Digitalisering
Barn och unga tillbringar alltmer tid på nätet. UNICEF utbildar företag som skapar digitalt innehåll för att säkerställa barns rättigheter. Vi jobbar också i partnerskap för att koppla upp fler skolor till internet. Mer än hälften av världens barn och unga saknar digital uppkoppling, vilket påverkar möjligheten till distansundervisning.
Barn och unga tillbringar allt mer tid på nätet. Det ger dem möjlighet att få information och kunskap, umgås med vänner, ha kul och koppla av. Samtidigt är onlinevärlden full av risker och innehåll som inte alltid är lämpligt för barn. Det gör att spel- och techbolag, och alla som skapar digitalt innehåll, har ett stort ansvar för att bidra till att uppfylla barns rättigheter och att skapa en säker plats för barnen på nätet. UNICEF utbildar företag som vill skydda barn i sin verksamhet. Är ditt företag intresserade?
Idag är det 32 år sedan FN antog barnkonventionen, grunden till UNICEFs arbete världen över. Dagen firas som barnkonventionens dag och uppmärksammar barns rättigheter extra. UNICEF Sverige gör det genom att lansera U-Report Sverige, ett digitalt verktyg som gör barn och unga delaktiga i frågor som är viktiga för dem.
Visste du att det går att öka ett lands BNP med upp till 20 procent genom att ge skolor tillgång till internet? Det visar en ny rapport av The Economist Intelligence Unit (EIU). Trots det saknar miljontals barn tillgång till digitalt lärande, vilket leder till utanförskap och förlorade livschanser.
Visste du att en tredjedel av världens internetanvändare är barn? Barn tillbringar allt mer tid på nätet och därför har FN:s barnrättskommitté nu tagit fram en ny kommentar till barnkonventionen. Syftet är att förtydliga staters ansvar för att skydda och stärka barn på nätet.
EU-kommissionen har nyligen antagit den första övergripande EU-strategin för barnets rättigheter, och ett förslag om att inrätta en europeisk barngaranti. Vad innebär detta mer konkret och vad får det för inverkan på barn i EU? Karin Ödquist Drackner, program- och påverkanschef för UNICEF Sverige, reder ut.
Minns ni Somaya Faruqi, 17 år från Afghanistan, som tillsammans med sina vänner uppfunnit en ny typ av respirator av gamla bildelar? Tjejerna fick nyligen möjlighet att visa upp sin innovation för landets myndigheter – och gjorde succé.
Under hackathonet Kids Hack the Crisis samlades barn från olika delar av världen online, för att skapa lösningar på problem som drabbar dem till följd av coronapandemin. Nu behöver UNICEF Sverige din hjälp för att göra barnens innovativa idéer till verklighet.
Den 23-25 oktober arrangerar UNICEF Sverige och Svenska Institutet ett globalt digitalt hackathon som låter barn delta och bidra till konkreta lösningar på de utmaningar som drabbar dem under och efter coronapandemin. Anmäl dig som hackare, mentor eller partner idag!
Idag lanserar UNICEF och Ericsson ett nytt globalt samarbete för att kartlägga skolors tillgång till internet i 35 länder. Samarbetet kommer fram till 2023 att hjälpa till att identifiera var i världen uppkoppling saknas, och bidra till det långsiktiga målet att ansluta varje skola till internet.
Genom att prata barnanpassat språk – baby talk – kan du göra en viktig insats för ditt barns hjärnutveckling. UNICEF och H&M Foundation erbjuder en gratis, interaktiv kurs i världens viktigaste språk, för att uppmärksamma vikten av barns tidiga lärande och utveckling.
Visste du att genom att prata ”baby talk” med ditt barn kan du göra en otroligt viktig insats för barnets hjärnutveckling? Nu lanserar UNICEF och H&M Foundation en gratis interaktiv kurs för att uppmuntra pappor att prata mer med sina barn – och lära sig världens viktigaste språk.
Goda nyheter från Kamerun! I januari 2017 lanserade UNICEF ett pilotprojekt kallat "Connect My School". Projektet går ut på att ge barn i skolor på avlägsna platser tillgång till internet – bland annat i den norra delen av landet, där ungefär 50 procent av barnen tvingats på flykt från Boko Haram.
In 2000 a group of employees at Ericsson wanted to support humanitarian efforts and started the Ericsson Response initiative. Fifteen years later the initiative has grown, and today 157 employees from 33 countries are working as volunteers in emergencies, together with UNICEF and other partners.
En ny undersökning visar att två av tre småbarnsföräldrar upplever att deras arbetsgivare kräver att de ska vara tillgängliga i mobilen efter ordinarie arbetstid. Enligt barnrättsprinciperna, framtagna av UNICEF tillsammans med FN:s Global Compact och Rädda Barnen, ska företag utforma sin verksamhet så att den inte påverkar barn negativt.