Under "En kväll för alla barn", UNICEF Sveriges insamlingskväll på TV4, valde över 5 000 personer att bli Världsföräldrar och genom det varje månad bidra till att barn i världen får det bättre. Ett livsviktigt engagemang för att UNICEF ska kunna stanna kvar på de platser i världen där miljoner barn nu kämpar för sina liv.
Skribent |
UNICEF Sverige
Publicerad |
2023 06 01
Uppdaterad |
2023 06 01
Enormt engagemang för världens barn under UNICEFs och TV4:s insamlingskväll
Under En kväll för alla barn, UNICEF Sveriges insamlingskväll på TV4, valde över 5 000 personer att bli Världsföräldrar och genom det varje månad bidra till att barn i världen får det bättre. Ett livsviktigt engagemang för att UNICEF ska kunna stanna kvar på de platser i världen där miljoner barn nu kämpar för sina liv.
UNICEFs årliga insamlingskväll, som i år sändes live på TV4 den 30 maj, ledde till att över 5000 personer anmälde sig till att bli Världsförälder. Det betyder att mer än 280 000 personer i Sverige nu är Världsförälder till UNICEF, och varje månad är med och kämpar för barns rättigheter.
– Aldrig tidigare sedan andra världskriget har fler barn i världen varit i behov av humanitär hjälp än just i år. UNICEF finns på plats i 190 länder, i över 400 kriser och katastrofer, och vi stannar kvar för barnen oavsett hur svår situationen är. Men för att kunna göra det är vi helt beroende av våra Världsföräldrar som bidrar med ett långsiktigt och stabilt stöd. Därför är jag så oerhört glad och tacksam för varje enskild person som redan var Världsförälder, eller valde att bli det under En kväll för alla barn, säger UNICEF Sveriges generalsekreterare Pernilla Baralt.
Programledare för En kväll för alla barn var Lotta Engberg och Amie Bramme Sey. Lotta Engberg framförde under kvällen dessutom en tolkning av Cornelis Vreeswijks låt Turistens klagan tillsammans med en barnkör.
– En fantastisk och känslosam kväll där framförallt barnens egna berättelser om hur det är att drabbas av krig och katastrofer berörde mig djupt. Vi måste bara se till att barnen i världen får det som de behöver för att kunna överleva och må bra, och jag är glad att jag kunde vara med och bidra. Men UNICEFs kamp för barnen och deras rättigheter går vidare, dygnet runt, året om, och jag hoppas att så många som möjligt fortsätter stötta deras arbete genom att bli Världsförälder, säger Lotta Engberg.
Under kvällen fick tittarna följa med på spännande, gripande och hoppfulla resor till länder där UNICEF arbetar för barns liv, utveckling och rättigheter.
Arantxa Alvarez reste till Guatemala och träffade barn som försökt fly fattigdomen i landet, men stoppats och skickats tillbaka. Magdalena Forsberg åkte till Djibouti och träffade familjer som flytt från den fruktansvärda torkan på Afrikas horn som skapat hungerkris och undernäring. Daniel Riley följde vaccinets väg i Malawi och fick uppleva hur det nådde fram till barnen ända ut till de mest isolerade byarna.
Några av Sveriges mest folkkära och uppmärksammade artister stod för underhållningen. Amanda Bergman och Maja Francis framförde en nedskalad version av Abbas Chiquitita, låten som Abba dedikerat till UNICEF. 14-åriga stjärnskottet Jennifer Aoun levererade en fantastiskt version av Keanes Somewhere only we know. Uppträdde gjorde även The Tallest Man on Earth, Niklas Strömstedt och Darin.
En kväll för alla barn kan ses i efterhand på TV4 play och går även i repris på TV4 söndag den 4 juni.
Bli Världsförälder
För de som missade att bli Världsförälder under kvällen går det lika bra att bli det idag. UNICEF är FN:s barnorganisation. Vi finns på plats i 190 länder för att ge barn trygghet, hjälp och skydd. Vårt arbete slutar aldrig. Så länge barnen behöver oss stannar vi kvar, vid deras sida.
UNICEFs arbete är beroende av frivilliga bidrag. Genom att bli Världsförälder hjälper du oss att vara på plats – i akuta lägen där behovet är som störst, och i efterdyningarna när en fungerande vardag behöver byggas upp igen.
Relaterade artiklar
Åtta av tio som köper julklappar till vuxna spenderar mer pengar på dessa än vad de ursprungligen har planerat. Nio av tio har någon gång fått en julklapp som de inte vill ha. Det visar en undersökning som UNICEF Sverige presenterar idag.
UNICEF Sverige beklagar de felaktiga uppgifter som nämnts i Kaliber, men vill understryka att klimatförändringarna och dess konsekvenser utgör ett allvarligt hot mot barns hälsa och välbefinnande.
I UNICEFs rapport presenteras för första gången global och regional statistik över hur många kvinnor i världen som har utsatts för sexuellt våld som barn.