uni363792.jpg

Succé för Somayas

respirator avbildelar

Minns ni Somaya Faruqi, 17 år från Afghanistan, som tillsammans med sina vänner uppfunnit en ny typ av respirator av gamla bildelar? Tjejerna fick nyligen möjlighet att visa upp sin innovation för landets myndigheter – och gjorde succé.

Skribent |

Publicerad |

2021 02 19

Uppdaterad |

2021 02 19

Succé för Somayas respirator avbildelar

Laddningsbild från YouTube

Här finns egentligen en YouTube-video.

För att visa den behöver du tillåta marknadsföring i dina cookie-inställningar.

Ändra cookie-inställningar

Det var här i Herat som landets första fall av covid-19 rapporterades, och tjejerna, som alla är mellan 14 och 17 år, hoppades att deras innovativa lösning skulle kunna användas för att vårda patienter som drabbats av pandemin.

Nu är drömmen på väg att bli verklighet

Respiratorn gjorde succé när den visades upp för landets myndigheter. Nu återstår det endast att korrigera ett par små detaljer i konstruktionen innan uppfinningen skulle kunna massproduceras. Något som tjejerna redan har börjat arbeta på.

Teamet har även blivit lovade ekonomisk hjälp med att färdigställa respiratorn, samt tillgång till en fabrik där den kan produceras – för att i  framtiden kunna behandla patienter med exempelvis covid-19.

uni363792.jpg
"Jag hoppas att vår insats ska inspirera fler föräldrar att låta sina flickor stanna i skolan och ge dem möjligheten att fullfölja sina drömmar," säger Somaya (i mitten). Foto: © UNICEF/Aryan

Somaya är mycket stolt över vad hennes team har åstadkommit och hoppas att det här ska göra att fler får upp ögonen för att tjejer och killar är precis lika kompetenta när det kommer till att ta fram tekniska lösningar som den här.

Alla tjejer i Herat och i hela landet har förmågan att bidra till en positiv utveckling. Men många går inte ens i skolan eller får hjälp att satsa på sin passion, som jag fått.

Somaya Faruqi, 17 år

Att barn och unga får möjlighet att gå i skolan, påverka sin framtid och göra sina röster hörda är inte bara viktigt, det är också något de har rätt till. Därför stöttar UNICEF Afghan Dreamers' i deras viktiga innovationsarbete, och vi önskar Somaya och hennes vänner stort lycka till.

Varmt tack till alla er som är med och kämpar för en bättre framtid för alla barn, tillsammans förändrar vi barns liv.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

_P6A4720.jpg
En kväll för alla barn

UNICEFs årliga insamlingskväll – En kväll för alla barn gick av stapeln igår tisdag, 30 maj, på TV4. Det var en magisk kväll som bidrog till att vi nu är sammanlagt över 280 000 Världsföräldrar. Ett stort tack till alla er som gör skillnad för barn – varje dag!

230508_UNIF1420.jpg
En kväll för alla barn

Den 30 maj, kl 20.00, sänds UNICEFs årliga insamlingskväll i TV4 som i år heter “En kväll för alla barn”. Lotta Engberg och Amie Bramme Sey leder oss genom den direktsända livesändningen som varvas med uppträdanden, livemusik, underhållning och gripande berättelser från barn runt om i världen.

unicef-vvk-resultatbild-1200x630-1.jpg

UNICEFs TV-gala Världens viktigaste kväll var full av starka reportage, rörande framträdanden och roliga humorinslag. Men viktigast av allt var att 8 380 personer anmälde sig till att bli Världsföräldrar under kvällen.