - många fler behöver hjälp.Pakistans regering uppskattar att 20 miljoner är drabbade, och att ett område lika stort som Schweiz, Österrike och Belgien tillsammans ligger under vatten. Storleken på det översvämningsdrabbade området växer fortfarande dagligen, och mer regn väntas./ Daniel TooleVill du läsa mer om Pakistan och Daniel så publicerade SvD en artikel i veckan där bland andra Daniel intervjuas om situation. Ta mig SvD:s artikel:Fyra miljoner utan hem i Pakistan.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Barn i Rafah - 2024 - cropped desktop
Gaza

UNICEF kräver en omedelbar vapenvila, att mer nödhjälp släpps in för att förhindra en svältkatastrof och att gisslan släpps fri.

Barn i regnigt Rafah - Gaza 2024 - cropped
Gaza

Senast i maj kommer massvält råda i norra Gaza visar en ny analys från IPC, Integrated Food Security Phase Classification. För att förhindra svältkatastrofen krävs en omedelbar humanitär vapenvila och att nödhjälp släpps in i enorm skala.

Flicka - Rafah city - januari 2024 - cropped
Gaza

Det är oförlåtligt att världen tillåter att barn svälter ihjäl. UNICEF och andra organisationer måste få komma in med mer nödhjälp. För barnens skull krävs en omedelbar humanitär vapenvila.