Default hero image

I morse drabbades Japans nordöstra kust av en av de kraftigaste jordbävningarna i landets historia. Skalvet uppmätte 8,9 och följdes av en enorm tsunamivåg som orsakade stor förödelse i området. Vågen hotar hela Stilla havsområdet och förväntas nå ända fram till Nord- och Sydamerika.

Skribent |

Publicerad |

2011 03 11

Uppdaterad |

2011 03 11

UNICEF redo att hjälpa tsunamidrabbade länder i Stilla havsområdet

UNICEF redo att hjälpa tsunamidrabbade länder i Stilla havsområdet

Tsunamin sköljde in över Japans kust med stor kraft och svepte med sig allt i sin väg – fartyg, hela hus, bilar, lastbilar följde med strömmarna in över land. Dödsfall har rapporterats och siffrorna stiger för varje timme.

Jordbävningen som inträffade cirka en mil ute till havs är den kraftigaste sedan det stora skalv på 9,0 som drabbade Indonesien 26 december 2004 och orsakade den stora tsunami som dödade uppemot 250 000 människor i 14 länder och ödelade hela samhällen.

Tsunamivågor kan ha en hastighet på 800 km i timmen och når snabbt stora områden. En tsunamivarning har utfärdats i hela Stilla havsområdet och minst 20 länder är i riskzonen för den vågens fortsatta framfart under eftermiddagen.

På varningslistan finns Japan, Ryssland, Filippinernas, Indonesien, Papa Nya Guinea, Australien, Fiji, Mexiko, Nya Zealand, Guatemala, El Salvador, Costa Rica, Nicaragua, Panama, Honduras, Chile, Ecuador, Colombia, Peru och USA. Dessutom varnas massor av Stilla havsöar.

Redo för akuta insatser

UNICEF övervakar situationen och är beredda att bistå med katastrofinsatser i de länder som drabbas. Förnödenheter och personal finns redan på plats och är redo för akuta katastrofinsatser.

Just nu pågår många katatsrofer världen över. UNICEF finns alltid på plats för att hjälpa drabbade barn och deras familjer.
Stöd UNICEFs katastrofarbete världen över

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Barn i Rafah - 2024 - cropped desktop
Gaza

UNICEF kräver en omedelbar vapenvila, att mer nödhjälp släpps in för att förhindra en svältkatastrof och att gisslan släpps fri.

Barn i regnigt Rafah - Gaza 2024 - cropped
Gaza

Senast i maj kommer massvält råda i norra Gaza visar en ny analys från IPC, Integrated Food Security Phase Classification. För att förhindra svältkatastrofen krävs en omedelbar humanitär vapenvila och att nödhjälp släpps in i enorm skala.

Flicka - Rafah city - januari 2024 - cropped
Gaza

Det är oförlåtligt att världen tillåter att barn svälter ihjäl. UNICEF och andra organisationer måste få komma in med mer nödhjälp. För barnens skull krävs en omedelbar humanitär vapenvila.