Press och media

Abba 1979 - cropped for desktop
Guatemala

1979 släppte ABBA låten Chiquitita som blev en världshit. Intäkter från låten skänker ABBA sedan dess till UNICEFs arbete för flickors rättigheter. Bara under 2023 såg Chiquitita till att tusentals utsatta flickor i Guatemala fick stöd, skydd och hopp.

Rasmassor - Gaza 2024
Gaza

Fler och fler barn dör nu av svält i norra Gaza. “Jag såg papperstunna barn, samtidigt som nödhjälp finns bara några mil bort. Det är obscent, och det blir bara värre för varje dag som går”, säger UNICEFs talesperson James Elder.

Barn bland rasmassor - Gaza 2024
Gaza

En svältkatastrof i Gaza är nära. Varje dag svälter barn ihjäl, och vart tredje barn under två år i norra Gaza är akut undernärt. Senast i maj kommer norra Gaza uppleva massvält om UNICEF och andra hjälporganisationer inte får komma in med nödhjälp i stor skala. Men varför släpps inte hjälpen in?

Pojke leker - Ukraina 2023
Psykisk ohälsa

Trots att Europeiska unionen är ett av de bästa områdena i världen för barn att växa upp i hotas miljontals barns välmående av växande fattigdom, psykisk ohälsa och sexuella övergrepp på nätet, enligt en ny rapport från UNICEF. Inför det kommande EU-valet uppmanar vi till bättre skydd av barns rättigheter.

Flicka i skyddsrum i tunnelbanan - Ukraina 2024
Ukraina

Efter två år av krig fortsätter barnen i Ukraina att betala det högsta priset. En ny undersökning från UNICEF visar att barn som bor vid frontlinjen har tvingats tillbringa mer än ett halvår i skyddsrum. Många barn har förlorat skolgång, drabbats av ångest och rädsla. De senaste två månaderna har även attacker mot hem, skolor och sjukhus eskalerat.  

pojke ritar på tavla - barns ord - Slovakien 2023
Sverige

UNICEF Sverige välkomnar utredningen "Förbättrade möjligheter för barn att utkräva sina rättigheter enligt barnkonventionen (SOU 2023:40)", men understryker samtidigt vikten av att genomföra samtliga förslag i sin helhet för att stärka barns möjligheter att utkräva sina rättigheter.

Myanmar - 2022 - cropped

Onsdagen den 14 februari presenterar regeringen den utrikespolitiska deklarationen för 2024. Efter det följer den utrikespolitiska debatten i riksdagen. UNICEF Sverige uppmanar regeringen och alla talare att sätta barnens rättigheter i centrum.

Skola-Pakistan-2023
Senaste nyheterna

Utbildningskrisen är en kris för barns rättigheter och en hel generations framtid står på spel. I årets julkampanj fokuserar UNICEF Sverige på barns rätt till utbildning - och backas upp av fastighetsmiljardären Roger Akelius, som matchar alla gåvor som kommer in till utbildning under december månad.

Julkulan_unicef_se_1920x1080.jpg

Illustratören Eva Eriksson har tagit fram ett exklusivt motiv till UNICEF Sveriges årliga julkula med hustomten Vrese och kaniner från boken “Jul i Stora Skogen”. Då ingen av de befintliga bilderna från boken funkade riktigt så valde Eva att rita nytt.

Default hero image
Sverige

I den senaste granskningen från Sveriges Radio Ekot, den 7 september, rapporteras återigen om våld mot barn och unga på statliga ungdomshem, SiS. Denna gång handlar det om våld mellan intagna.

UN0214785.jpg
Sverige

Utredningen “En uppväxt fri från våld” har lagt fram ett förslag på en nationell strategi för att förebygga och bekämpa våld mot barn, något som UNICEF Sverige har påtalat länge. Vi välkomnar strategin men vill se mer resurser och större, mer sammanhållna insatser som på ett tydligare sätt stärker det befintliga systemet.

Spotify x UNICEF_illustration_16-9.png
Senaste nyheterna

Spotify och UNICEF ingår ett samarbete för att hjälpa unga att stärka sin psykiska hälsa, med fokus på de barn som lever i eller har flytt från krig och konflikter. På Spotifys nya hubb Our Minds Matter kommer barn och unga få tillgång till UNICEFs forskningsbaserade och engagerande material om psykisk hälsa. I ett första skede lanseras materialet till unga som drabbats av kriget i Ukraina.

