Trots att Europeiska unionen är ett av de bästa områdena i världen för barn att växa upp i hotas miljontals barns välmående av växande fattigdom, psykisk ohälsa och sexuella övergrepp på nätet, enligt en ny rapport från UNICEF. Inför det kommande EU-valet uppmanar vi till bättre skydd av barns rättigheter.
Skribent |
UNICEF Sverige
Publicerad |
2024 02 29
Uppdaterad |
2024 02 29
Stora utmaningar för barn i EU
Inför valet till Europaparlamentet senare i år, i Sverige 9 juni, släppte UNICEF rapporten The State of Children in the European Union 2024 som presenterar fakta och statistik om barns mående och utveckling i unionen.
Rapporten visar bland annat att 11 miljoner barn i EU lider av psykisk ohälsa, 20 miljoner barn riskerar att hamna i fattigdom eller exkluderas socialt, och 13 procent av barnen (12 - 16 år) har utsatts för sexuella närmanden online. Enligt rapporten har andelen 15-åringar i EU som uppger att de är nöjda med livet sjunkit från 74 procent 2018 till 69 procent 2022, vilket innebär att 220 000 färre barn är nöjda med livet.
EU påverkar miljoner barns liv
EU:s beslut, lagstiftning och finansiering har enorm påverkan på barns liv både inom och utom unionen. EU har de senaste åren uppnått viktiga milstolpar, exempelvis genom en strategi för barns rättigheter (2022).
EU:s barngaranti (2021) har också gjort stor skillnad, vilken syftar till att stödja medlemsstater att garantera grundläggande samhällstjänster av god kvalitet för barn som förskola, sjukvård och boende. Men som The State of Children in the European Union 2024 visar finns mycket kvar för EU att göra när det kommer till att säkra barns rättigheter.
För att stärka barns rättigheter uppmanar UNICEF EU att:
Påskynda genomförandet av de framsteg som gjorts när det gäller barns rättigheter, och öka investeringarna i områden som är avgörande för barn som skola, sociala skyddsnät och socialtjänst.
Minska barnfattigdomen och stötta barn i utsatthet, bland annat genom att genomföra den europeiska barngarantin fullt ut i hela EU.
Anta en omfattande, långsiktig och bred strategi för barns psykiska hälsa med ett tydligt rättighetsperspektiv.
Utvärdera vilken effekt Gröna given (Green New Deal) får för barns hälsa och välbefinnande för att vägleda miljölagstiftning och miljöpolicyer.
Uppdatera och upprätthålla lagstiftning som främjar säker användning av digital teknik för barn.
Relaterade artiklar
Idag på internationella flickdagen riktar vi fokus på världens flickor och vikten av att öka deras tillgång till utbildning. När flickor får gå i skolan minskar risken att de gifts bort, dras in i barnarbete eller utsätts för våld och övergrepp.
I UNICEFs rapport presenteras för första gången global och regional statistik över hur många kvinnor i världen som har utsatts för sexuellt våld som barn.
På en vecka har fler än 80 barn dödats i Libanon och omkring 300 000 har tvingats på flykt. UNICEF är på plats och levererar rent vatten, mediciner, varma filtar och andra förnödenheter till familjer i nöd.