UNICEFÄmne
Grekland

Grekland

Grekland är ett av de 190 länder där UNICEF finns på plats och arbetar, tillsammans med och på uppdrag av landets regering, för att skydda barns rättigheter enligt barnkonventionen.

uni368425.jpg
Grekland

Över 400 ensamkommande barn som levde i flyktinglägret Moria på Lesbos har flyttats till grekiska fastlandet efter branden. Ett efterlängtat besked, men fortfarande saknar allt för många barn ochfamiljer skydd.

UNI196199-575x383.jpg
Grekland

I september kom nästan dubbelt så många flyktingar och migranter till Grekland som under samma period förra året, och situationen i de överfulla flyktinglägren har förvärrats. Bara en tredjedel av de ensamkommande barnen får idag det skydd och stöd de behöver, varnar UNICEF.

UN011184-575x384.jpg
Migration

Enligt avtalet mellan Turkiet och EU har flyktingar och migranter nu börjat skickas tillbaka från Grekland till Turkiet. I dagsläget sitter mer än 22 000 barn på flykt fast i Grekland. Framtiden är osäker och vissa barn har till och med tagits i förvar sedan avtalet började gälla förra månaden.

UN011217-1-575x382.jpg
Migration

Förändrade gränsrestriktioner i bland annat Balkanländerna har gjort att tusentals utsatta barn är strandsatta. I Makedonien och Grekland är läget särskilt svårt för barn på flykt, som riskerar att utnyttjas eller drabbas av sjukdomar.