Malawi_2023_LowRes_New-5.jpg

Vaccinationer för barn

återupptas i Malawi

I mars 2023 drabbades Malawi av cyklonen Freddy, som lade nästan halva landet under vatten. Översvämningarna bidrog till att farliga vattenburna sjukdomar som kolera började spridas. Nu pågår en kamp mot klockan att nå fram med vård och livräddande vaccin till de isolerade barnen och familjerna. UNICEF ställde snabbt om och upprättade bland annat tillfälliga hälsocentraler.

Skribent |

Publicerad |

2023 05 11

Uppdaterad |

2023 05 12

Vaccinationer för barn återupptas efter cyklonen i Malawi

Stora mängder regn vräkte ner när cyklonen Freddy drog in över Malawi, i sydöstra Afrika. Grus, jord och enorma stenblock rullade ner för bergen och krossade allt i sin väg. Hus, vägar och broar. Människors hem, barnens skolor, många sjukhus och hälsocentraler förstördes. Grödorna som precis skulle skördas försvann och tillgången till mat blev osäker. För ett land som Malawi, ett av världens fattigaste länder, staplades utmaningarna på varandra. Den globala ekonomiska krisen som följde på pandemin har lett till att de sociala skyddssystemen för barn brutit samman. Förra året drabbades Malawi av ett polioutbrott, och nu kolera som ett resultat av översvämningarna.

Under några dagar direkt efter cyklonen kunde barnvaccinationer inte genomföras, vilket skapade stress och oro hos föräldrarna. Många byar i den södra delen av landet var helt avskurna från omvärlden. UNICEF, som redan fanns på plats i landet, ställde snabbt om och levererade tält där hälsokontroller och vaccinationer kunde utföras. Nya hälsokort, där barnens vaccinationer dokumenteras, trycktes upp för att ersätta den dokumentation som gått förlorad. Myndigheterna fick också stöd till bränsle så att vaccin och andra mediciner kunde transporteras till de sjukhus och hälsocentraler som hade klarat sig.

Samtidigt är det viktigt att bygga in motståndskraft i systemet, genom att säkerställa att regelbundna vaccinationer och primärvård fortsätter fungera, att barn får näring, att de skyddas mot våld och övergrepp och att skolorna fortsätter fungera.

Kylkedjan måste säkras

80 av totalt 400 kylanläggningar för vaccin i södra Malawi förstördes i cyklonen. Tack vare UNICEFs fjärrstyrda temperaturövervakning kunde UNICEFs personal på plats direkt se vilka anläggningar som var trasiga och bidra med stöd så att vaccinet flyttades till fungerande anläggningar. Vaccin måste förvaras i en temperatur på mellan 2 och 8 plusgrader, från att det tillverkas tills det ska användas. Vaccinets väg till barnen kallas för ”the cold chain”, eller kylkedjan.

Malawi 2023 LowRes New-20
UNICEFs ambassadör Daniel Riley och Patrick Niks Omar, UNICEFs vaccinspecialist, pratar om utmaningarna med att säkra upp vaccinleveranser och kylkedjan i Malawi efter cyklonen Freddy.Foto: Erik Sandström

Minst 38 000 barn har inte fått vaccin i Malawi

67 miljoner barn globalt har, helt eller delvis, gått miste om vaccin under åren 2019-2021 till följd av pandemin. 48 miljoner av dessa barn har inte blivit vaccinerade alls under dessa år. De kallas för “zero-dose children” och riskerar att drabbas av en rad sjukdomar som enkelt går att förhindra med hjälp av vaccin. I Malawi beräknas ungefär 38 000 barn inte ha fått vaccin alls, men vissa undersökningar tyder på att de kan vara många fler.

Malawi 2023 LowRes New-25
Hälsoarbetarna Dickson Baula, Zione Muheku och Maseko Masidi har packat väskorna med vaccin och ger sig iväg. Turen idag går med cykel och till fots till en avlägsen och svårtillgänglig by i Phalombe distriktet i sydvästra Malawi.Foto: Erik Sandström

Bit för bit har vägarna röjts och tillfälliga gångbroar byggts upp så att det nu går att nå allt fler byar för att vaccinera barnen och utföra hälsokontroller. Men vägen är lång och bitvis utmanande. För hälsoarbetarna Maseko Masidi, Zione Muheku och Dickson Baula är det en självklarhet att fortsätta oavsett hur svårframkomlig vägen är. 

– Vi vill nå precis vartenda barn, säger de. 

Under några dagar i slutet av april fick vår ambassadör, fotografen och youtubern Daniel Riley, följa med Maseko, Dickson och Zione och dokumentera resan till den svårtillgängliga byn Mwaliwa, utanför Nkhulambe i sydvästra Malawi. Det blev en tuff vandring och en känslomässigt omtumlande upplevelse.

Malawi 2023 LowRes New-8
Hälsoarbetarna Maseko Masidi (vä) och Dickson Baula (hö) visar Daniel Riley förödelsen efter cyklonen Freddy. Bron har krossats under rasmassorna och härifrån fortsätter resan till fots. Foto: Erik Sandström

Se hela reportaget på En kväll för alla barn, på TV4 den 30 maj klockan 20.00.

Det här gör UNICEF i Malawi

  • UNICEF arbetar i nära samarbete med landets hälso- och sjukvård och stöttar uppbyggnaden av program för rutinvaccinationer av barn. Det är viktigt att länderna har ett fungerande och motståndskraftigt logistiksystem för att transportera vaccin till sjukhus, vårdcentraler och hälsostationer över hela landet. 

  • UNICEF är världens största inköpare av vaccin. 

  • UNICEF bidrar med den viktiga kylutrustning som krävs för att vaccinet ska hålla rätt temperatur och har utvecklat en fjärrstyrd temperaturövervakning för att få larm om och när något går fel.

  • Vi distribuerar vaccin, utbildar hälsoarbetare och stöttar utbildningsprogram för hälso- och sjukvårdspersonal, vilka i sin tur ansvarar för en stor del av distributionen och vaccinationerna i byar och på svårtillgängliga platser.

Tack vare välplanerade vaccinationskampanjer med hundratusentals frivilliga som går från dörr till dörr kan vi tillsammans vaccinera miljontals barn på en vecka eller två. 

Kopiera länk

Relaterade artiklar

_P6A4720.jpg
En kväll för alla barn

UNICEFs årliga insamlingskväll – En kväll för alla barn gick av stapeln igår tisdag, 30 maj, på TV4. Det var en magisk kväll som bidrog till att vi nu är sammanlagt över 280 000 Världsföräldrar. Ett stort tack till alla er som gör skillnad för barn – varje dag!

_0011166.JPG
En kväll för alla barn

Varje år lämnar tusentals barn Guatemala, längs livsfarliga vägar, för att ta sig till USA. Många av dem flyr helt själva, utan sina föräldrar eller andra vuxna. De flyr från fattigdom. De flyr från otrygghet. Och de flyr från våld och övergrepp. Men de har inte gett upp. Programledaren, radioprataren och skådespelaren Arantxa Álvarez besökte Guatemala med UNICEF för att träffa några av de barn som fortsätter drömma om ett bättre liv.

Malawi_2023_LowRes_New-27.jpg
En kväll för alla barn

Fem av hans kollegor förlorade allt; huset, skörden och alla ägodelar. Trots de egna förlusterna kämpar hälsoarbetaren Dickson och hans kollegor tillsammans för att nå vartenda barn i varenda by i sydvästra Malawi med vaccin och hälsokontroller – och de gör det med en imponerande beslutsamhet och uthållighet.