Digitalt lärande - barn på flykt - Rumänien 2023

Nordiska organisationer går

samman för barns rättigheter online

UNICEF Sverige, Bris, Prinsparets Stiftelse samt organisationer från Norge och Danmark bildar nordiskt nätverk.

Skribent |

Publicerad |

2024 12 12

Uppdaterad |

2024 12 12

Vill stärka barns röst

Idag lanserar UNICEF Sverige tillsammans med flera andra organisationer det nordiska nätverket NOCTA (Nordic Child Tech Policy Alliance). Syftet med nätverket är att påverka techbolag och beslutsfattare att förbättra skyddet för barn online och skapa digitala miljöer som har en positiv inverkan på barns utveckling. 

”Digitala miljöer måste utformas så att de både skyddar barn och bidrar till barns utveckling, välmående och utbildning. Så ser det inte ut idag. Nu kraftsamlar vi för att påverka beslutfattare och techbolag att sätta barnets bästa i centrum. Tillsammans kan vi skapa en trygg, inkluderande och jämlik digital framtid för alla barn” säger UNICEF Sveriges generalsekreterare Pernilla Baralt. 

Nätverket består för tillfället av sex organisationer från Sverige, Norge och Danmark som alla arbetar med barns rättigheter i digitala miljöer. 

Barns rättigheter måste respekteras även online 

Enligt FN:s allmänna kommentar nr. 25 måste alla barns rättigheter respekteras, skyddas och uppfyllas i den digitala miljön, precis som i den fysiska. Trots det brister ofta barnrättsperspektivet både i regleringar och i utveckling av digitala plattformar.   

Sedan början av 2020-talet har allt fler utmaningar och negativa effekter av barns digitala närvaro uppmärksammats. Psykisk ohälsa, ätstörningar, extremism och sexuella övergrepp förekommer på och förvärras av onlinetjänster som tillhandahålls av techbolag. Nationell data från barn- och ungdomsstödlinjer visar också att en stor del av de inkomna samtalen direkt eller indirekt handlar om barns upplevelser online.  

Samtidigt har barn enligt barnkonventionen rätt till yttrandefrihet, rätt till information (inklusive via internet) och rätt till ett privatliv. Det har också rätt att få sina röster hörda och beaktade i beslut som påverkar dem. Att skydda barn genom att enbart förbjuda, eller genom att lägga över allt ansvar på föräldrar, riskerar därför att inte tillgodose barnets bästa enligt barnkonventionen. 

Samarbeten krävs för att kunna förändra 

Den digitala miljön som barn befinner sig i är i stor utsträckning global. Det är därför svårt för aktörer i enskilda länder att påverka globala techbolag och regleringar som bestäms internationellt. 

Genom nätverket NOCTA samlar vi nordiska organisationer för att stärka barnrättsperspektivet i beslut från nationella regeringar, EU och aktörer som techbolag. Målet är att säkerställa att alla barns rättigheter respekteras, skyddas och uppfylls. 

NOCTA består av:  

Barnevakten (Norge), Bris (Sverige), Børns Vilkår (Danmark), Digitalt ansvar (Danmark), Prinsparets Stiftelse (Sverige) och UNICEF Sverige (Sverige). 

Om organisationerna:  

Barnevakten
Barnevakten är en norsk, oberoende organisation som ger fakta och råd om barn och media. Deras vision är att barn ska använda media på ett säkert och medvetet sätt. Läs mer på: www.barnevakten.no 

Bris
Bris står för barns rätt i samhället och är en barnrättsorganisation. De arbetar för ett samhälle där alla barn känner till sina rättigheter och har möjlighet att uppfylla dem. Läs mer på: www.bris.se  

Børns Vilkår
Børns Vilkår är en dansk barnrättsorganisation och driver den nationella barnjouren med över 60 000 samtal varje år. Børns Vilkår har de senaste åren arbetat för att skydda barns rättigheter online, nationellt och inom EU. Läs mer på: bornsvilkar.dk  

Digitalt ansvar
Digitalt ansvar skapades för att främja en ansvarsfull digital utveckling som skyddar våra grundläggande rättigheter. Det handlar om rätten till privatliv och ett liv fritt från våld, trakasserier och övervakning. Läs mer på: www.digitaltansvar.dk  

Prinsparets Stiftelse
Prinsparets Stiftelse är en svensk stiftelse som grundades 2015 av Prins Carl Philip och Prinsessan Sofia. Stiftelsens uppdrag är att främja ett säkrare internet för barn, samt öka förståelsen för alla med dyslexi. Läs mer på: prinsparetsstiftelse.se 

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Flicka får vinterkläder - UNICEF-personal - Pakistan 2023
Sverige

Åtta av tio som köper julklappar till vuxna spenderar mer pengar på dessa än vad de ursprungligen har planerat. Nio av tio har någon gång fått en julklapp som de inte vill ha. Det visar en undersökning som UNICEF Sverige presenterar idag. 

Barn i pappas famn - Afghanistan 2022
Senaste nyheterna

UNICEF finns på plats i över 400 kriser och katastrofer. Vi behöver 2025 närmare 10 miljarder US-dollar för att kunna nå 109 miljoner barn i behov av humanitär hjälp.

Unicef logo
Senaste nyheterna

UNICEF Sverige beklagar de felaktiga uppgifter som nämnts i Kaliber, men vill understryka att klimatförändringarna och dess konsekvenser utgör ett allvarligt hot mot barns hälsa och välbefinnande.