Default hero image

Efter att de våldsamma striderna i västra Elfenbenskusten upphört väntar nu stora svårigheter för alla de hundratusentals familjer som vill återvända till sina hem. Hus och hela byar har plundrats och säkerhetsläget är fortfarande så instabilt att många inte vågar sig tillbaka. UNICEF är på plats för att skydda och hjälpa barnen som nu hotas av undernäring, exploatering och sjukdomar.

Skribent |

Publicerad |

2011 05 10

Uppdaterad |

2011 05 10

Vatten, toaletter och vaccin till barnfamiljer i Elfenbenskusten

.

Hundratusentals människor lever fortfarande på flykt under fruktansvärda förhållanden, i trånga flyktingläger eller gömda i skogarna utan ens tak över huvudet. Trots att stridigheterna avstannat vågar många inte återvända hem av rädsla för fortsatt våld. Och de som ändå kommer tillbaka finner skövlade byar och städer och hus plundrade på allt.

Förhindra hälsokris

Över en halv miljon människor tvingades fly hals över huvud för att söka skydd. Många hamnade i staden Duékoé där ett katolskt missionscenter successivt förvandlades till ett flyktingläger strax efter att konflikten utbröt. Här bor fortfarande 28 000 människor på alldeles för liten yta. Av dessa är 2 500 barn under fem år och UNICEF arbetar tillsammans med sina samarbetspartners för att hjälpa barnfamiljerna med grundläggande behov. Högsta prioritet är näring till de allra minsta och att förhindra att diarréer och andra sjukdomar sprids i det överbefolkade området.

Vatten och toaletter

UNICEF gör sitt yttersta för att förse lägren med enkla latriner och vattentankar. Organisationer vågar nu även ta sig fram fram med katastrofhjälp till de avlägsna byar där människor börjat återvända från sina gömställen i skogarna eller från flyktinglägren på andra sidan gränsen i Liberia. De hemvändande förses bland annat med hygienartiklar, vattenreningstabletter, vattendunkar med mera. Totalt har cirka 160 000 personer fått UNICEFs hygienpaket.

Livsviktigt mässlingsvaccin till 180 000 småbarn

Mellan den 3 och 9 maj drev UNICEF med flera en vaccinationskampanj som nådde 180 000 barn i fyra distrikt där flera fall av mässling rapporterats. UNICEF levererat 213 000 doser mässlingsvaccin, sprutor och annan viktig utrustning. Och man har även stått för utbildningen av 850 hälsoarbetare och frivilliga som ska se till att alla barn får sitt vaccin.

Mässlingen är en av de mest smittsamma virussjukdomarna i världen. Många barn klarar sjukdomen bra utan komplikationer, men för undernärda barn är mässling livsfarlig. På grund av försvagat immunsystem dör många av dem i följdsjukdomar, som till exempel lunginflammation och svår diarré. Samtidigt som vaccinet får därför barnen även A-vitamin som stärker immunförsvaret och kan minska risken att dö i följdsjukdomar med 50 procent.

Förhindra undernäring

För att förhindra undernäring genomför UNICEF och deras samarbetspartners nu en stor hälsokontroll av totalt 12 000 barn som mäts och vägs för att rädda liv. De som lider av undernäring får näringstillskott eller remitteras vidare till specialistvård. UNICEF har utbildat sjukskötersor, barnmorskor och vårdpersonal för att öka kunskapen om hur man tar hand om akut undernärda barn.

Mer pengar behövs nu

För att förhindra en hälsokatastrof ber UNICEF om mer pengar till insatser för barns överlevnad.
Just nu pågår många katastrofer i världen och barnen är de som drabbas allra värst.
Stöd UNICEFs katastrofarbete. Skänk en gåva här.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Fatima i klassrum - Sudan 2024
Sudan

Det surrar av aktivitet, som i en bikupa, på UNICEF-stödda lärocentret Alshargia i delstaten Kassala i Sudan. Här får barn på flykt undan kriget en fristad och möjlighet att uppleva trygghet och normalitet för en stund. Skolorna i landet är stängda sedan länge.

Flicka i Sudan äter RUTF
Sudan

Ett år har gått sedan kriget i Sudan bröt ut. Ett krig som har lett till en av de värsta humanitära katastroferna i världen. Fyra miljoner barn är på flykt och 730 000 barn lider av den dödligaste formen av undernäring.

Syskontrio - Izium Ukraina - 2023 - cropped desktop
Ukraina

Två år har gått sedan Ryssland inledde ett fullskaligt krig mot Ukraina. Miljontals barn och familjer är på flykt, traumatiserade och i behov av humanitär hjälp. För barnen, som har förlorat flera år av skolgång, står livet och framtiden på spel.