Fem av hans kollegor förlorade allt; huset, skörden och alla ägodelar. Trots de egna förlusterna kämpar hälsoarbetaren Dickson och hans kollegor tillsammans för att nå vartenda barn i varenda by i sydvästra Malawi med vaccin och hälsokontroller – och de gör det med en imponerande beslutsamhet och uthållighet.
Skribent |
UNICEF Sverige
Publicerad |
2023 05 27
Uppdaterad |
2023 05 27
“Cyklonen påverkade oss starkt – fysiskt och psykiskt”
När cyklonen Freddy drog in över Malawi tidigare i år befann sig hälsoarbetaren Dickson Baula hemma i byn Misomali i sydvästra Malawi. Regnvattnet svämmade över alla bräddar och familjens hus skadades svårt. Flera väggar sprack upp och såväl tillhörigheter som mat förstördes. Fem av hans kollegor förlorade allt – huset, skörden och alla ägodelar – och tvingades söka skydd hos vänner och släktingar.
– Cyklonen påverkade oss starkt, fysiskt och psykiskt. Vi har förlorat egendom och skördar, och nu riskerar vi att inte kunna skaffa mat till våra barn med tanke på de ökade levnadskostnaderna, säger Dickson, 33 år och pappa till sonen Gracious. Vi som vårdpersonal behöver också stöd för att kunna hjälpa och stödja samhället framgångsrikt.
Trots de egna förlusterna kämpar Dickson och hans kollegor tillsammans för att nå vartenda barn i varenda by med vaccin och hälsokontroller, och de gör det med en imponerande beslutsamhet och uthållighet.
UNICEF arbetar i nära samarbete med Malawis hälsovårdsmyndigheter och stöttar program för rutinvaccinationer av barn. UNICEF är världens största inköpare av vaccin, vi bidrar med den viktiga kylutrustning som krävs för att vaccinet ska hålla rätt temperatur och har utvecklat en fjärrstyrd temperaturövervakning för att få larm om och när något går fel. I samband med cyklonen bidrog UNICEF bland annat med resurser till att anställa fler hälsoarbetare som Dickson, vilka i sin tur säkerställer distributionen och vaccinationerna i byar och på svårtillgängliga platser.
Köpte cykeln för egna pengar
Med vana rörelser spänner Dickson fast kylväskan med vaccinet på pakethållaren till sin nyinköpta cykel. Cykeln var en stor investering. Trots att han hade sparat länge fick han ta ett lån för att få ihop det sista. Det tog två månader att betala tillbaka på lånet och det ansträngde familjens ekonomi men det var det värt, förklarar han. Avståndet till de mest avlägsna byarna är långt och alternativet hade varit att gå till fots tills myndigheterna fick råd att införskaffa cyklar. Men det hade tagit alldeles för lång tid.
Under några dagar i slutet av april 2023 fick Dickson och hans kollegor Zione och Maseko sällskap av vår ambassadör; fotografen och youtubern Daniel Riley. Målet var att vaccinera och göra hälsokontroller på barnen i den lilla byn Mwaliwa, utanför Nkhulambe i sydvästra Malawi.
– Jag tycker att det var så fint att se att trots att flera av dem har förlorat allt så tänker de fortfarande på andra, säger Daniel. Deras arbete är inte bara ett arbete, det är ett kall, och de slutar inte kämpa bara för att de stöter på hinder.
“Jag brinner för att nå de människor som behöver oss mest.”
För Dickson är det tydligt varför inget ska få stoppa honom från att nå fram till människor i behov av hjälp. Hans ögon lyser av stolthet när han pratar om hälsoarbetarnas roll.
– Varje hälsoarbetare gör en viktig insats, vi ser till att barn och familjer i svårtillgängliga byar och samhällen nås med vaccin, hälsovård och stöd. Jag brinner för att nå de människor som behöver oss mest. Jag uppskattar också att jag i min roll kan arbeta förebyggande med människors hälsa, för att undvika att barnen och deras föräldrar drabbas av sjukdomar som kan undvikas, säger Dickson.
– Jag känner igen mig i Dickson på så många sätt, säger Daniel. Han är så stolt över det han gör och då vill jag göra allt för att förmedla hur viktigt det är att bli Världsförälder, hur stolt man kan känna sig när man drar sitt strå till stacken för att UNICEF och hälsoarbetare som Dickson ska kunna göra sitt jobb. Men sen känner jag också igen det där med att aldrig ge upp. Kommer det ett hinder i vägen så låter man sig inte stoppas. Man plockar fram plan B, C och D, skrattar han, innan han torkar svetten ur pannan och traskar vidare.
Om de nådde fram till byn?
Det får du svar på den 30 maj. Se hela reportaget på En kväll för alla barn, på TV4 och TV4 play den 30 maj klockan 20.00.
Läs också: Vaccinationer för barn återupptas i Malawi
Så här arbetar UNICEF med vaccinationer globalt
UNICEF arbetar i nära samarbete med landets hälso- och sjukvård och stöttar program för rutinvaccinationer av barn. Det är viktigt att länderna har ett fungerande och motståndskraftigt logistiksystem för att transportera vaccin till sjukhus, vårdcentraler och hälsostationer över hela landet.
UNICEF är världens största inköpare av vaccin.
UNICEF bidrar med den viktiga kylutrustning som krävs för att vaccinet ska hålla rätt temperatur och har utvecklat en fjärrstyrd temperaturövervakning för att få larm om och när något går fel.
UNICEF distribuerar vaccin, utbildar hälsoarbetare och stöttar utbildningsprogram för hälso- och sjukvårdspersonal, vilka i sin tur ansvarar för en stor del av distributionen och vaccinationerna i byar och på svårtillgängliga platser.
Tack vare välplanerade vaccinationskampanjer med hundratusentals frivilliga som går från dörr till dörr kan vi tillsammans vaccinera miljontals barn på en vecka eller två.
Relaterade artiklar
UNICEFs årliga insamlingskväll – En kväll för alla barn gick av stapeln igår tisdag, 30 maj, på TV4. Det var en magisk kväll som bidrog till att vi nu är sammanlagt över 280 000 Världsföräldrar. Ett stort tack till alla er som gör skillnad för barn – varje dag!
Varje år lämnar tusentals barn Guatemala, längs livsfarliga vägar, för att ta sig till USA. Många av dem flyr helt själva, utan sina föräldrar eller andra vuxna. De flyr från fattigdom. De flyr från otrygghet. Och de flyr från våld och övergrepp. Men de har inte gett upp. Programledaren, radioprataren och skådespelaren Arantxa Álvarez besökte Guatemala med UNICEF för att träffa några av de barn som fortsätter drömma om ett bättre liv.
Torkan fortsätter att plåga människorna på Afrikas horn. Många har väntat på regn i tre år, och under tiden utplånas skördar och boskapsdjur svälter ihjäl. Flera miljoner barn lider av undernäring och riskerar att dö. I Djibouti jobbar UNICEF dygnet runt för att bromsa den skenande katastrofen.