Default hero image

53 miljoner barn ska

vaccineras mot polio

I slutet av februari inleddes en omfattande vaccinationskampanj motpolio i åtta västafrikanska länder: Benin, Burkina Faso, Cote d'Ivoire,Ghana, Mali, Niger, Nigeria och Togo.

Skribent |

Publicerad |

2009 02 28

Uppdaterad |

2009 02 28

53 miljoner barn ska vaccineras mot polio

I slutet av februari inleddes en omfattande vaccinationskampanj mot polio i åtta västafrikanska länder: Benin, Burkina Faso, Cote d'Ivoire, Ghana, Mali, Niger, Nigeria och Togo. Målet är nå alla barn under fem års ålder - från de mest tättbefolkade stadsområdena till de mest avlägsna byarna.  Det innebär att totalt 53 miljoner barn ska få poliovaccin.

Vaccinationskampanjen genomförs i två omgångar i februari och mars med hjälp av över 162 000 hälsoarbetare och 66 miljoner doser vaccin per omgång. Vaccinationerna äger rum på vårdcentraler och skolor men också hemma hos barnen - hälsoarbetarna kommer att gå från dörr till dörr för att se till att alla barn vaccineras.

Lokala myndigheter, traditionella och religiösa ledare, socialarbetare och volontärer har engagerats för att förbereda arbetet och se till att föräldrar låter vaccinera sina barn. Man har använt sig av tv- och radioinslag för att får ut information om var barn kan vaccineras och varför.

Förra året utbröt polio i norra Nigeria och spreds till sex länder i Västafrika. Året dessförinnan hade samma poliovirus spridits till Niger, Tchad och Kamerun. Med den aktuella kampanjen hoppas man stoppa viruset och göra de åtta länderna poliofria. I samtliga länder utom Nigeria rör det sig om enstaka fall, men risken för spridning är stor eftersom viruset är mycket smittsamt och då det förekommer flyktingströmmar till, från och inom fler av länderna.

Vaccinationskampanjen är ett samarbete mellan ländernas hälsodepartement med stöd från UNICEF, Världshälsoorganisationen (WHO), Rotary International och andra samarbetspartners. Insatsen är en del av en omfattande global satsning för att utrota polio (Global Polio Eradication Initiative). Kostnaden för insatsen  beräknas till totalt 67 miljoner US dollar.

Polio är en mycket smittsam sjukdom som framför allt drabbar barn under fem års ålder. Viruset, som sprids via mat, vatten och avföring, drabbar nervsystemet och en av 200 som smittas drabbas av livslång förlamning, som regel i benen. Av de som blir förlamade dör mellan fem och tio procent på grund av att andningsmuskulaturen slutar fungera. Polio går inte att bota och enda sättet att skydda sig är genom vaccination. WHO rekommenderar att spädbarn ges tre doser poliovaccin under sitt förstga levnadsår.

Endast fyra länder i världen är drabbade av polioepidemier - Afghanistan, Indien, Nigeria och Pakistan. För 20 år sedan var över 125 länder drabbade.

År 2008 rapporterades  803 fall av poliovirus i Nigeria, 6 i Benin, 6 i Burkina Faso, 1 i Cote d'Ivoire, 8 i Ghana, 1 i Mali, 13 i Niger och 3 i Togo.
Hittills i år har 26 poliofall rapporteras från länder i Västafrika.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Vaccin - flicka - Mocambique 2023
Vaccin

Vaccin är ett billigt och effektivt sätt att rädda barns liv och skydda samhällen mot livsfarliga sjukdomar. I år är det 50 år sedan WHO:s och UNICEFs globala barnvaccinationsprogram lanserades.

Malawi_2023_LowRes_New-27.jpg
En kväll för alla barn

Fem av hans kollegor förlorade allt; huset, skörden och alla ägodelar. Trots de egna förlusterna kämpar hälsoarbetaren Dickson och hans kollegor tillsammans för att nå vartenda barn i varenda by i sydvästra Malawi med vaccin och hälsokontroller – och de gör det med en imponerande beslutsamhet och uthållighet.

Malawi_2023_LowRes_New-5.jpg
En kväll för alla barn

I mars 2023 drabbades Malawi av cyklonen Freddy, som lade nästan halva landet under vatten. Översvämningarna bidrog till att farliga vattenburna sjukdomar som kolera började spridas. Nu pågår en kamp mot klockan att nå fram med vård och livräddande vaccin till de isolerade barnen och familjerna. UNICEF ställde snabbt om och upprättade bland annat tillfälliga hälsocentraler.