Default hero image

I morse drabbades Japans nordöstra kust av en av de kraftigaste jordbävningarna i landets historia. Skalvet uppmätte 8,9 och följdes av en enorm tsunamivåg som orsakade stor förödelse i området. Vågen hotar hela Stilla havsområdet och förväntas nå ända fram till Nord- och Sydamerika.

Skribent |

Publicerad |

2011 03 11

Uppdaterad |

2011 03 11

UNICEF redo att hjälpa tsunamidrabbade länder i Stilla havsområdet

UNICEF redo att hjälpa tsunamidrabbade länder i Stilla havsområdet

Tsunamin sköljde in över Japans kust med stor kraft och svepte med sig allt i sin väg – fartyg, hela hus, bilar, lastbilar följde med strömmarna in över land. Dödsfall har rapporterats och siffrorna stiger för varje timme.

Jordbävningen som inträffade cirka en mil ute till havs är den kraftigaste sedan det stora skalv på 9,0 som drabbade Indonesien 26 december 2004 och orsakade den stora tsunami som dödade uppemot 250 000 människor i 14 länder och ödelade hela samhällen.

Tsunamivågor kan ha en hastighet på 800 km i timmen och når snabbt stora områden. En tsunamivarning har utfärdats i hela Stilla havsområdet och minst 20 länder är i riskzonen för den vågens fortsatta framfart under eftermiddagen.

På varningslistan finns Japan, Ryssland, Filippinernas, Indonesien, Papa Nya Guinea, Australien, Fiji, Mexiko, Nya Zealand, Guatemala, El Salvador, Costa Rica, Nicaragua, Panama, Honduras, Chile, Ecuador, Colombia, Peru och USA. Dessutom varnas massor av Stilla havsöar.

Redo för akuta insatser

UNICEF övervakar situationen och är beredda att bistå med katastrofinsatser i de länder som drabbas. Förnödenheter och personal finns redan på plats och är redo för akuta katastrofinsatser.

Just nu pågår många katatsrofer världen över. UNICEF finns alltid på plats för att hjälpa drabbade barn och deras familjer.
Stöd UNICEFs katastrofarbete världen över

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Gaza-pojke-2023
Gaza

En månad har gått sedan konflikten mellan Israel och Hamas eskalerade. Med chock och fasa har världen följt utvecklingen, det ökande antalet liv som gått förlorade och den humanitära situationen i Gaza som blir alltmer desperat. Nu kräver vi, tillsammans med andra FN organisationer, ett omedelbart humanitärt eldupphör.

Barn-Gaza-2023
Gaza

Hundratals barn har dödats i Gaza och Israel. Hundratusentals är drabbade av våldet. Situationen i Gaza är katastrofal, med oavbrutna bombningar och massiv fördrivning av barn och familjer. Det finns inga säkra platser, säger UNICEFs verkställande direktör Catherine Russell.

Gaza-Israel-flicka-2023
Gaza

Hundratusentals barn och deras familjer har börjat fly norra Gaza inför hoten om storskaliga attacker. Detta följer på dagar av bombningar i Gaza efter de brutala attackerna mot Israel den 7 oktober.