Visste du att smutsigt vatten, dålig hygien och brist på sanitet dödar fler barn än våld i krig? Därför kämpar UNICEF över hela världen med att installera vatten- och avloppssystem, borra brunnar och bygga toaletter. I Malawi har vi tagit hjälp av solceller för att driva pumpar – en långsiktig lösning som förändrat livet för trettonåriga Lucy och hennes by.
Skribent |
UNICEF Sverige
Publicerad |
2018 03 22
Uppdaterad |
2018 03 22
En solcellsdriven vattenpump förändrade livet för Lucy, 13 år
Lucy, 13 år, blev tidigare ofta sjuk på grund av smutsigt vatten och kunde inte gå till skolan. Men tack vare en solcellsdriven vattenpump håller hon sig frisk och går nu i skolan varje dag. Foto: © UNICEF Malawi/Eldson Chagara
Lucy ler stort efter att precis ha genomfört ett slutprov i matematik. Nu går hon i skolan i byn Kunja varje dag, men så har det inte alltid varit.
– Jag brukade dricka vatten från grunda brunnar, säger Lucy. Jag fick diarré så många gånger att jag fick stanna hemma från skolan, ibland flera veckor i sträck. Jag missade så mycket då.
Även när Lucy var frisk var vattnet ett stort problem. Hon och hennes mamma brukade turas om att gå fem kilometer för att hämta vatten vid närmsta brunn.
– Det var så många som köade där. Ibland fick jag stå hela dagen och det var mörkt när jag kom hem. Jag var så rädd att bli attackerad på vägen, säger Lucy.
Återkommande torka i området förvärrade situationen ännu mer för familjerna i Kunja. Men 2015 installerade UNICEF en solcellsdriven vattenpump i byn, och livet förändrades för människorna där.
– Jag var så glad när pumpen kom, för då visste jag att jag skulle kunna dricka rent vatten. Och alla i samhället hjälpte till, berättar Lucy.
Lucys skola har nu rent rinnande vatten och Lucy håller sig frisk. Foto: © UNICEF Malawi/Eldson Chagara
Vattenpumpen har förändrat liv i den avlägsna byn
Nu testas vattenkvaliteten varje dag och brunnen är grävd så djupt att samhället har vatten även vid perioder av torka. De engagerade människorna har fått goda kunskaper om vikten av rent vatten och är måna om att skydda det. Pumpen kräver lite underhåll och ska hålla i minst tio år. Solcellstekniken är billig, miljövänlig och mer hållbar än dyra dieselgeneratorer.
Antalet barn som går i skolan i Kunja har ökat från 300 till 449 barn, som ett direkt resultat av att skolan nu har rent vatten. Betygen har gått upp, och skolan attraherar fler och bättre lärare.
För Lucy och hennes familj har pumpen betytt oerhört mycket. Sedan den installerades har hon inte varit sjuk en enda gång.
– Det känns så bra att jag håller mig frisk, och jag behöver inte gå till nästa by för att hämta vatten. Det går mycket bättre för mig i skolan. Jag vill studera vidare och en dag hoppas jag kunna bli läkare, säger Lucy.
Att ge barn tillgång till rent vatten är en av UNICEFs viktigaste prioriteringar
Idag är det världsvattendagen och vattenfrågor lyfts världen över. UNICEF kämpar för att öka människors tillgång till rent vatten, god hygien och bra sanitet. Vi ger stöd till utbyggnad av vatten- och avloppssystem, borrar brunnar, installerar pumpar, bygger toaletter och utvecklar nya billiga metoder för att lösa vattenproblemen. Allt för att förbättra och förändra livet för barn som Lucy.
Alla barn har rätt till rent vatten. Här kan du läsa mer om hur UNICEF arbetar för att uppfylla den rättigheten.
Relaterade artiklar
UNICEFs årliga insamlingskväll – En kväll för alla barn gick av stapeln igår tisdag, 30 maj, på TV4. Det var en magisk kväll som bidrog till att vi nu är sammanlagt över 280 000 Världsföräldrar. Ett stort tack till alla er som gör skillnad för barn – varje dag!
Den 30 maj, kl 20.00, sänds UNICEFs årliga insamlingskväll i TV4 som i år heter “En kväll för alla barn”. Lotta Engberg och Amie Bramme Sey leder oss genom den direktsända livesändningen som varvas med uppträdanden, livemusik, underhållning och gripande berättelser från barn runt om i världen.