UNICEFÄmne
Elfenbenskusten

Elfenbenskusten

Elfenbenskusten är ett av de 190 länder där UNICEF finns på plats och arbetar, tillsammans med och på uppdrag av landets regering, för att skydda barns rättigheter enligt barnkonventionen.

Flicka-utbildning-Elfenbenskusten-2023
Elfenbenskusten

Över 600 miljoner barn och unga i världen kan inte läsa en enkel text eller lösa enkla räkneuppgifter. 244 miljoner barn går inte i skolan som en konsekvens av pandemin, krig, katastrofer, minskade investeringar och en försämrad ekonomi för familjer världen över. Fattigdom är en av de främsta anledningarna till att barn berövas sin skolgång och flickor är särskilt utsatta. Fattiga familjer investerar i de flesta fall hellre i pojkars utbildning än i flickors.

ig-fb-unicef_wp_43911 copy.png
Elfenbenskusten

I Elfenbenskusten går 1,5 miljoner barn och unga inte i skolan. Majoriteten är flickor. Ett nytt UNICEF-projekt som finansieras av Svenska Postkodlotteriet kommer nu ge flickor som slutat i skolan en andra chans. I projektet får 1 000 flickor möjlighet att uppfylla sina drömmar genom innovativa yrkesutbildningar som fokuserar på framtidsyrken.

un0423305.jpg
Covax

Förra veckan blev Ghana och Elfenbenskusten de första länderna att få vaccin mot covid-19 levererat genom det globala samarbetet Covax. Och igår kom äntligen vaccinationerna igång, med målet att skydda hälsoarbetare som arbetar dygnet runt för att ge barn och vuxna livsviktig vård.

Unicef Logo Swedish
Elfenbenskusten

Den pågående konflikten i Elfenbenskusten har fått stora konsekvenser för barnen. Även om läget i landet är på gång att återgå till det normala är det många barn som lider psykiskt av sina hemska upplevelser. För att skydda och hjälpa barnen sätter UNICEF upp säkra barnvänliga områden där barn kan leka och lära i trygg miljö.

Unicef Logo Swedish
Elfenbenskusten

Efter att de våldsamma striderna i västra Elfenbenskusten upphört väntar nu stora svårigheter för alla de hundratusentals familjer som vill återvända till sina hem. Hus och hela byar har plundrats och säkerhetsläget är fortfarande så instabilt att många inte vågar sig tillbaka. UNICEF är på plats för att skydda och hjälpa barnen som nu hotas av undernäring, exploatering och sjukdomar.

Unicef Logo Swedish
Elfenbenskusten

Över en miljon barn i Elfenbenskusten har under flera månader inte haft möjlighet att gå i skolan på grund av oroligheterna i landet sedan presidentvalet i november. Nu jobbar UNICEF tillsammans med landets skolmyndigheter för att kunna öppna skolorna igen.

Unicef Logo Swedish
Elfenbenskusten

För första gången på flera veckor har UNICEF lyckats nå Elfenbenskustens huvudstad Abidjan med livsviktiga förnödenheter. Hjälpsändningen innehåller bland annat medicin, näringstillskott, tvål och lakan. Och ytterligare 32 ton katastrofhjälp är på väg.

Unicef Logo Swedish
Elfenbenskusten

Kvinnor och barn hotas nu av en omfattande katastrof när våldsamheterna i Elfenbenskusten eskalerar. Rättsväsendet har kollapsat och brutala strider pågår i västra och södra delen av landet samt i staden Abidjan. Trots det osäkra läget finns UNICEF på plats och kämpar för att förse de drabbade med akut katastrofhjälp.

Unicef Logo Swedish
Elfenbenskusten

Valet i Elfenbenskusten den 28 november 2010 har skapat en kris av internationella mått. Under den senaste månaden har över 15 000 människor flytt över gränsen till Liberia. UNICEF arbetar för att hjälpa barn och mammor på flykt.

Unicef Logo Swedish
Polio

I slutet av februari inleddes en omfattande vaccinationskampanj motpolio i åtta västafrikanska länder: Benin, Burkina Faso, Cote d'Ivoire,Ghana, Mali, Niger, Nigeria och Togo.