MagdalenaForsberg-Djibouti1

Magdalena Forsberg om

resan till Djibouti

Torkan på Afrikas horn är den värsta på 40 år. I vissa områden har det inte regnat på flera år. Skördar torkar bort. Boskap dör av törst och hunger. Svälten är nära. Värst drabbas barnen. I maj reste Magdalena Forsberg med UNICEF till det lilla landet Djibouti på Afrikas horn, och träffade människor som flytt från törst, hunger och hetta.

Skribent |

Publicerad |

2023 05 28

Uppdaterad |

2023 05 28

Magdalena Forsberg om resan till Djibouti: “Tänk att inte kunna ge dina barn mat”

Torkan på Afrikas horn är den värsta på 40 år. I vissa områden har det inte regnat på flera år. Skördar torkar bort. Boskap dör av törst och hunger. Svälten är nära. Värst drabbas barnen. I maj reste Magdalena Forsberg med UNICEF till det lilla landet Djibouti på Afrikas horn, och träffade människor som flytt från törst, hunger och hetta.

– Det var otroligt varmt. Otroligt torrt. Och barnen levde konstant i denna hetta, utan vatten, utan mat. Tänk själv att som mamma inte kunna ge dina barn mat eller rent vatten.

Det berättar Magdalena Forsberg om sin resa till Djibouti, landet som är så hårt drabbat av torka. 

Bandora Mariam Gabad mamma till sju barn P6A6245
Magdalena Forsberg träffade Gabad som flytt från torka och konflikt tillsammans med sina barn. Foto UNICEF/Melker Dahlstrand

Tusentals barn i landet lider av undernäring eftersom deras föräldrar inte har tillräckligt med mat att ge dem, eller på grund av de ständiga diarrésjukdomarna som de drabbas av efter att ha druckit smutsigt vatten. Många familjer har inget annat val än att fly, antingen inom landet eller till grannländerna. 

– Man såg klimatförändringarna så tydligt där i Djibouti. Det var så torrt. Och de berättade att det bara blir torrare och torrare för varje år som går. Det pratas om klimatflyktingar i framtiden, men det var så uppenbart i Djibouti att det redan finns klimatflyktingar. De människor som jag träffade hade tvingats överge sina hem i jakt på mat och vatten, berättar Magdalena.

Sankal Jean Jacques P6A7439
439: Jean Jacques från UNICEF Djibouti visar Magdalena ett vattensystem finansierat av UNICEF, som drivs av solenergi. Foto: UNICEF/Melker Dahlstrand

UNICEF på plats

UNICEF arbetar i Djibouti med akut nödhjälp för att rädda barns liv genom att varje år behandla tusentals barn mot svår undernäring på UNICEF-stödda sjukvårdskliniker. Men vi arbetar även, tillsammans med myndigheter, organisationer och samhällen, långsiktigt för att barn inte ska behöva drabbas av undernäring. Till exempel genom att bygga hållbara vattensystem som drivs av solceller och som ger samhällen rent vatten även när torkan är som värst.  

– Under den här resan fick jag med egna ögon se hur viktiga UNICEFs insatser är. Jag undrar hur människorna som jag träffade ens skulle kunna överleva om det inte vore för UNICEF. Jag fick se hur UNICEF når ut överallt, till de minsta byarna. Vi besökte byar som var nästan helt isolerade, inga riktiga vägar gick dit. Men när vi kom dit fanns UNICEF på plats och hjälpte barnen, säger Magdalena. 

Forsberg - Djibouti 4
Magdalena Forsberg pratade med Mariam vars dotter nu får behandling mot undernäring på den sjukvårdsklinik som UNICEF finansierar.Foto: UNICEF/Melker Dahlstrand

Se hela reportaget från Magdalenas resa till Djibouti i En kväll för alla barn – den 30 maj klockan 20.00 i TV4 eller på TV4 play.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

_P6A4720.jpg
En kväll för alla barn

UNICEFs årliga insamlingskväll – En kväll för alla barn gick av stapeln igår tisdag, 30 maj, på TV4. Det var en magisk kväll som bidrog till att vi nu är sammanlagt över 280 000 Världsföräldrar. Ett stort tack till alla er som gör skillnad för barn – varje dag!

_0011166.JPG
En kväll för alla barn

Varje år lämnar tusentals barn Guatemala, längs livsfarliga vägar, för att ta sig till USA. Många av dem flyr helt själva, utan sina föräldrar eller andra vuxna. De flyr från fattigdom. De flyr från otrygghet. Och de flyr från våld och övergrepp. Men de har inte gett upp. Programledaren, radioprataren och skådespelaren Arantxa Álvarez besökte Guatemala med UNICEF för att träffa några av de barn som fortsätter drömma om ett bättre liv.

Malawi_2023_LowRes_New-27.jpg
En kväll för alla barn

Fem av hans kollegor förlorade allt; huset, skörden och alla ägodelar. Trots de egna förlusterna kämpar hälsoarbetaren Dickson och hans kollegor tillsammans för att nå vartenda barn i varenda by i sydvästra Malawi med vaccin och hälsokontroller – och de gör det med en imponerande beslutsamhet och uthållighet.