_0011166.JPG

Arantxa Álvarez om barnens

situation i Guatemala

Varje år lämnar tusentals barn Guatemala, längs livsfarliga vägar, för att ta sig till USA. Många av dem flyr helt själva, utan sina föräldrar eller andra vuxna. De flyr från fattigdom. De flyr från otrygghet. Och de flyr från våld och övergrepp. Men de har inte gett upp. Programledaren, radioprataren och skådespelaren Arantxa Álvarez besökte Guatemala med UNICEF för att träffa några av de barn som fortsätter drömma om ett bättre liv.

Skribent |

Publicerad |

2023 05 29

Uppdaterad |

2023 05 29

Arantxa Álvarez om barnens situation i Guatemala: “Jag blev chockad”

I Guatemala växer majoriteten av alla barn upp i fattigdom, och varje år flyr nästan 100 000 barn från landet. De flyr från fattigdom, från våld och från otrygghet. Men de flesta stoppas längs vägen och skickas tillbaka, ännu fattigare och ännu mer utsatta än innan. Men vilka är de? Vad flyr de ifrån? Och vad drömmer de om?

För att skildra några av dessa barns historia reste Arantxa Álvarez med UNICEF till Guatemala, och blev chockad över vad hon mötte.

–Jag känner ju till om fattigdomen i världen. Jag har läst om den, sett bilder. Men att få se sån fattigdom med egna ögon, det var chockerande, berättar Arantxa.

Ett av de barn som hon träffade var 13-åriga Anita som bor med sin mormor och sina småsyskon i en liten by på landsbygden. För att hjälpa familjen försökte Anita fly till USA för att skaffa sig ett jobb och kunna skicka hem pengar. Men hon stoppades och sändes hem till Guatemala igen.

0012353-anita-guatemala
Anita

– Ett barn ska aldrig behöva fly. Men jag förstår att Anita gjorde det. De hade nästan ingenting, bara fyra väggar och ett tak, säger Arantxa.

Fattigdomen som Anita lever i chockade Arantxa. Men trots det lämnade hon Guatemala med hopp. Hopp för Anita, och hopp för barnen. För trots alla svårigheter fortsätter Anita att drömma, och hon fortsätter att hjälpa sin familj och andra som har det svårt.

– Om barn som själva har så extremt lite gör allt de kan för att hjälpa andra, då borde vi som har mer kunna göra vår del. Det är vår skyldighet, avslutar Arantxa.

Se hela reportaget från Arantxas resa till Guatemala i En kväll för alla barn – den 30 maj klockan 20.00 i TV4 eller på TV4 play.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

_P6A4720.jpg
En kväll för alla barn

UNICEFs årliga insamlingskväll – En kväll för alla barn gick av stapeln igår tisdag, 30 maj, på TV4. Det var en magisk kväll som bidrog till att vi nu är sammanlagt över 280 000 Världsföräldrar. Ett stort tack till alla er som gör skillnad för barn – varje dag!

Malawi_2023_LowRes_New-27.jpg
En kväll för alla barn

Fem av hans kollegor förlorade allt; huset, skörden och alla ägodelar. Trots de egna förlusterna kämpar hälsoarbetaren Dickson och hans kollegor tillsammans för att nå vartenda barn i varenda by i sydvästra Malawi med vaccin och hälsokontroller – och de gör det med en imponerande beslutsamhet och uthållighet.

Bandora_P6A6469.JPG
En kväll för alla barn

Torkan fortsätter att plåga människorna på Afrikas horn. Många har väntat på regn i tre år, och under tiden utplånas skördar och boskapsdjur svälter ihjäl. Flera miljoner barn lider av undernäring och riskerar att dö. I Djibouti jobbar UNICEF dygnet runt för att bromsa den skenande katastrofen.