EU

2021 antog EU-kommissionen den första övergripande EU-strategin för barnets rättigheter. Den nya strategin ska vägleda länderna i hur de ska prioritera och resurssätta för att leva upp till barns rättigheter.

Pojke leker - Ukraina 2023
Psykisk ohälsa

Trots att Europeiska unionen är ett av de bästa områdena i världen för barn att växa upp i hotas miljontals barns välmående av växande fattigdom, psykisk ohälsa och sexuella övergrepp på nätet, enligt en ny rapport från UNICEF. Inför det kommande EU-valet uppmanar vi till bättre skydd av barns rättigheter.

un0340776.jpg
EU

EU-kommissionen har nyligen antagit den första övergripande EU-strategin för barnets rättigheter, och ett förslag om att inrätta en europeisk barngaranti. Vad innebär detta mer konkret och vad får det för inverkan på barn i EU? Karin Ödquist Drackner, program- och påverkanschef för UNICEF Sverige, reder ut.

uni368425.jpg
Grekland

Över 400 ensamkommande barn som levde i flyktinglägret Moria på Lesbos har flyttats till grekiska fastlandet efter branden. Ett efterlängtat besked, men fortfarande saknar allt för många barn ochfamiljer skydd.

november_ukraine_2014_maksim_6ar-ej-lyster-880x587.jpg
EU

I den Europeiska unionen lever idag cirka 100 miljoner barn. Mer än 25 miljoner barn i Europa lever i fattigdom och utanförskap. Arbetet för att stärka barns rättigheter är därför i högsta grad en angelägenhet för EU.

UNI196239-575x383.jpg
Internationella flyktingdagen

Idag på internationella flyktingdagen vill UNICEF sätta ljuset på de 28 miljoner barn som är på flykt runt om i världen. Barn utgör mer än hälften av världens alla flyktingar, och världen måste göra mer för att skydda deras rättigheter.

UN040095-575x384.jpg
Migration

Idag har EU antagit en gemensam policy med syftet att stärka skyddet för barn på flykt. UNICEF välkomnar policyn om ett heltäckande skydd för barn på flykt och har drivit ett aktivt påverkansarbete för att få till stånd förslaget. Det är särskilt positivt att den omfattar alla barn och därmed sätter barnets rättigheter i fokus oberoende av ursprung eller rättslig status.

Unicef Logo Swedish
Migration

I juni förväntas den nya tillfälliga utlänningslagen klubbas igenom i riksdagen. UNICEF Sverige kritiserar förslaget eftersom det innebär begränsningar i barns rätt till familjeåterförening och inte är förenligt med barnkonventionen, skriver Karin Ödquist Drackner, barnrättsjurist.

UN012782-575x384.jpg
Asylsökande

Just nu pågår ett intensivt arbete inom EU med förslag på hur man ska reformera det gemensamma asylsystemet och Dublinförordningen. UNICEF arbetar aktivt för att barns rättigheter ska få en stark och tydlig ställning och att systemet ska bli så humant, rättvist och effektivt som möjligt.

UN011184-575x384.jpg
Migration

Enligt avtalet mellan Turkiet och EU har flyktingar och migranter nu börjat skickas tillbaka från Grekland till Turkiet. I dagsläget sitter mer än 22 000 barn på flykt fast i Grekland. Framtiden är osäker och vissa barn har till och med tagits i förvar sedan avtalet började gälla förra månaden.

UN012792-575x384.jpg
EU

I slutet av förra veckan fick vi höra att EU:s medlemsländer och Turkiet nu enats om ett avtal gällande flyktingmottagandet i Europa. Igår ska det ha trätt i kraft. UNICEF ser nu med oro på hur det slutgiltiga avtalet formulerats, särskilt när det gäller barns rättigheter.

UN012710-575x384.jpg
Asylsökande

"Mänskliga rättigheter har helt satts ur spel" skriver UNICEFs programchef Christina Heilborn med anledning av överenskommelsen mellan EU-länderna och Turkiet.

IMG_0211.jpg
Sverige

Igår överlämnade den nationella samordnaren för utsatta EU-medborgare, Martin Valfridsson, sin slutrapport till regeringen. Han skriver att frågan kring hur samhället ska hantera barnen har varit det svåraste i uppdraget. Trots det saknar utredningen ett barnrättsperspektiv.

Unicef Logo Swedish
Migration

Tillsammans med ett 50-tal andra internationella organisationer uppmanar UNICEF EU att ha ett barnrättsperspektiv i migrationspolitiken. Vi har tagit fram tio konkreta förslag som måste omsättas i praktisk handling. Detta kräver politiskt ledarskap och vilja.

IMG_0211.jpg
Migration

Barn som är EU-medborgare och lever i utsatthet i Sverige befinner sig i ett rättsligt vakuum utanför samhällets skyddsnät. Deras ställning är till och med sämre än papperslösa barns. Det visar en ny rapport från UNICEF som har undersökt det rättsliga läget för dessa barn.

Unicef Logo Swedish
EU

EU måste agera nu för barn på flykt. Inför EU-förhandlingarna i Bryssel på måndag uppmanar UNICEF Sverige regeringen att fokusera på följande krav för att ge skydd och stöd till barn på flykt.