_P6A4720.jpg

Under "En kväll för alla barn", UNICEF Sveriges insamlingskväll på TV4, valde över 5 000 personer att bli Världsföräldrar och genom det varje månad bidra till att barn i världen får det bättre. Ett livsviktigt engagemang för att UNICEF ska kunna stanna kvar på de platser i världen där miljoner barn nu kämpar för sina liv.

_P6A1240.JPG

UNICEF Sverige välkomnar två nya medlemsorganisationer, RFSL Ungdom och Sveriges Elevråd. Två organisationer som kommer att stärka UNICEFs arbete inte minst inom alla barn och ungas lika rättigheter och inom utbildning och tillföra ytterligare barn- och ungdomsperspektiv i vårt högsta beslutande organ.

1X4A5940.jpg

Barnmorskan, folkbildaren och influencern Asabea Britton tar plats tillsammans med fotografen, Youtube- och TikTok-profilen Daniel Riley bland UNICEF Sveriges ambassadörer. Uppdraget är att inspirera fler att ansluta sig till kampen för alla barn. Detta i en tid då behoven är större än någonsin.

Jakob Kakembo Andersson.jpg

Jakob Kakembo Andersson blir ny kommunikationschef på UNICEF Sverige. Jakob kommer närmast från tjänsten som presschef på Svenska Fotbollsförbundet och för svenska herrlandslaget. Dessförinnan har han arbetat som pressekreterare i regeringskansliet och har även erfarenhet av kommunikation i olika roller hos Rädda Barnen.

UNI206765.jpg

Barn och unga utsätts dagligen för massiv matreklam i sin närmiljö, där fyra av fem annonser marknadsför godis, läsk och skräpmat. Bara en av fem annonser gäller hälsosam mat. Det visar en kartläggning vid Karolinska Institutet på uppdrag av Hjärt-Lungfonden och UNICEF Sverige.

Unicef logo

Three leading companies join UNICEF and Z Zurich Foundation to advocate for greater investment and action to support young people’s mental health and well-being.

Julkulan 2022 UNICEF Sverige Owe Gustafson 259 kr unicefbutiken.se liggande.png

UNICEF Sverige presenterar årets unika och handmålade julkula som släpps i begränsad upplaga. Årets motiv är taget ur barnprogramssuccén från 70-talet: Fem myror är fler än fyra elefanter. Illustrationen är skapad av tecknaren och illustratören Owe Gustafson.

UNI325449.jpg

En miljard barn lever idag i områden som riskerar att drabbas av klimatrelaterade katastrofer som torka, översvämningar, extrem hetta och stigande havsnivåer. Stiftelsen Greta Thunberg Foundation skänker nu 275 000 euro till UNICEFs arbete för att hjälpa barn i Pakistan, Afrikas horn och andra katastrofdrabbade platser.

bild till rapport.jpg

I en rapport till FN:s barnrättskommitté, som presenteras idag för regeringen, berättar barn om sina upplevelser av rasism, diskriminering, våld och utsatthet. Flera av barnen beskriver även hur de blivit svikna av samhället när de behövt stöd. Rapporten är framtagen av barn själva och innehåller rekommendationer för hur regeringen kan förbättra situationen för barn i utsatthet.

Madagaskar - 2022

Antalet barn som lider av undervikt ökar i flera regioner i världen, det visar UNICEFs nya rapport Child Alert: Severe wasting an overlooked child survival emergency. Framförallt beror det på konflikter, klimatförändringarna och de ekonomiska effekterna av pandemin. På grund av stigande råvarupriser ökar samtidigt priset på livräddande näringstillskott varnar UNICEF.

Rumänien - 2022

Över två miljoner människor har flytt från kriget i Ukraina. Över en miljon av dem är barn. Många av de barn som flyr gör det utan föräldrar, eller har separeras från sina anhöriga längs vägen. Riskerna för att barn på flykt ska kidnappas, utnyttjas eller falla offer för trafficking är nu stora varnar UNICEF.

Unicef logo

Stiftelsen Akelius Foundation stödjer UNICEFs och UNHCRs arbete i Ukraina genom att dubbla de pengar som skänks till organisationerna fram till och med den 31 mars. Det innebär att varje gåva från privatpersoner och företag blir dubbelt så mycket värd.