Default hero image

För första gången på flera veckor har UNICEF lyckats nå Elfenbenskustens huvudstad Abidjan med livsviktiga förnödenheter. Hjälpsändningen innehåller bland annat medicin, näringstillskott, tvål och lakan. Och ytterligare 32 ton katastrofhjälp är på väg.

Skribent |

Publicerad |

2011 04 13

Uppdaterad |

2011 04 13

Katastrofhjälp äntligen framme hos barnen i Abidjan i Elfenbenskusten

Kaos och osäkerhet

UNICEF arbetar för fullt för att hjälpa alla de hundratusentals familjer som sedan några månader är på flykt i Elfenbenskusten, men hjälpinsatserna har försvårats på grund av det kaos och den osäkerheten som rått, samtidigt som den humanitära situationen blivit värre för varje dag. Det har länge varit helt omöjligt att ta sig in i Abidjan på grund av de våldsamma striderna, men nu är UNICEFs förnödenheter äntligen på plats hos barnen.

– Det är fortfarande relativt osäkert i Abidjan, men vi hoppas kunna öka vår insats i staden och i övriga landet där behoven är stora, säger Herve Ludovic de lys, UNICEFs chef i Abidjan.

Nu planeras den första luftbron i UNICEFs regi sedan våldsamheterna startade – och 32 ton katastrofhjälp beräknas anlända till huvudstaden under de närmaste dagarna.

Stor brist på vatten och medicin

Över hela landet råder stor brist på rent dricksvatten och medicin. I norr beräknas de nuvarande lagren med läkemedel räcka i endast ytterligare två till fyra veckor. Barnen hotas nu av epidemier och sjukdomar som till exempel mässling och kolera som kan sprida sig snabbt i trånga flyktingläger. Vaccineringen av barn har avbrutits i flera områden på grund av våldsamheterna, men aktiviteterna kommer att fortsätta så snart säkerhetssituationen tillåter det.

UNICEF på plats hos barnen

En av UNICEFs prioriterade uppgifter är att ge barn och familjer tillgång till rent vatten, hjälpa skolbarn med att komma tillbaka till skolan och att ge näringstillskott till undernärda barn. landets norra delar arbetar UNICEF för tillfället med att förse en halv miljon människor med rent dricksvatten och sanitet. Det skyddar utsatta barn mot både epidemier och undernäring.

Barnen måste tillbaka till skolan

UNICEF är mycket oroade över rapporter om att barn utnyttjas som soldater av de båda stridande parterna, vilket är ett våldsamt övergrepp och brott mot deras rättigheter. Många barn har också bevittnat grovt våld och sett familjemedlemmar dö eller skadas. UNICEF förhandlar för att barnsoldater ska friges, skyddar utsatta barn och ger traumatiserade barn psykosocialt stöd. 

Ett led i det arbetet är att se till att barnen går i skolan, där de är i trygg miljö och får tillbaka vardagliga rutiner. Skolutrustning till över 1,2 miljoner barn vid 600 skolor över hela landet ska delas ut. Dessutom hjälper UNICEF till med snabbutbildning av lokala lärare. I norr dit många människor tagit sin tillflykt från våldet räcker skolorna inte till, men UNICEF löser det med undervisning i två skift så att fler barn får plats.

Mer pengar behövs

– Vi planerar att kraftigt utvidga vår insats tillsammans med våra humanitära partners och landets regering, för att se till att behövande får tillgång till hjälp, fortsätter de Lys.

Han betonar dock att detta endast är möjligt med kraftigt ökade bidrag. UNICEF har vädjat om 32 miljoner dollar till katastrofarbetet, men saknar fortfarande 17 miljoner..

Just nu pågår många katastrofer i världen och barnen är de som drabbas allra värst.
Stöd UNICEFs katastrofarbete. Skänk en gåva här.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Barn i Rafah - 2024 - cropped desktop
Gaza

UNICEF kräver en omedelbar vapenvila, att mer nödhjälp släpps in för att förhindra en svältkatastrof och att gisslan släpps fri.

Barn i regnigt Rafah - Gaza 2024 - cropped
Gaza

Senast i maj kommer massvält råda i norra Gaza visar en ny analys från IPC, Integrated Food Security Phase Classification. För att förhindra svältkatastrofen krävs en omedelbar humanitär vapenvila och att nödhjälp släpps in i enorm skala.

Flicka - Rafah city - januari 2024 - cropped
Gaza

Det är oförlåtligt att världen tillåter att barn svälter ihjäl. UNICEF och andra organisationer måste få komma in med mer nödhjälp. För barnens skull krävs en omedelbar humanitär vapenvila.