barn-godkant-att-dela-hack-2020.jpg

Kids Hack the Crisis: Göra

barns idéer till verklighet

Under hackathonet Kids Hack the Crisis samlades barn från olika delar av världen online, för att skapa lösningar på problem som drabbar dem till följd av coronapandemin. Nu behöver UNICEF Sverige din hjälp för att göra barnens innovativa idéer till verklighet.

Publicerad |

2020 11 03

Uppdaterad |

2020 11 03

Kids Hack the Crisis: Dags att göra barnens idéer till verklighet

Den 23-25 oktober anordnade UNICEF Sverige tillsammans med Svenska institutet det globala digitala hackathonet Kids Hack the Crisis. Målet var att ge barn världen över möjlighet att göra sina röster hörda kring utmaningar kopplade till covid-19.

Vi vet att barns rätt till utbildning, hälsa och deltagande hotas av den rådande pandemin, samt att fattigdom och våld mot barn riskerar att öka. För att ta itu med de stora utmaningarna behöver vi lyssna på barnens perspektiv och göra dem delaktiga. 

Över 1 200 barn från över 70 länder anmälde sig för att delta, helt fantastiskt! Barnens kreativitet, samarbetsförmåga, medkänsla och öppenhet är en lärdom och inspiration för oss alla. Barn är experter på sina liv, nu måste vi vuxna lyssna.

De vinnande lösningarna

Vid hacktonets start fick barnen välja en av fem utmaningar att fokusera på (rätten till utbildning, rätten till hälsa, rätten till deltagande, utrotande av fattigdom eller utrotande av våld). Därefter delades de in i mindre grupper där de fick lära känna varandra och bolla idéer. Vid sin sida hade de även vuxna mentorer till stöd.

Den internationella juryn, bestående av vuxna och barn med olika kunskaper och erfarenheter, valde till slut följande lösningar som vinnare:

  • Rätten till utbildning: Team Data Saavy.
    Lösning: En programvara som möjliggör för människor att donera den mobildata som blir över varje månad, till andra som behöver tillgång till internet. När skolor tvingas stänga ned till följd av covid-19 blir distansutbildning avgörande. För det krävs tillgång till internet, vilket inte alla barn världen över har. Det syftar den här idén till att lösa.

  • Rätten till delaktighet: Team Orenda.
    Lösning: En webbplats där ungdomar kan chatta i realtid med experter om frågor som politik, global uppvärmning och våld. En plattform där barn kan berätta vilka utmaningar de står inför och även komma med förslag på lösningar. Idén omfattar också en app som, genom kreativa filmer och intressanta artiklar anpassade för barn, ska sprida medvetenhet om samhällsfrågor och skapa intresse hos barn och unga att vilja lära sig mer och påverka.

  • Rätten till hälsa: Team Mental Health Hats.
    Lösning: Webbsidan ”Mental Health Support Platform”, som belyser mental hälsa med tips på vad barn kan göra för att må bra psykiskt. På plattformen finns även möjlighet att gå med i en samtalscirkel eller chatta med en terapeut (både vid en nödsituation och förebyggande).

  • Utrota fattigdom: Team Statiteq.
    Lösning: Appen ”Help Network”, som möjliggör för människor att både ge hjälp och få hjälp med exempelvis kläder, mat, boende eller leksaker. Appen ska vara enkel att använda både via mobil och desktop. Allmänna hjälpstationer kan vara utplacerade på olika platser i samhället för att barn som inte har tillgång till internet ska kunna använda tjänsten.

  • Stoppa våld: Team A fight for one is a fight for all.
    Lösning: En kampanj på gator, i skolor och på förskolor, mot sexuella övergrepp och våld i hemmet. samt att alla barn ska lära sig självförsvar i skolan. Gruppen föreslår också att det ska finnas ett telefonnummer bara för barn, dit de kan ringa om de riskerar att bli utsatta för våld eller sexuella övergrepp. De föreslår även att ta bort våld i de tv-program och sociala kanaler som är riktade till barn.

Nu behöver vi hjälpas åt för att göra barnens kreativa lösningar till verklighet. För att uppnå ett hållbart samhälle, nu och i framtiden, måste barn och vuxna lyssna på varandra och samarbeta. Alla - vuxna som barn - måste ses som viktiga samhällsmedborgare.

Vill du få mer information om lösningarna? Kanske vill din organisation eller ditt företag arbeta vidare med barnens idéer och göra dem till verklighet? Välkommen att kontakta mig via shanti.ingestrom@unicef.se .

Barnens tankar om hackathonet

Under hackathonet fick barnen lära sig mer om prototyper, verkställande av idéer, artificiell intelligens och programmering.

Jag har lärt mig hur jag gör verklighet av en idé som jag har fått och har förstått hur en process kan se ut. 

Jesus, 16 år, från Mexiko

Hackathonet var också en möjlighet att lära känna unga från andra delar av världen. För många var det svårt att skiljas när det var över, och man bestämde sig för att fortsätta hålla kontakten.

Jag älskar att jag den här helgen har fått träffa nya vänner, höra andras åsikter och lärt mig om andra länders kulturer. Min kreativitet har fått växa.

Daniela, 16 år, från Portugal 

Många av barnen delade med sig av erfarenheter av att ha varit isolerade länge, utan att få gå i skolan eller träffa kompisar. En del berättade att de har känt sig ensamma. De diskuterade också hur våld påverkar barn, och vikten av att alla barn och vuxna måste få kunskap om våld och dess effekter.

Nu är det dags att lyssna och agera

När vuxna tar ett steg tillbaka och på allvar lyssnar på barnens perspektiv så skapas kreativa, innovativa och imponerande förslag på lösningar. Det är hackathonet ett bevis på. Nu är det upp till oss vuxna att ta tillvara på det.

Hör gärna av dig till mig på shanti.ingestrom@unicef.se , om du vill ha mer information eller har tankar om hur barnens idéer kan göras till verklighet.

teamet-hackathon-2020.jpg
Stort tack till alla som deltog under hackathonet önskar gänget som var framför och bakom kameran i studion på UNICEF Sveriges kontor. Foto: © UNICEF
Kopiera länk

Relaterade artiklar

_P6A4720.jpg
En kväll för alla barn

UNICEFs årliga insamlingskväll – En kväll för alla barn gick av stapeln igår tisdag, 30 maj, på TV4. Det var en magisk kväll som bidrog till att vi nu är sammanlagt över 280 000 Världsföräldrar. Ett stort tack till alla er som gör skillnad för barn – varje dag!

230508_UNIF1420.jpg
En kväll för alla barn

Den 30 maj, kl 20.00, sänds UNICEFs årliga insamlingskväll i TV4 som i år heter “En kväll för alla barn”. Lotta Engberg och Amie Bramme Sey leder oss genom den direktsända livesändningen som varvas med uppträdanden, livemusik, underhållning och gripande berättelser från barn runt om i världen.

unicef-vvk-resultatbild-1200x630-1.jpg

UNICEFs TV-gala Världens viktigaste kväll var full av starka reportage, rörande framträdanden och roliga humorinslag. Men viktigast av allt var att 8 380 personer anmälde sig till att bli Världsföräldrar under kvällen.