Barn och unga tillbringar allt mer tid på nätet. Det ger dem möjlighet att få information och kunskap, umgås med vänner, ha kul och koppla av. Samtidigt är onlinevärlden full av risker och innehåll som inte alltid är lämpligt för barn. Det gör att spel- och techbolag, och alla som skapar digitalt innehåll, har ett stort ansvar för att bidra till att uppfylla barns rättigheter och att skapa en säker plats för barnen på nätet. UNICEF utbildar företag som vill skydda barn i sin verksamhet. Är ditt företag intresserade?
Idag är det 32 år sedan FN antog barnkonventionen, grunden till UNICEFs arbete världen över. Dagen firas som barnkonventionens dag och uppmärksammar barns rättigheter extra. UNICEF Sverige gör det genom att lansera U-Report Sverige, ett digitalt verktyg som gör barn och unga delaktiga i frågor som är viktiga för dem.
Innovation, partnerskap och barns delaktighet är avgörande för att hantera de stora globala utmaningarna vi står inför. Nu etablerar UNICEF sitt globala innovationscenter i Stockholm, för att ta vara på UNICEFs och Sveriges gemensamma engagemang att hitta innovativa lösningar på utmaningarna.
Minns ni Somaya Faruqi, 17 år från Afghanistan, som tillsammans med sina vänner uppfunnit en ny typ av respirator av gamla bildelar? Tjejerna fick nyligen möjlighet att visa upp sin innovation för landets myndigheter – och gjorde succé.
Somaya Faruqi, 17, bor i Herat, Afghanistan. Tillsammans med fyra andra tjejer har hon uppfunnit en ny respirator av gamla bildelar. Förhoppningen är att respiratorn, som är billigare än de traditionella, ska kunna användas för att vårda patienter med covid-19.
För att sprida information om coronaviruset och samtidigt ge barn en möjlighet att uttrycka sina åsikter använder UNICEF U-Report. En av alla våra innovativa lösningar, för att höra vad barn världen över tycker och tänker.
Idag lanserar UNICEF och Ericsson ett nytt globalt samarbete för att kartlägga skolors tillgång till internet i 35 länder. Samarbetet kommer fram till 2023 att hjälpa till att identifiera var i världen uppkoppling saknas, och bidra till det långsiktiga målet att ansluta varje skola till internet.
Idag lanserar UNICEF nya innovativa tält, som bättre står emot extremväder och ger barn i nödsituationer skydd och en fast plats i en annars kaotisk tillvaro.
Att leka är att vara barn. Men att vara barn är ingen lek, det är blodigt allvar. I varje konflikt, katastrof och överallt där barn drabbas av obegripliga orättvisor i sin vardag – det är där UNICEF finns och arbetar. Och vi stannar så länge barnen behöver oss, för deras skull ger vi aldrig upp.
Visste du att smutsigt vatten, dålig hygien och brist på sanitet dödar fler barn än våld i krig? Därför kämpar UNICEF över hela världen med att installera vatten- och avloppssystem, borra brunnar och bygga toaletter. I Malawi har vi tagit hjälp av solceller för att driva pumpar – en långsiktig lösning som förändrat livet för trettonåriga Lucy och hennes by.
Goda nyheter från Kamerun! I januari 2017 lanserade UNICEF ett pilotprojekt kallat "Connect My School". Projektet går ut på att ge barn i skolor på avlägsna platser tillgång till internet – bland annat i den norra delen av landet, där ungefär 50 procent av barnen tvingats på flykt från Boko Haram.
UNICEF arbetar ständigt för att hitta nya innovativa lösningar på problem som drabbar barn runt om i världen. I Malawi testar vi nu ny teknik där drönare blir medhjälpare i kampen mot hiv.
För många likställs innovationer med maskiner och tekniska lösningar. Men om vi sätter oss in i den värld av nydanande lösningar för att stärka barns rättigheter, bekämpa sjukdomar och fattigdom som presenteras i årets upplaga av UNICEFs rapport ”State of The Worlds Children”, framgår det att innovationer är mycket mer än tekniska landvinningar.
UNICEFs innovationsgrupp har utvecklat en ny smart teknik för snabbare familjeåterförening i katastrofområden. Nu är det möjligt för katastrofpersonal att direkt via mobilen samla foton och uppgifter om ensamma barn i en gemensam databas.
UNICEF har utvecklat ett sms-system som gör det möjligt för vårdpersonal att knappa in ett barns hälsouppgifter i mobilen och få omedelbar respons med aktuell diagnos. På så sätt kan undernäring upptäckas och behandlas i tid.